КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 09 Май 2021, 21:46

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: удостоверение за данъчна оценка и ипотека
Ново мнениеПубликувано на: 16 Авг 2017, 09:33 
Offline

Регистриран на: 23 Апр 2010, 13:24
Мнения: 40
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№147

София, 15.08.2017 год.

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А
Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на тринадесети юни през двехиляди и седемнадесета година, в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИР ВЛАХОВ
ЧЛЕНОВЕ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА
ВЕСЕЛКА МАРЕВА
като изслуша докладваното от съдия Маринова ч.гр.д. № 1397 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.274, ал.3, т.2 ГПК.
Образувано е по частна касационна жалба вх. № 3485 от 8.03.2017 г. на нотариус Б. Н. К.-К. против определение № VI-369, постановено по ч.гр.д. № 137 по описа за 2012 г. на Окръжен съд-Бургас, с което е оставена без уважение частната й жалба срещу определение № 3 от 17.01.2017 г. на съдията по вписванията при Районен съд-Бургас за отказ да се извърши вписване на нотариален акт за договорна ипотека № 11, т.I, рег.№ 285, н.д. № 11 от 2017 г. на нотариус Б. К..
За да постанови атакуваното определение, Окръжен съд-Бургас е констатирал, че спорният въпрос е дали към преписката по вписване на нотариалния акт е представено удостоверение за данъчна оценка, отговарящо на изискванията на чл.264, ал.1 ДОПК, предвиждаща, че наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота се удостоверява в данъчната оценка. Изложил е съображения, че при проверката дали са изпълнение изискванията на ДОПК, която е включена в правомощията на съдията по вписванията, същият следи както за наличието на декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК (като за липсата й дори носи имуществена отговорност съгласно чл.265 ДОПК), така и за наличието на удостоверение за данъчна оценка с определено съдържание. За нуждите на производството по вписванията е необходимо в удостоверението да е посочен както размера на данъчната оценка (с оглед преценката за материалния интерес и съответно - за размера на дължимата държавна такса за вписване на акта), така и изрично удостоверително изявление на органа, издал оценката дали за имота има или няма непогасени данъчни задължения. Това изявление следва да се съдържа в текста на удостоверението за данъчна оценка, според изричното предвиждане на чл.264, ал.1, изр.2 ДОПК. Липсата на такова удостоверително изявление не може да се счете за индиция, че липсват данъчни задължения за имота. Какви са причините за това в удостоверението за данъчна оценка да не се съдържа изявление за липса или наличие на данъчни задължения по чл.264, ал.1 ДОПК стои извън предмета на производството по вписванията и съответно - на инстанционната проверка на отказа на съдията по вписванията, тъй като проверката, осъществявана от съдията по вписванията за спазването на изискванията по чл.264 ДОПК е строго формална. Затова съдът е приел, че не следва да обсъжда доводите в жалбите дали е започнало ползването на имота, дали е бил деклариран от собствениците и дали е възможно да се дължат данъци за този имот.
Тъй като съдията по вписванията е длъжен да провери истинността на декларацията по чл.264, ал.1 ДОПК посредством официалното удостоверително изявление на органа, отразено в удостоверението за данъчна оценка, то при липсата на каквото и да било удостоверително изявление такава проверка не може да бъде извършена, поради което и съдията по вписвания следва да постанови отказ за вписване. В слуцчая няма съмнение, че процесното удостоверение за данъчна оценка не съдържа необходимото удостоверително изявление на съответния общински орган за липсата на данъчни задължения за имота, изискуемо съгласно чл.264, ал.1, изр.2 ДОПК, което е основание за отказ от вписване на нотариалния акт за ипотека
Б. К.-К. поставя въпросите:
1) в охранителното производство по вписване допустимо ли е оборване на официален документ, какъвто е данъчната оценка, издадена от оторизиран орган;
2) при наличие на декларация по чл.264, ал.1 ДОПК, следва ли съдът да я обсъди при разглеждане на данъчната оценка за липса на публични задължения и допуснал ли е Бургаския окръжен съд съществено процесуално нарушение като не е отчел факта, че процесната данъчна оценка не е поименна, липсва име на собственик на ипотекирания имот, т.е. няма задължено лице по смисъла на ЗМДТ.
Счита, че по тези въпроси определението на окръжния съд противоречи на практиката на ВКС по ТР №7 от 25.04.2013 г. по т.д.№ 7/2012 г. на ОСГТК и по определение № 131/31.03.2009 г. по ч.гр.д. № 123/2009 г., II г.о. и определение № 163/20.04.2010 г. по ч.гр.д. № 61/2010 г., II г.о., евентуално, че са налице предпоставките за допускане на касационно обжалване по чл.280, ал.1, т.3 ГПК.
Настоящият съдебен състав приема, че не е удостоверено основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК и не е налице хипотезата по т.3 на същата правна норма. Посочената практика на тричленни състави на ВКС е неотносима в настоящия случай, тъй като дава тълкуване при различна фактическа обстановка – при съществуващи към момента на постановяване на определението за отказ на съдията по вписванията доказателства за отсъствие на публично-правни задължения за имота, обект на договора за дарение, които са били потвърдени от нотариално заверената декларация по чл.264, ал.1 ДОПК и при липса на декларация по чл.264, ал.1 ГПК за липса на подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски, която е била представена при обжалване на отказа на съдията по вписванията.
Същевременно съгласно дадените в т.6 на ТР № 7 от 25.04.2013 г. по т.д.№ 7/2012 г. на ОСГТК разяснения, съдията по вписванията не може да разрешава правни спорове, нито да повдига такива. Преценката му дали са налице предпоставките за вписаване е формална и предметният обхват на проверката по чл.32а, ал.1 ПВ на съдията по вписванията включва и преценката представени ли са доказателства за изпълнението на изискванията на чл.264 ДОПК. За да бъдат извършени посочените в чл.264, ал.1 ДОПК правни сделки и действия прехвърлителят, учредителят, ипотекарния длъжник или залогодателят трябва да представят декларация, че нямат непогасена подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни здравни осигуровки, като наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота се удостоверява в данъчна оценка.
След като законът изрично е посочил формата, с която се удостоверява липсата на данъчни задължения за имота, то формалната преценка на съдията по вписванията се свежда до това дали са представени съответните официални документи за липса на задължения за имота, а съответно отговора на поставените въпроси е даден в т.6 на ТР № 7 от 25.04.2013 г. по т.д.№ 7/2012 г. на ОСГТК, като съдията по вписванията /с оглед липсата на компетентност да разрешава или повдига правни спорове/ не би могъл да извършва преценка дали са налице законовите основания за деклариране на имота, нито за причините, поради които в издадено удостоверение за данъчна оценка не е отразено наличието или липсата на публични задължения за имота.
В обобщение не е налице основание по чл.280, ал.1 ГПК и не следва да се допусне касационно обжалване на атакуваното определение на Бургаския окръжен съд.
С оглед изложените съображения Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение
О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДОПУСКА касационно обжалване на определение № VI-369, постановено по ч.гр.д. № 137 по описа за 2017 г. на Окръжен съд-Бургас.
Определението е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов