КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Фев 2020, 10:59

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: заличаване вписване на залог преди заличаване в ТР
Ново мнениеПубликувано на: 11 Сеп 2017, 15:59 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 263
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 437

гр. София, 11.09.2017 година

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на двадесети юни две хиляди и седемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАДОСТИНА КАРАКОЛЕВА
ЧЛЕНОВЕ: МАРИАНА КОСТОВА
КОСТАДИНКА НЕДКОВА

като разгледа докладваното от съдията Костова ч.т.д. № 1181/2017 год. и за да се произнесе съобрази следното:
Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.
Образувано е по частна касационна жалба на [фирма] –гр. София срещу определение № 382 от 28.03.2017 г., постановено по ч.гр.д. № 226 по описа за 2017 г. на Плевенския окръжен съд, с което е потвърден отказ на съдия по вписванията при Плевенския районен съд, обективиран в определение № 17 от 7.03.2017 г., за извършване на заличаване на договор за залог на търговско предприятие, вписан във вх. рег. на СВ-Плевен под № 4773 на 15.04.2009 г., акт № 1, том І .
Претендира се отмяна на определението като неправилно и връщане на делото на съдията по вписванията за извършване на заявеното от жалбоподателя заличаване в имотния регистър на вписан особен залог на търговското предприятие [фирма]. Касаторът заявява, че е придобил недвижими имоти чрез продажба по реда на ЗОЗ, включени в търговското предприятие на длъжника [фирма] към датата на учредяване на договора за особен залог и в качеството си на трето лице спрямо договора няма правна възможност да заявява вписване на промени по партидата на акционерното дружество относно заличаване на вписания особен залог. В изложението на основанията за допускане на касационно обжалване на определението приложното поле на обжалването е обосновано с предпоставките на чл. 280, ал.1, т.3 ГПК по отношение на определените за значими за изхода на делото въпроси, както следва: 1. Необходимо ли е представяне на удостоверение за заличаване на особен залог на търговско предприятие от партидата на длъжник –залогодател в Търговския регистър, при искане за заличаване на същия договор за особен залог на търговско предприятие, вписан в Имотния регистър в хипотезите на чл. 37, ал. 8 от ЗОЗ и/или чл. 30, ал. 2 от ЗОЗ?; 2. Налице ли е правен интерес за трето лице –приобретател на имущество, придобито от него след продажба по реда на Закона за особените залози, да поиска заличаване на вписания договор за особен залог на търговско предприятие, включващо същото имущество, от партидата на длъжника –залогодател в Търговския регистър?
На 2.06.2017 г. в деловодството на ВКС е постъпила молба-уточнение, с която дружеството представя отказ № 20170511161856-2/15.05.2017 г., постановен от длъжностно лице по регистрация в Търговски регистър към Агенция по вписванията. За да откаже вписването на исканото заличаване на залог върху търговското предприятие [фирма], длъжностното лице по регистрация е приело, че заявителят не е надлежно упълномощен от лица, които съгласно по чл.15 ЗТР могат да заявяват вписване, заличаване и обявяване в ТР, а от друга страна, по отношение на залога върху търговското предприятие се прилагат правилата относно залога на съвкупност по чл.21, ал.9 ЗОЗ. Отказът е мотивиран и с разпоредбата на чл.27, ал.6 от ЗОЗ, доколкото не е представено писмено съгласие на заложния кредитор, нито влязъл в сила съдебен акт, с който се постановява заличаването.
Върховният касационен съд, състав на Първо търговско отделение, като съобрази данните по делото и доводите на жалбоподателя, намира следното:
Частната касационна жалба е подадена в срок, от заинтересована легитимна страна срещу определение по чл. 274, ал. 3, т. 2 ГПК, подлежащо на касационно обжалване при условията на чл. 280, ал. 1 ГПК.
За да потвърди отказа на съдия по вписванията от СВ при Плевенския районен съд за извършване на заличаване на особен залог върху търговско предприятие, в мотивите към обжалваното въззивно определение окръжният съд е възприел съображенията на съдията по вписванията, че в приложените към заявлението писмени доказателства липсва съгласие на заложния кредитор по чл. 27, ал. 6 от ЗОЗ или влязъл в сила съдебен акт, който да постановява заличаването. Констатирана е липсата на удостоверение за заличаване на договора за особен залог върху търговското предприятие, при съобразяване, че съгласно чл. 22а от ПВ, вписването на актовете относно залог върху търговско предприятие /чл. 21, ал. 3 ЗОЗ/ се предхожда от вписване на обстоятелствата в търговския регистър, чрез подреждане в книгата по чл. 33, буква „д” на удостоверението за вписване и за последващи вписвания досежно залога в търговския регистър. На следващо място заличаването на особения залог следва да е вписано и в Централния регистър на особените залози, за което няма представено доказателство със заявлението. Решаващият състав на Окръжен съд – Плевен е изложил и допълнителни съображения, а именно, че заявителят действително е трето лице, но той е заинтересован от вписване на заличаването на залога, поради което е изведен извод за неговата легитимация да иска такова вписване в ТР, при наличие на основания за това, с оглед разпоредбата на чл.37, ал.8 ЗОЗ.
Настоящият състав намира, че не е налице поддържаното основание за допускане на касационно обжалване. Първият правен въпрос по същество се отнася до реда за заличаване на договор за особен залог върху търговско предприятие. По него е налице задължителна практика на ВКС – определение № 146/24.03.2016 г. по ч.т.д. № 3221 / 2015 г. на І т.о. на ВКС, в което е обоснована приложимостта на чл.22а от Правилника за вписванията – за вписването на актовете относно залог върху търговско предприятие, което се извършва по разпореждане на съдията по вписванията, чрез подреждане в книгата по чл.33, б.”д” на удостоверението за вписване на залога в ТР, съответно на удостоверенията за последващи вписвания, и за нанасяне на вписването и в помощните партиди за имотите, когато в залога се включват и вещни права върху недвижими имоти. В случая такова удостоверение липсва, което е констатирано както от съдията по вписвания, така и от решаващия състав на Окръжен съд – Плевен, което всъщност е основният мотив за потвърждаване на постановения отказ за вписване заличаването на договор за залог върху търговското предприятие на [фирма].
Формулираният от частния касатор втори въпрос не попада в обхвата на общия селективен критерий по чл.280, ал.1 ГПК. Този въпрос е релевантен само към допълнителните съображения на решаващия състав на Окръжен съд – Плевен, а именно - за правния интерес на приобретател на имущество, придобито след продажба по реда на ЗОЗ, да поиска заличаване на вписан договор за особен залог върху търговско предприятие по партидата на длъжника – залогодател в ТР. В случая, такова вписване в ТР не е извършено, в каквато насока са и двата отказа на длъжностно лице по регистрация – отказ от 12.12.2016 г./ преценен от съдията по вписванията/ и отказ от 15.05.2017 г., препис от който е представен с допълнително постъпилата по делото молба от частния касатор. Основанията за постановяване на отказите за вписване заличаването на особения залог върху търговското предприятие са ирелевантни, доколкото те са относими единствено към посочените допълнителни мотиви на съда, а от друга страна тяхната законосъобразност може да бъде преценявана само по предвидения в чл.25 ЗТР ред за обжалване, но не и в настоящото производство.
Водим от горното, Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение
О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДОПУСКА касационно обжалване на определение № 382 от 28.03.2017 г., постановено по ч.гр.д. № 226 по описа за 2017 г. на Плевенския окръжен съд.
Определението не подлежи на обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ: 1.


2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов