КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 14 Авг 2020, 01:03

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Вписване отмяна на АДС
Ново мнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 07:57 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 177
София 15.04.2013 г.

ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПЪРВО гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти април, две хиляди и тринадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Т. Н.
ЧЛЕНОВЕ: К. А.
В. И.

изслуша докладваното от съдията А. ч.гр.д.№ 1225/2013 година:

Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.
“И.” А. е подала частна касационна жалба срещу определение № ІV-89 от 9.01.2013 г. по ч. гр.д. № 2289 от 2012 г. на Б. окръжен съд, Шести въззивен граждански състав с което е потвърден отказа на съдията по вписвания, изразен в определение № 133 от 8.11.2012 г. при Б. районен съд за вписване чрез отбелязване на отмяната на два акта за държавна собственост – А. №.... от ...... г. и А. № .... от ...... г. Инвокира се оплакване за неправилност на определението поради противоречие със закона.
Към жалбата е представено изложение, в което се прави искане за допускане на касационна проверка на определението при условията на чл.280, ал.1, т.3 ГПК и е поставен въпроса : подлежи ли на вписване в регистрите на службата по вписвания отмяната на актовете за държавна собственост.

Върховния касационен съд, Първо отделение като взе предвид доводите на страните и данните по делото приема следното от правна и фактическа страна:
Подадената частна жалба е допустима защото е депозирана от надлежна страна, срещу съдебен акт, подлежащ на контрол с частна жалба и в законният срок по чл.275, ал.1 ГПК и разгледана по същество е основателна.
Касираното определение следва да се допусне до касационна проверка при условията на чл.280, ал.1, т.3 ГПК, тъй като по въпроса не е налице произнасяне, а същия има значение макар акта за държавна собственост да има само констативно , а не конститутивно значение.
Настоящия състав намира, че частната жалба е основателна.
Б. окръжен съд е споделил виждането на Съдията по вписванията, че съгласно чл.74, ал. 4 от Закона за държавната собственост и чл.4, б.”а” от Правилника за вписване на вписване в Службата по вписвания подлежи новосъставеният акт за държавна собственост както и акта , с който се допуска поправка на очевидна фактическа грешка, но отмяната на акта за държавна собственост не подлежи на вписване. Този извод е неправилен.
Акта за държавна собственост, съставен по реда на чл.70 и сл. от Закона за държавната собственост представлява официален удостоверителен документ, установяващ правото на собственост на Държавата. Акта за държавна собственост е носител на информация за имота и учредените вещни права върху него , които са държавна собственост/ публична или частна/ и има доказателствено значение. Именно за това е допуснато изменение в Правилника за вписване с Д.в. бр. 5 от 2001 г. и е предвидено изрично ,че актовете за държавна собственост, които имат констативно значение подлежат на вписване. Вписването представлява юридически акт с гражданско правно действие и с него се осигурява информация до гражданските субекти за собствеността върху имота, включително това , че тя има държавен характер. Освен това с него се дава гласност и на промените осъществявани с него- прехвърлянето на вещните права , тежести , искови молби и др. Вписването има и гаранционно значение защото с извършването му всички останали волеви актове , имащи вещно правни последици са непротивопоставими на защитените от вписването лица. Вписванетно в Службата по вписвания се осъществява на актове, които са предвидени изрично Правилника или такива , чието вписване е предвидено в други закони -чл.4, б.”и” от ПВ примерно акта за поправка на очевидна фактическа грешка в на А. – чл.72, ал.3 от ЗДС.
В чл.106 от ППЗДС е посочено, че вписване се извършва и в регистри, които се съхраняват към общинските служби за държавни имоти. Регистрите обаче имат значение за органите, които управляват и се разпореждат с държавната собственост . На вписването в регистрите не е придадено гаранционно значение, а те имат само оповестително такова.
Именно за това отмяната на акта за държавна собственост следва да бъде отразена в Службата по вписвания защото с нея се удостоверява, че имота вече не е държавна собственост , а представлява собственост на друг правен субект. В България все още вписването се извършва по персоналната система, т.е. по имената на лицата , които отчуждават имота. Следователно след като имота вече не е на държавата, то тази промяна следва да бъде отбелязана в Службата по вписванията.
По изложените съображения Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение,

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА касационно обжалване на определение № ІV-89 от 9.01.2013 г. по ч. гр.д. № 2289 от 2012 г. на Б. окръжен съд, Шести въззивен граждански състав .
ОТМЕНЯВА определение № ІV-89 от 9.01.2013 г. по ч. гр.д. № 2289 от 2012 г. на Б. окръжен съд, Шести въззивен граждански състав
ПОСТАНОВЯВА да се извърши вписване чрез отбелязване на отмяната на А. № ... от ...... г. и А. №.... от ..... г. на съдията по вписвания към Б. районен съд за следния недвижим имот : поземлен имот с идентификатор ......, представляващ УПИ L -......, който е образуван от обединението на два урегулирани поземлени имота както следва : УПИ LІ -...., находящ се в кв..... по плана на П. – С., Б. с площ от 22 382 кв.м. и УПИ- ...., находящ се в кв.32 по плана на П.- С., Б. с площ от 2 584 кв.м.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов