КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Яну 2021, 07:51

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: спецсъдът трябва да зарработи до половин година
Ново мнениеПубликувано на: 25 Дек 2010, 11:17 
Спецсъдът трябва да заработи до половин година
23.12.2010 от сп. Правен свят

До 15 дни след публикуване на промените в Закона за съдебната власт в "Държавен вестник" Висшият съдебен съвет трябва да определи броя на съдиите, прокурорите и следователите в бъдещите специализирани съдилища, прокуратури и следствие, както и броя на зам.-шефовете. Щатът може да бъде осигурен и чрез трансформиране на незаетите щатни бройки. До 1 месец от публикуване на закона (с което той влиза в сила) Министерският съвет трябва да осигури сгради на бъдещите спецмагистратури. До 2 месеца трябва да бъдат назначени ръководителите. До 4 месеца – да бъдат назначени редовите магистрати по предложение на шефовете. А до 6 месеца – да бъдат назначени служителите и съдебните и прокурорски помощници в тези съдилища и прокуратури и в спецследствието.
Това предвиждат преходните разпоредби в Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт(ЗСВ), който депутатите ударно гласуваха докрай в сряда. По тази логика към средата на следващата година трябва да са налице напълно комплектовани и готови за действие спецсъдилища и прокуратури.
Кой ще предлага ръководителите на тези съдилища – това бе един спор в пленарната зала, който така и не намери отговор. По принцип, с промените се въвежда тоталното конкурсно начало в съдебната система, включително и за началниците (без "тримата големи"). Това бе и оправданието да се премахне правото на петима от ВСС да предлагат кандидати за шефове. Предложение за атестиране може да се прави само от заинтересования съдия, прокурор или следовател и от ръководителя на конкретното съдебно звено за съдии в неговия съд.
Както обясни правосъдният министър Маргарита Попова: "Въвежда се тотално конкурсно начало в съдебната система и единственото отклонение от правилото за тотално конкурсно начало е само в случаите когато за малките населени места не са се появили кандидати за съответните съдийски и прокурорски длъжности. Тогава ще може административният ръководител да предложи кандидати за тези длъжности".
От опозицията обаче продължиха да питат, все пак, ако няма кандидат за ръководител, кой административен шеф ще направи предложение. Вярно е, заяви Янаки Стоилов, че практически такава ситуация в България едва ли ще възникне, у нас просто е невъзможно да се окажем без кандидати за началници, но въпреки това законът не може да остане без разрешение за такава ситуация. А Любен Корнезов допълни: въпросът е особено актуален заради спецсъда, защото свестен магистрат няма да се кандидатира за ръководител там, та може и конкурсът да няма резултат. Кой ще предложи началник в този случай?
Според Маргарита Попова, няма проблем един човек да бъде избран и за временен шеф. Но едва ли ще се стигне дотам – все пак в България има няколко хиляди магистрати, все ще се намери човек за председател на спецсъда и за началник на спецпрокуратурата, смята министърката. Но и Попова не можа да обясни защо, ако може временно да бъде назначен (от ВСС) или командирован даже за определен срок, да не може пет души от ВСС да правят предложение.
Отпада принципът на случайния подбор при назначаването на вещите лица по чл. 396 ал. 1 ЗСВ, което от опозицията пак свързаха със спецсъдилищата. Според Анастас Анастасов обаче и сега компютрите "джуркат" само ограничен кръг специалисти от съответния район, та така заобикалят закона, защото иначе можело да се случи специалист от Видин да бъде назначен за вещо лице по дело в Ямбол. Същевременно обаче той изпадна в противоречие, като започна да обяснява, че съдиите трябвало да имат възможност да избират вещите лица според тясната им специалност и ако, да речем, в Ямбол има двама златари, нямало как да се назначи тройна експертиза, без да се търси човек "отвън". Анастасов упрекна опозицията: защо презюмирате, че съответните длъжностни лица ще нарушават и заобикалят закона, защо обиждате съдиите и вещите лица. Макар че ГЕРБ от две години приема закони, свързани със съдебната реформа, неизменно с презумпцията, че съдът и адвокатурата трябва да бъдат възпряни да нарушават закона.
За след Нова година остана приемането на промените в НПК, където се урежда подсъдността и процедурата на новите спецмагистратури.


Докладвай
Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие можете да пускате нови теми
Вие можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов