КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 15 Дек 2018, 18:52

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Внасяне на недвижим имот в имуществото на едноличен търговец
Ново мнениеПубликувано на: 12 Яну 2010, 11:50 
Красимира Узунова, експерт в НАП; Счетоводно-правна информационна система Експертис
В бр. 11 от 2009 г. на сп. “Счетоводство+” Красимира Узунова, експерт в НАП, разглежда въпорса: Какво е данъч¬ното третиране на недвижим имот при прехвърлянето му от физическото лице на едноличния търговец?
При регистриране на търговско предприятие на едноличен търговец не възниква нов правен субект, различен от физическото лице. Едноличният търговец няма собствена правосубектност. Поради тази причина, вещи - движими и недвижими, принадлежащи на физическото лице, не може да се прехвърлят на предприятието на едноличния търговец с правна сделка (никой не може да договаря сам със себе си), а се внасят в имуществото му чрез счетоводно завеждане. Счетоводните записвания, в съответствие с принципа на документалната обоснованост, е необходимо да бъдат предприети след съставянето на документ (протокол) за извършената стопанска операция.
Като доказателство за обстоятелството, че определени вещи - движими и недвижими, са включени в имуществото на едноличен търговец, следва да бъде представен протоколът за извършване на операцията (може и протокол по чл. 27, ал. 3 от ЗДДФЛ), както и баланс на търговското предприятие или друг счетоводен документ.
В този случай едноличният търговец не става ползвател на вещта, респективно на имота, ако в имуществото му е внесен недвижим имот. Ползвател може да бъде само лице, различно от собственика. Тъй като недвижимият имот вече е актив от имуществото на едноличен търговец, т.е. на предприятие, за целите на ЗМДТ той трябва да бъде деклариран по реда на чл. 17, ал. 1 от ЗМДТ, ако е нежилищен.
Без значение за данъчното облагане на имота по ЗМДТ е целта, поради която е направено внасянето на имота в имуществото на ЕТ.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Внасяне на недвижим имот в имуществото на едноличен търговец
Ново мнениеПубликувано на: 12 Яну 2010, 13:38 
Данъчни проблеми при използване на личното имущество на физическо лице в дейността му като ЕТ и при прехвърляне на предприятието му със или без заличаване
Проф. Костадин Иванов, данъчен експерт, ИК "Труд и право"

1. Използване на личното имущество на физическото лице в дейността му като едноличен търговец и неговият данъчен режим
Въпросът за реда и начина за използване на личното имущество на физическо лице в дейността му като едноличен търговец (ЕТ) възниква твърде често в практиката при осъществяване и отчитане на дейността на ЕТ и при нейното данъчно облагане по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
В ЗДДФЛ се съдържа нова нормативна уредба, регламентираща начина на използване на личното имущество на физическото лице в дейността му като едноличен търговец. Така например в ЗДДФЛ е записано, че физическо лице, което в качеството си на едноличен търговец е собственик на предприятие, може да включи в имуществото на предприятието си като едноличен търговец придобитите от него движими и недвижими вещи, които не са в режим на съсобственост или пък са част от съпружеска имуществена общност - чл. 27, ал. 1 ЗДДФЛ. Вещите на физическото лице се завеждат в счетоводството на предприятието на едноличния търговец като дълготрайни или краткотрайни материални активи. Счетоводното им завеждане следва да стане по документално доказаната цена на придобиване. За целта собственикът на предприятието на едноличния търговец следва да състави протокол, в който да посочи вида на вещите и документално доказаната цена на придобиване.
При счетоводно завеждане на вещи, които са съпружеска имуществена общност, в баланса на предприятието на едноличния търговец, другият съпруг следва да декларира с нотариално заверена декларация съгласието си за включване на вещ-та в имуществото на едноличния търговец - чл. 27, ал. 4 ЗДДФЛ. Изключително важно е, че ако впоследствие вещта, която е заведена счетоводно в предприятието на едноличния търговец, е изключена от баланса на предприятието на едноличния търговец и стане собственост на физическото лице, за данъчни цели се смята, че едноличният търговец извършва продажба на тази вещ по пазарна цена - чл. 27, ал. 5 ЗДДФЛ.
В случая облагаемият доход се определя като разлика между:
- пазарната цена и данъчната стойност - но само за данъчно амортизируеми по ЗКПО активи;
- пазарната цена и документално доказаната цена на придобиване - за всички други вещи.
Съгласно чл. 27, ал. 7 ЗДДФЛ пазарната цена се приема за цена на придобиване при последваща продажба или замяна на вещта на физическото лице - собственик, както и при последващото й включване в активите на предприятието на едноличния търговец.
Следва да се има предвид, че временните данъчни разлики по смисъла на ЗКПО, които са свързани с вещ, включена в имуществото на едноличния търговец, не се признават за данъчни цели към момента продажбата на вещта по ал. 5 на чл. 27 и през следващите години, т.е. когато впоследствие вещта се изключи от имуществото на едноличния търговец и стане собственост на физическото лице - чл. 27, ал. 6 ЗДДФЛ.
Посочената нормативна уредба, регламентираща данъчното третиране в случаите на използване на личното имущество на физическото лице за дейността му като едноличен търговец, запълва съществуващата законова празнота в отменения Закон за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ, отм.) и следва добре да се познава и съблюдава в процеса на прилагане на ЗДДФЛ.

2. Данъчно третиране на дохода от прехвърляне на предприятието на едноличния търговец, в случаите на заличаване или запазване на неговата търговска регистрация
В Закона за данъците върху доходите на физическите лица се съдържат нови нормативни постановки, отнасящи се до облагането на дохода от прехвърляне на предприятието на едноличния търговец.
Сравнително често се поставя въпросът, как ще се третира данъчно доходът от прехвърляне на предприятието на едноличния търговец, в случаите, когато това става без заличаването на регистрацията му от търговския регистър и в случая, когато тази регистрация се заличава.
Следва да се има предвид, че данъчното облагане на дохода, получен от прехвърлянето на предприятието на едноличния търговец, е различно в първия и във втория случай.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов