КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Апр 2020, 04:27

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на препис от завещание
Ново мнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 11:41 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е


На 18.02.2011 г. в Службата по вписвнията гр. Перник е депозирана молба от Р. Д. Т. за вписване на заверен препис от обявено саморъчно завещание по нотариално дело № 946/1989г. по описа на Нотариуса при Пернишки районен съд . Към молбата са приложени следните документи : 1 Препис от обявеното саморъчно завещание заверен от СВ гр. Перник – 2 бр . 2.Протокол за обяваване на саморъчното завещание от 08.02.2011 г.- 2 бр. 3. Декларация от Р.Д. Т. за притежаваните от К. Н. П. към момента на смъртта и недвижими 4. Удостоверение за наследници № 13 от 04.02.2011 г., изд. от с. . Община П.. на К. Н. . 5. Удостоверение за наследници № 000669 от 20.07.2009 г., изд. от София 15 рн Младост, Община Столична на Д. П.Т. 6. Нотариален акт № 7 , том ІІІ , дело № 2041 / 1974 г. на Нотариус при Пернишки районен съд 7. Квитанция за внесена държавна такса за вписване.
След като прегледах в съвкупност молбата и приложените към нея документи установих следното :
Иска се вписване на препис от саморъчно завещание оставено , оставено на съхранение в Нотариата и приложено към нотариално дело № 946/1989 г. по описа на Нотариуса при Пернишки районен съд от ***. Видно от представените удостоверение за наследници завещателката е починала на 31.08.2004 г., а лицето *****- в полза е направено завещанието е починало преди нея – 27.01.1999 г.
На основание чл. 20 от ЗН завещанието поражда действие само, ако лицето в полза, на което е направено преживее наследодателя. Низходящите на наследодателя,които са починали преди него не се наследяват по закон от своите низходящи. Правото на заместване при завещанията е изключено. В конкретния случай става въпрос за т.нар. обикновена субституция, която следва да се разграничава от наследяването по закон. При субституциите , ако лицето в полза на което е направено завещанието почине преди завещателя или е неспособно или се откаже от завещаното имущество последното не преминава към низходящите на облагодетелствания : то може да бъде заместено само от лицето, което завещателят е посочил /до тук заместването спира /. От изложеното следва, че представеният препис от саморъчното завещание не следва да се вписва,т.к. завещателката Коена Николова Пейчева е починала преди лицето в полза, на което е направила завещателното разпореждане – Добромир Петров Тренев . Завещанието не може да породи своето правно действие, т.к. не са спазени изискванията на закона за неговата действителност. Става въпрос за начална недействителност т.к. не може да се санира и това е основание всеки да се позове на тази нищожност.
Съдията по вписванията, при вписването на актове с предмет недвижими имоти , действа като официален държавен орган и в това си качество, както и с оглед голямото правно значение на вписванията в книгите за недвижимите имоти той упражнява контрол за спазването на законността в гражданския оборот и за правната сигурност и стабилност в притежаването на недвижими имоти. На основание чл. 32 а от ПВ, ако акта не отговаря на изискванията на закона или е неподлежащ на вписване съдията по вписванията следва да постанови отказ. Под “закон” следва да се разбира не само визираните в ПВ, изисквания за съдържанието на акта , но и всички актове ,които Народното събрание по силата на чл. 84, ал. 1 от Конституцията приема, изменя и допълва. Противоречието със закона трябва да бъде с императивна правна норма , за да води до нищожност на сделката и да бъде основание за отказ за вписване на акт, депозиран за вписване. Съдията по вписванията би могъл да откаже акт за вписване, в който е материализирана сделка, която е нищожна на единствено на основание на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД. В този смисъл е и съдебната практика. В някои определения на ВКС е възприето становището, че съдията по вписванията при вписването осъществява контрол, който се ограничава до проверка подлежи ли на вписване актът, чието вписване се иска, спазени ли са общите и специалните условия за неговото вписване, включително и проверка на представителната власт на страните по сделката, НИЩОЖЕН ли е актът и съдържа ли минимално необходимите елементи по чл.6 от ПВ. Констатацията за нищожността на акта се извършва само и единствено с оглед документираното в него съдържание и с оглед неговата форма. / Определение № 601/10.08.2005 г. по ч.гр.д. 391/2004г., ІV г.о. на ВКС, Определение № 234/04.04.2005г. по ч.гр.д. №391/2004г., ІVг.о. на ВКС, Определение № 750/29.07.2004г. по ч.гр.д. 531/2004г., ІV гр. от на ВКС, Определение № 99/20.02.2002г. по ч.гр.д. №15/2002г. , ІV гр.отд. на ВКС/. Подобно становище е застъпено и в правната теория по отношение на контрола, който нотариусите са упражнявали върху представените актове за вписване до създаването на фигурата на съдията по вписванията от академик Л.Василев /“Българско вещно право”, Университетско издателство ”Св.Климент Охридски, София 1995г./. След създаването на частните нотариуси функциите по вписванията са възложени на съдиите по вписванията като държавни органи.
Контрола за законосъобразност, които съдията по вписванията упражнява при вписването на актове, с които се прехвърля правото на собственост или с които се учредява, прехвърля или изменя друго вещно право върху недвижими имоти е по отношение на всички актове подлежащи на вписване – както и под формата на нотариален акт, така и по отношение на актовете в обикновена писмена форма . При актовете извършени по нотариален ред на основание чл. 574 от ГПК нотариусите осъществяват на собствено основание контрол за законосъобразност на извършваните от тях нотариални удостоверявания относно противоречащи на закона или добрите нрави сделки, документи или други действия. За една не малка част от актовете подлежащи на вписване обаче законодателят е предвидил по-облекчена форма – или с нотариална заверка на подписите или обикновена писмена форма / сервитути, актове за частна и публична държавна и общинска собственост, постановления за възлагане от частни и държавни съдебни изпълнители, възбрани от публичната администрация , апортни вноски и др. / По отношение на тях единственият държавен орган, който може да осъществява контрол за законосъобразност и да гарантира стабилност и определеност в притежанието на правото на собственост и на ограничените вещни права върху недвижимите имоти и да регулира конкуренцията между актовете,от които различни лица черпят права върху един и същи имот, срещу един и същи праводател е съдията по вписванията.
Постановявайки отказ за вписване на нищожен акт поради противоречие със закона ,съдията по вписванията предотвратява правонарушения в областта на гражданските провоотношения, както и правни спорове. В това се изразява превантивния характер на производството по вписването. Оказвайки вписване на акта на праводателя се пресича възможността имота да бъде препродаден т.к. на основание чл. 586 от ГПК , нотариусът не издава нотариален акт, докато акта на праводателя не бъде вписан.
Предвид изложеното и на основание чл .32 а от ПВ ,

О П Р Е Д Е Л И Х :ОТКАЗВАМ вписването препис от обявено саморъчно завещание приложено по нотариално дело № 946/1989г. по описа на Нотариуса при Пернишки районен съд
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Перник в седмодневен срок от съобщаването му на молителя .


Съдия по вписванията :
/ Д . Николова /


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов