КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Сеп 2021, 05:50

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Имотният регистър – повече проблеми, отколкото ползи
Ново мнениеПубликувано на: 11 Апр 2011, 13:40 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 05:12
Мнения: 209
Изображение
"Пари", 11 Април 2011, 8-9 стр.
Имотният регистър – повече проблеми, отколкото ползи
Радослава Димитрова


Сделките за покупко-продажба на имоти в София се вписват със закъснение. А това създава риск имотът да бъде продаден няколко пъти или пък да се окаже ипотекиран

Да си купиш апартамент, който е ипотекиран, без да знаеш, или пък е продаден на някой друг. Това е един от зачестилите напоследък случаи заради забавянето на вписването на обстоятелствата по имотната сделка с дни в Имотния регистър.

Проучване на в. "Пари" показа, че сега вписването на промени около състоянието на един имот става 3-4 дни, след като е изповядана сделката. Така в един момент рискът човек да си купи имот с ипотека или пък той вече да е продаден е съвсем реален. Причината е, че дори и да се направи справка в Имотния регистър, тя не е актуална. Така в един момент купувачът може да се окаже заплетен в голяма каша - ако се окаже, че покупката на имот е с бизнес насоченост и за покупката му е взет кредит.

Проблемно

Има огромна забава на вписванията и обявяването им в електронния регистър, което лишава потребителя от възможност за достъп до пълна и актуална информация за конкретен имот към даден момент, обясниха адвокат Цветана Чуклева и адвокат Евгения Дашина. По думите им това значи, че извършваната днес сделка ще се обяви в електронния регистър след няколко дни. Така се създава реалната опасност един имот да бъде продаден нееднократно от едно и също на няколко различни лица. Информацията, публикувана в регистъра, невинаги е

точна, коментираха още Дашина и Чуклева. Практиката им показва, че не са рядкост случаите, в шито извършени вписвания не се обявяват - например не излизат вписани ипотеки и възбрани или имоти със заличени тежести се виждат като обременени. Оказа се, че тези проблеми са предимно в София, а причината са множеството сделки. Брокери коментираха, че в Благоевград и Бургас например никой не се е оплакал от подобно нещо, но там вписването става ден за ден, както е законовото изискване. "При всеки по-сериозен интерес към дадена сделка трябва да се прави проверка на място в Агенцията по вписванията", обясни Добромир Ганев, управител на агенция "Форос".

Има регистър, няма регистър

Реално в България няма истински Имотен регистър, какъвто трябва да има според Закона за кадастъра и имотния регистър (подробности в карето). "Няма Имотен регистър. Има софтуер, който се нарича Имотен регистър", каза председателят на Нотариалната камара Димитър Танев. Адвокатите Чуклева и Дашина също обясниха, че регистър реално няма. В ход е подготовка за неговото въвеждане. За да има истински работещ регистър на имотите в България, първо трябва да се създадат кадастрална карта и регистри, които да служат за основа на имотните партиди, обясниха адвокатите. И чак на следващ етап да се регистрират промените след сделките за покупко-продажба.

Проблемът не е само един

Димитър Танев каза още, че има проблем не само със забавянето на вписването, а с цялата информация от удостоверенията. "За да се получи това удостоверение, трябва да се спази една процедура по Правилника за. вписванията (чл. 39), която казва как трябва да се извърши едно вписване. Никое удостоверение не се прави по тази процедура, а по правилника на софтуера", посочи Танев. И това е една от причините да се стига до съда. "Сега удостоверенията за тежести са с различни съдържания - в едното има възбрани, а в другото ги няма. Има и откази, които са неправилно вписани", допълни още Танев. Оказа се още, че от 12 години в страната има 3 софтуера, които са незаконни - Търговският регистър, Агенцията по вписванията и Имотният регистър. За тях няма заповед на министъра на правосъдието, в която да са посочени процедури и одобрение за работа. Председателят на нотариалната камара обясни, че такава заповед няма, а това означава, че точно Министерството на правосъдието, под чиято шапка са Имотният регистър, Агенцията по вписванията и Търговският регистър, нарушава закона и създава предпоставки за измами и злоупотреби.

Какво пише в закона

•Законът за собствеността предвижда задължително вписване в специални регистри на сделки и действия, касаещи недвижими имоти. С изменения в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) от 2004 г. се предвиди създаването на Агенция по вписванията, на която се възложиха функциите по създаването, организацията, воденето и ползването на Имотен регистър, в който се вписват актовете, с които се признава или прехвърля право на собственост, или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижими имоти - възбрани, ипотеки и др. Имотният регистър се състои от партидите на недвижимите имоти. Агенцията е длъжна да поддържа централен архив в електронен вид на партидите на недвижимите имоти и вписаните актове и приложенията към тях. ЗКИР предвижда създаване и функциониране на двустранна връзка между кадастъра и имотния регистър.

Според закона Имотният регистър е публичен. Целта на създаването му е и осигуряване на вярна, максимално актуална информация за правния статут на конкретен недвижим имот, безпрепятствена възможност за отдалечен достъп. Вписванията на сделките и действията с недвижими имоти задължително следва да се извършват в поредност-та на постъпване на заявлението за вписване, което изисква създаването на строга организация и гаранции 3а спазване на закона.
Сега изобщо няма Имотен регистър - Димитър Танев, председател на Нотариалната камара на Република България

Няма Имотен регистър. Има софтуер, който се нарича Имотен регистър, но това не е регистърът, който трябва да съществува според закона. Има законови правила, а ние със съдии по вписване изготвихме предложения, чрез които да се легализира този софтуер.

Всички проблеми идват оттам, че вписването не се извършва по правов ред и законови процедури. В момента за вписването не действат правилата на Правилника за вписванията, според които всяка промяна със собственост на имот и т.н. трябва да се впише незабавно в Имотния регистър. Това не се прави, а се преписва актът и обикновено се бави по 3-4 дни. Преди години това го нямаше, а актовете се вписваха незабавно и гражданите веднага ги получаваха. Сега ги получават след една седмица.

В момента има проблем при удостоверенията за тежести. За да се получи това удостоверение, трябва да се спази една процедура по Правилника за вписваниятя (чл. 39 от правилника), която казва как трябва да се извърши едно вписване. Никое удостоверение не се прави по тази процедура. То трябва да се прави по определен ред. А сега удостоверенията се правят не по официален ред, а по правилника на софтуера, който е нещо имагинерно. А всяко удостоверение за тежести може да се превърне в неофициален документ или да е с невярно съдържание. Не се извършват справките така, както са предвидени. Това се разслоява в много големи и малки проблеми.


В София има забавяне на вписването - Снежана Тодорова, главен юрист в "Адрес недвижими имоти

Има забавяне на информацията, която може да бъде получена от Имотния регистър относно вписани сделки с имоти, ипотеки и възбрани, което обикновено се дължи на големия обем от сделки. Особено в периодите преди приключване на календарната година през декември и поради това, че нормално най-големият брой сделки са в София, се наблюдава забава.

Трябва да подчертаем, че всички документи са входирани в Имотния регистър на датата на съставянето им, както е по правилник. В тази връзка е възможно в някои от удостоверенията за тежести да не са отразени всички настъпили обстоятелства.

Не може да се смята, че това е практика. Такива случаи се срещат основно в практиката на Агенцията по вписванията в град София поради големия обем на сделки.


Има риск да се купи имот, който е ипотекиран предния ден - Диана Антонова, главен брокер "Юг" в "Явлена"

След като се реализира сделка с недвижим имот, независимо дали е дарение, покупко-продажба или ипотека, законът изисква тя да бъде вписана в Службата по вписванията към Агенцията по вписванията по местонахождение на имота в деня, в който е подписана от страните по сделката и нотариуса. Поради по-големия брой сделки в София реално на компютърна справка сделката може да се види 3 работни дни след нейното реализиране, като този срок се увеличава през периода на летните отпуски и новогодишни празници и понякога достига до 7-10 работни дни. През този период единствено нотариусът, при когото е подписана сделката, разполага с информация за нея. Съществува риск въпреки удостоверението за тежестите, издадено от Службата по вписванията в деня на сделката, купувачът да закупи имот, който е продаден или ипотекиран предния ден.


Проблемът е основно в София - Добромир Ганев, управител на агенция „Форос”

Проблемът с имотния регистър е основно в София. Тук вписванията не се случват навреме и електронният вариант на регистъра не е пълен. Не Ь става въпрос само за ипотека, която Н не е вписана, а за ^L наеми, прехвърляне на имоти, И. продажби. При всеки по-сери-озен интерес към дадена сделка трябва да се прави проверка на място в Агенцията по вписванията, защото електронният регистър не е сигурен на 100%.

Повечето адвокати знаят за този проблем и внимателно проверяват, но може да се стигне до неприятности и ако не се провали цяла сделка, поне да се загуби капарото.


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов