КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Мар 2021, 19:06

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
 

Усмивки
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
Големина на шрифта:
Цвят на шрифта
Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Включен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Включени
Изключи BBCode
Изключи усмивките
Недей автоматично да правиш URL адреси
Потвърждение на мнението
За да се предпази писането на ботове, администратора изисква да въведете код за сигурност. Ако имате проблеми с код-а свържете се с администратора.
Код за потвърждение:
Въведете кода от изображението.
   

Преглед на тема - корекции след вписване на акт
Автор Съобщение
  Заглавие:  корекции след вписване на акт  Отговори с цитат
Със създаването на Агенцията по вписванията през 2004 г. към нея преминаха Службите по вписванията, които до този момент бяха в Районните съдилища. Съдиите по вписванията, по чието разпореждане се извършват вписванията, отбелязвания и заличаванията, останаха и продължават да бъдат в съдебната система , като част от структурата на районните съдилища. Това доведе до извършване на вписванията, отбелязванията и заличаванията като поредица от действия-правни, осъществявани от съдията по вписванията, фактически- от служители на агенцията. Тази двойственост в реализирането на дейността по вписване не получи пълна законова регламентация на правомощията на съдиите по вписванията и агенцията по вписванията, както и ясно разграничаване отговорността на всеки един.
Основна норма регламентираща, извършването на вписването към днешна дата на по-голяма част от територията на страната ни е, е тази на чл.9 от ПВ, съгласно която „вписването се извършва по разпореждане на съдията по вписванията, като актът се записва незабавно, в рамките на работния ден, в предназначения за това входящ регистър, а върху самия акт се нанасят номерът, под който е записан в регистъра, датата, както и томът и страницата на партидната книга, в която е нанесено вписването. В службите по вписванията, където има въведен програмен продукт за водене на имотни партиди, в подлежащия на вписване акт се записва и номерът на имотната партида”.
От тази разпоредба следва извод, че процесуалното действие, което извърши съдията по вписванията като част от охранително производство е даване на разпореждане. С даването на разпореждане обаче правомощията на съдията по вписванията не би следвало да се изчерпват-същият е необходимо да упражни контрол върху изпълнението на дадените от него указания. Този извод се потвърждава и от чл.41, ал.2, изречение последно от ПВ, съгласно която норма „входящият регистър ежеденевно се приключва с подписа на съдията по вписванията”, т.е. санкционира се с подписа му правилното и пълно водене на входящия регистър. Нанасянето на данните от вписването, посочени в чл. 9 от ПВ, върху всеки един екземпляр от вписания акт, а именно: номерът, под който е записан в регистъра, датата, томът и страницата на партидната книга, в която е нанесено вписването, както и номер на имотна партида, също се санкционират с подпис на съдията по вписванията . От това следва да се направи категоричен извод, че на съдията по вписванията е вменено от закона задължение да даде указания за вписване, отбелязване или заличаване, т.е.в коя книга според ПВ следва да се подреди акта, в кои персонални и имотни партиди, съответни на страните и имотите по акта, следва да се отрази същия, както и да осъществи контрол за законосъобразно и съгласно дадените указания протичане и приключване на процеса по вписване.
Към настоящия момент съдията е в невъзможност да упражни такъв контрол. Служителите на агенцията имат постоянен достъп до компютърната система, чрез която се осъществява регистрацията като фактическа дейност по вписването на актовете и във всеки един момент чрез модул „фактическа грешка” биха могли да променят вида на акта, съдържанието както на персанална, така и на имотна партидиа. Въпреки че е дал указания и те са били правилно изпълнени от служител на агенцията към момента на санкциониране на нанесените върху акта данни от вписването му , при подписване на входящия регистър има вероятност и действащата към момента компютърна програма го позволява във входящия регистър оработеният акт да е с променено наименование и партиди. Още повече, че за имоти без идентификатори входящият регистър не съдържа данни, т.е. въведените данни не са видими и няма как да се извърши проверка за тяхното съответствие с акта. Подписвайки така регистъра, съдията санкционира „законосъобразната обработка” на актовете.
Освен това е възможно и в последствие да се коригират в системата извършени и приключили вписвания. Няма как да се проконтролира процесът по отношение на данни, ненамиращи място в приключения за деня входящ регистър- данни, индивидуализиращи имот в район с неодобрена кадастрална карта, административен адрес, стар идентификатор и номер по стар план и др. Същата тази информация, въведена съзнателно или не след приключването на вписването на акта, може да се окаже подвеждаща при обединяване и разделяне на имотни партиди, при изготвяне на справки и издаване на неверни удостоверения, създаваща опасност от имотни измами. Процесът по обединяване и разделя на партиди отново незаконосъобразно се извършва само от агенцията, без всякакъв контрол и санкция от съдията по вписванията, както е предвидено по ЗКИР и Наредба № 2/21.04.2005г. за воденето и съхраняването на имотния регистър . Следва да се има предвид че законосъобразното приключване на вписването следва да се санкционира с подпис на съдията върху акта, като и с подписване на входящия регистър за деня-това е последния етап, с който приключва процесът. След този момент е недопустимо каквато и да е намеса на служители на агенцията в компютърната система. Следва да се предприемат съответни мерки за ограничаване правата на агенцията след приключване обработката на акта и корекции да са допустими само след произнасяне на съдията с надлежен акт-определение, както е регламентирано в ЗКИР след откриване на производство по чл.70.
Мнение Публикувано на: 13 Юни 2011, 15:10

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов