Та случаят е следният: Преди години роднините ми са притежавали фамилна къща. Но, след 1944 когато настъпват масовизациите и другите забрани относно собствеността им се отчуждава целият първи етаж от къщата.Платено им е и обезщетение. Но след това когато влизат в сила законите за собствеността, те са принудени да продадат къщата, защото всеки от наследниците е имал собствено жилище и те нямат право да притежават второ. И те продават. Сега, магазинната част е върната и те притежават за това нотариален акт. Но, настоящият собственик е продал своята част на трето лице, което има инвестиционни намерения. А тъй като се явяват съсобственици с роднините ми относно къщата, при прегледа на нотариалният акт ме тревожи следното нещо. В него е записано ... " купува 99 кв. метри идеални части от парцел..... целият от 210 кв.м... заедно с цялото мазе, целият над партерен етаж и целият таван на жилищната сграда построена в западната част на парцела с входа и стълбището за етажа и едно помещение зад стълбището...." Роднините ми притежават само препис от нотариалния акт и нямат никакви други съпътстващи ги документи. Значи въпросът ми е следният какво трябва да се направи, за да се разбере кой какво притежава и какво точно е записано в регистрите при съдията по вписванията. Те могат ли да имат претенции относно земята и въздуха в парцела, тъй като от нотариалният акт не става нищо ясно, поне според мен, какво се случило с тях. Какво точно трябва да се изисква за да се разбере чия собственост са те.
|
|