КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 20 Апр 2021, 15:49

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Чл. 3, ал. 4 и чл. 10а, ал. 3 ЗСПЗЗ, чл. 12 ППЗСПЗ
Ново мнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 20:50 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр. Тутракан, 8 ОКТОМВРИ 2002 год.

Димитър Каранедев - съдия по вписванията в Районен съд гр. Тутракан, като се запознах с молбата на М. К. Х.ЕГН ***, с постоянен адрес с. Цар Самуил, ул. “Христо Ботев” № **, Община Тутракан, Област Силистра, за вписване на съдебно решение № */ 19.04.2002 год. на Районен съд Тутракан, постановено по гр.д. № */1997г. по описа на съда
Установих, че решението е постановено по съдебна делба между наследниците на Н. Х. Х. (Г.), бивш жител на с. Цар Самуил, починал на ***** г., между който са и гражданите на Република Турция Х. А., Н.А. и двамата от гр. Б*, К. Н. Х. и Р. Н. Х. с неизвестен адрес в Република Турция.
Собствеността върху процесните земи е възстановена с Решение № ** от 13.09.1993 год. на Поземлена комисия гр. Тутракан
Чл. 3, ал. 4 от ЗСПЗЗ повелява: “Чужди граждани могат да придобиват земеделска земя само чрез наследяване по закон. Те са длъжни в тригодишен срок от откриване на наследството да я прехвърлят на лицата по ал. 1.”
Съгласно чл. 10а, ал. 1 от ЗСПЗЗ “Възстановяването на собствеността става в реалните граници там, където те съществуват или е възможно да бъдат установени с кадастрални планове на населени места или комасационни планове.”. А ал. 2 на същият член постановява, че собствеността върху земите, чиито граници не съществуват, се възстановява в реални граници върху равностойни по количество земи в землището на съответното населено място или в съседно землище, а със съгласието на собствениците - и в друго землище след завършване на земеразделянето и уедряване на имотите в него. Независимо от това по коя алинея е възстановена собствеността за чуждият гражданин възниква задължението по ал. 3 на чл. 10а “Чуждите граждани, чиито права на собственост са възстановени по реда на този член, са длъжни в тригодишен срок да я прехвърлят на лицата по чл. 3, ал. 1.”
Това задължение възниква съгласно чл. 12 от ППЗСПЗЗ “За лицата по чл. 10а, ал. 3 ЗСПЗЗ тригодишният срок за прехвърляне започва да тече от деня, в който влезе в сила решението на общинската поземлена комисия или на съда, с което е възстановено правото на собственост”
В подкрепа на това е и Тълкувателно решение № 1 по ГД № 1197 но ОСГК, съгласно което “Решенията на общинските поземлени комисии по чл. 18ж, ал. 1 от ППЗСПЗЗ и по чл. 27, ал. 1 от ППЗСПЗЗ за възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи в съществуващи или възстановими стари реални граници или в нови реални граници с план за земеразделяне имат конститутивно действие.
Земите предмет на делбата са възстановени през 1993 год., следователно е изтекъл тригодишният срок за прехвърлянето им в следствие, на което и съгласно ал. 2 на чл. 12 от ППЗСПЗЗ е възникнало правото на Държавата да изкупи земите по цени, определени от Министерския съвет.
Пречка за вписването е и изискването на чл. 6 от Правилника за вписванията, тъй като за тези лица не са посочени необходимите данни по буква “а”.
На основание гореизложеното и чл. 473 ГПК
ОТКАЗВАМ
Да впиша представеното от М. К. Х. ЕГН ****, с постоянен адрес с. Цар Самуил, ул. “Христо Ботев” № *, Община Тутракан, Област Силистра съдебно решение № */ 19.04.2002 год. на Районен съд Тутракан, постановено по гр.д. № */1997г. по описа на съда
Определението може да бъде обжалвано в 7 дневен срок от дата на съобщаването му пред Окръжен съд Силистра.

СЪДИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов