КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Яну 2021, 23:17

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
 

Усмивки
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
Големина на шрифта:
Цвят на шрифта
Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Включен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Включени
Изключи BBCode
Изключи усмивките
Недей автоматично да правиш URL адреси
Потвърждение на мнението
За да се предпази писането на ботове, администратора изисква да въведете код за сигурност. Ако имате проблеми с код-а свържете се с администратора.
Код за потвърждение:
Въведете кода от изображението.
   

Преглед на тема - Освобождаване от такса за вписване
Автор Съобщение
  Заглавие:  Освобождаване от такса за вписване  Отговори с цитат
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 1037

гр. С., 02.06.2011 година

СОФИЙСКИ АПЕЛАТИВЕН СЪД, гражданско отделение, 4 състав в
закрито заседание на 02.06.2011 г. в състав:

Председател: Н Куцкова
Членове: Ц Л
А Б

разгледа докладваното от съдия Л ч.гр.д. № 1559 по описа
на съда за 2011 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274 - чл. 279 от ГПК.
Образувано е по частна жалба от С. Д. Н. срещу разпореждането 18.02.2011 г., с което Зам. председателят на С градски съд е оставил без уважение молбата и да бъде освободена от заплащане на държавна такса в производството по гр.д. № 14051/2010 г. по описа на същия съд
Частният жалбоподател твърди, че обжалваният съдебен акт е неправилен. Поддържа, че няма достатъчно средства да заплати определената от съда държавна такса и моли да се вземат предвид обстоятелствата, че получава пенсия за инвалидност поради общо заболяване и на получава други доходи.
Моли въззивния съд да постанови определение, с което да отмени обжалваното разпореждане и да я освободи от внасянето на държавни такси в производството по посоченото дело.

С апелативен съд, след като обсъди доводите на жалбоподателя и събраните по делото доказателства, установи следното:

Частната жалба е допустима, тъй като е подадена в срок срещу разпореждане, за което изрично в ГПК е предвидено неговото обжалване по посочения процесуален ред.
От фактическа страна е установено, че С. Д. Н. е предявила обективно съединени искове, за чието разглеждане следва да заплати определената от първоинстанционния съд държавна такса в размер на 4378.37 лв., а за вписването на исковата молба да заплати по сметка на Агенцията за вписвания такса в размер на 438 лв. Към молба за освобождаване от заплащане на държавна такса е приложено експертно решение на ТЕЛК, удостоверяващо загубата на 91% от работоспособността; разпореждане от 2004 г. на РУ „Социално осигуряване” - гр. С. за получаваната пенсия за инвалидност поради общо заболяване; доказателство, че е била освобождавана от заплащането на държавна такса по друго дело по описа на С градски съд и Декларация за материално състояние по чл. 83, ал. 2 от ГПК за притежавано недвижимо имущество и МПС.

При посочените обстоятелства С апелативен съд намира частната жалба за частично основателна.
Разпоредбата на чл. 83, ал. 2 от ГПК предвижда освобождаването на физически лица от заплащането на такси и разноски в производствата, когато нямат достатъчно средства и се вземат предвид доходите, които лицето и неговото семейство получава; имущественото състояние, удостоверено с декларация; семейното положение; здравословното състояние; възрастта; трудовата заетост и други обстоятелства.
В разглеждания случай ищцата е доказала наличието на недвижимо имущество, МПС и доходи, от които може да се направи извод, че е в състояние да заплати 50% от определените от съда държавни такси /за разглеждане на предявените искове и за вписване на исковата молба/.
Ето защо следва да се отмени обжалваното определение и да се освободи ищцата от заплащане на държавни такси в производството по гр.д. № 14051/2010 г. по описа на С градски съд в размер на 50 % от дължимите се такива.
По тези съображения С апелативен съд

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ разпореждането 18.02.2011 г., с което Зам. председателят на С градски съд е оставил без уважение молбата от С. Д. Н., на основание чл. 83, ал. 2 от ГПК да бъде освободена от заплащането на държавна такса, в производството по гр.д. № 14051/2010 г. по описа на същия съд и вместо това ПОСТАНОВЯВА:
ОСВОБОЖДАВА С. Д. Н. от заплащане на дължимите се държавни такси /за разглеждане на предявените искове в производството по гр.д. № 14051/2010 г. по описа на С градски съд и за вписване на исковата молба в Агенцията за вписвания/ в размер на 50% от дължимите се.
Определението може да се обжалва в едноседмичен срок от връчването му пред Върховния касационен съд, при наличието на предпоставките по чл. 280 от ГПК.


Председател: Членове:
Мнение Публикувано на: 13 Фев 2013, 11:05

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов