КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 16 Апр 2021, 19:10

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Свободното използване на данни от публичния сектор
Ново мнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 09:06 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Уважаеми колеги,

Съюзът на юристите в България и фирма „АПИС“ Ви канят да участвате в кръгла маса на тема „Свободното използване на данни от публичния сектор – двигател за иновации, растеж и прозрачно управление“.
Екип на СЮБ__________________________________________________________________________________________________________________

ПОКАНА

за участие в кръгла маса „Свободното използване на данни от публичния сектор – двигател за иновации, растеж и прозрачно управление“

Уважаеми дами и господа,
Съюзът на юристите в България и фирма „АПИС“ Ви канят да участвате в кръгла маса на тема „Свободното използване на данни от публичния сектор – двигател за иновации, растеж и прозрачно управление“. На форума ще се обсъдят предизвикателствата пред информационното общество, свързани с отварянето на публичните данни за свободна повторна употреба. Конкретният повод за провеждането на кръглата маса е представянето през декември 2011 г. от Европейската комисия на нов пакет от законодателни инициативи (Приложение 1) в подкрепа на свободния достъп до данните, включващ:
• Предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 2003/98/ЕО относно повторната употреба на информация от обществения сектор;
• Съобщение до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите (COM(2011) 882 окончателен);
• Решение на Комисията от 12.12.2011 г. относно повторната употреба на документи на Комисията (2011/833/ЕС) (ОВ L 330, 14.12.2011 г., стр. 39-42).
Предмет на обсъждане ще бъдат също така възможностите за изпреварващо прилагане у нас на обявените от Европейската комисия нови стандарти за свободен достъп до публични данни предвид огромния икономически потенциал, който се разкрива пред целия ИТ сектор, за създаване на иновативни продукти и услуги с добавена стойност в бъдещата икономика на знанието.
Дискусията ще се проведе на 5 април 2012 г. от 13.30 ч. в голямата зала на СЮБ на ул. „Пиротска“ № 7, ет. 3. Организатор и домакин е Съюзът на юристите в България, а фирма Апис осъществява техническата подготовка на събитието.
Ако желаете, можете да изпратите Вашите мнения, становища или въпроси по темата, както и да потвърдите присъствие на адрес roundtable@apis.bg или sub@sub.bg. Допълнителна информация можете да получите на тел.: 02 9883541 и 02 9804827.
Надяваме се на Вашето лично участие във форума.


С УВАЖЕНИЕ,
ВАСИЛ ХРИСТОВИЧ:
/Управител на „АПИС“/


Приложение 1

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
В ПОДКРЕПА НА СВОБОДНИЯ ДОСТЪП ДО ДАННИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ СЕКТОР
(ИЗВЛЕЧЕНИЕ)На 12 декември 2011 г. комисарят на ЕС за цифровите технологии и заместник-председател на Европейската комисия г-жа Нели Крус представи на пресконференция в Брюксел новата „Стратегия за свободен достъп до данни за Европа“. Целта на стратегията е в следващите няколко години Европейският съюз да се превърне в световен лидер в повторното използване на информацията, с която публичният сектор разполага. Според наскоро проведено по поръчка на Комисията изследване (проучването Vickery ) отварянето на достъпа до публичните данни се очаква да допринася 40 милиарда евро всяка година за икономиката на ЕС. Потенциалните преки и косвени ползи с оглед на генерираните в резултат на това нови бизнеси и работни места, обаче, са далеч по-големи, като общият им икономически ефект се оценява на 140 милиарда евро.
„Огромната информация, събирана от редица публични служби и администрации, представлява златна мина, чийто икономически потенциал все още не е разработен“ – заяви на пресконференцията комисар Крус. Според нея бизнесът и гражданите все още срещат трудности при откриването и повторното използване на информацията, с която публичният сектор разполага, което означава, че в Европа този аспект е все още недоразвит. Проучванията на Комисията посочват, че различни пречки — високи такси, непрозрачни правила и практики по отношение на повторното използване, липса на прозрачност за това кой с какъв вид данни разполага, както и ексклузивни лицензионни споразумения — не им позволяват да използват напълно информацията, с която публичният сектор разполага. Тези пречки биха могли и да подкопаят конкуренцията.
Предложеният от Европейската комисия законодателен пакет, насочен към преодоляване на съществуващите пречки пред свободния достъп до публични данни, включва три инициативи:
Предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 2003/98/ЕО относно повторната употреба на информация от обществения сектор ;
Решение на Комисията от 12.12.2011 г. относно повторната употреба на документи на Комисията (2011/833/ЕС) ;
Съобщение до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите (COM(2011) 882 окончателен) .


Предложението за изменение на Директива 2003/98/ЕО включва пет основни промени:
• превръщане в общ принцип на използването за стопанска или нестопанска цел на всички документи, направени обществено достояние от публичните органи, с изключение на защитените от авторско право на трета страна;
• установяване на принципа, че публичните органи не могат да налагат такси, които надвишават разходите, свързани с дадена заявка за достъп до информация (пределни разходи). Това на практика означава, че по-голямата част от информацията ще бъде предоставяна безплатно или почти безплатно, освен в надлежно обосновани случаи;
• установяване на задължение за предоставянето на информацията в общоизползваем и достъпен за машинен прочит формат, така че да е възможно действителното ѝ използване;
• въвеждане на регулаторен надзор за осигуряване прилагането на тези принципи;
• значително разширяване на обхвата на директивата с оглед включването за първи път на библиотеките, музеите и архивите, като съществуващите правила от 2003 г. ще се прилагат за информацията, с която разполагат тези институции.
Комисията, от своя страна, ще предостави свободен достъп до информацията, с която разполага, посредством нов информационен портал. Договор за изготвянето му вече е сключен, като работата се намира на етап разработване и тестване (етап „бета“). Оперативността му е планирана за пролетта на 2012 г. С времето той ще се превърне в единен вход за достъп до данните за повторно използване, с които разполагат както институциите, органите и агенциите на ЕС, така и националните администрации.
В допълнение Комисията предвижда предоставянето на значителна финансова подкрепа, за да промотира и осигури възможно по-широкото използване на публични данни, като само за периода 2012 – 2013 г. по 7-ма рамкова програма ще бъдат отделени около 100 млн. евро за финансиране на изследванията при технологиите за обработка на данни.
През пролетта на 2012 г. Комисията планира също така да представи нов Интернет портал, предоставящ свободен достъп до нейните собствени данни, както и до данните на останалите институции, служби и агенции на Съюза. През 2013 г. се предвижда изграждането на паневропейски портал, който да събере в единна платформа данните на администрациите на отделните държави-членки и на европейските институции.
Комисар Нели Крус призова държавите-членки да не изчакват приемането на законодателните мерки, предложени от Комисията, а по примера на Великобритания и Франция да се възползват от огромния икономически потенциал, заложен в свободния достъп до публичните данни: „Днес изпращаме ясен сигнал към публичния сектор. Информацията, с която разполагате, ще има по-голяма стойност, ако я предоставите на други, така че в тази връзка започнете да използвате настоящата рамка, за да се присъедините към прозорливите лидери, които вече получават плодове от подхода си за свободен достъп. Данъкоплатците вече са платили за нея, така че най-малкото, което можем да направим, е да я предоставим обратно на тези, които желаят да я използват по нов начин за благото на хората и за създаване на работни места и богатство.”


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Свободното използване на данни от публичния сектор
Ново мнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 09:06 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Пълният текст на законодателните мерки, предложени от Европейската комисия, както и много други материали, отнасящи се до повторното използване на информация от обществения сектор, са публикувани на сайта на Генерална дирекция „Информационно общество“, страница „Информация от обществения сектор“:
http://ec.europa.eu/information_society ... dex_en.htm


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Свободното използване на данни от публичния сектор
Ново мнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 09:10 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
проучването Vickery
Review of recent studies on PSI re-use and related market developments, G. Vickery, August 2011.
Пълният текст виж тук:
http://ec.europa.eu/information_society ... atted.docx


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Свободното използване на данни от публичния сектор
Ново мнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 09:10 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
• Предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 2003/98/ЕО относно повторната употреба на информация от обществения сектор
Текстът на български език е публикуван на адрес: http://ec.europa.eu/information_society ... 012/bg.pdf


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Свободното използване на данни от публичния сектор
Ново мнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 09:10 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
• Решение на Комисията от 12.12.2011 г. относно повторната употреба на документи на Комисията (2011/833/ЕС)
ОВ L 330, 14.12.2011 г., стр. 39-42. Вж. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 042:bg:PDF


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Свободното използване на данни от публичния сектор
Ново мнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 09:11 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
• Съобщение до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите (COM(2011) 882 окончателен)
Текстът на български език е публикуван на адрес: http://ec.europa.eu/information_society ... ion/bg.pdf


Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов