КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 10 Авг 2020, 09:57

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: отказ от право на ползване, заверен от консулска служба
Ново мнениеПубликувано на: 28 Сеп 2009, 10:18 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
О П Р Е Д Е Л Е Н И ЕНа 08.10.2008 г. в Службата по вписванията гр. П е депозирана молба от Н НН с искане да бъде вписана декларация за отказ от право на ползване от. Към молбата е приложена декларацията за отказ от право на ползване , пълномощно от Методи Валентинов Крумов , с което е упълномощил Н Н Н да извършва разпоредителни сделки с недвижимия имот описан в пълномощното , заверено от завеждащ консулска служба ГК- Чикаго , изх. № 442 от 18.03.2008 г. и квитанция за внесена държавна такса за вписване .
След като прегледах в съвкупност молбата и представените към нея документи установих следното :
На 09.04.2007 г. В. М. К.се е отказал от правото на ползване, учредено с Нотариален акт за покупко – продажба на недвижим имот № 95 , том І , рег. № 820 , дело № 115 от 21.04.1999 г. на нотариус Н З , рег. под № в регистъра на нотариалната камара с район на действие Районен съд – гр .П върху следния недвижим имот : жилище – апартамент № 89 , находящ се в гр M. ул. “Първи май “ , в жилищен блок № 20 , вх. “Б” ,ет .ХV / петнадесети/ със з.п. 42,87 кв.м. ,заедно с принадлежащото към него избено помещение № 53 . Отказът е направен под формата на декларация , като същата е заверена от завеждащ консулската служба при ГК - Чикого .
Лицето в полза на което е учредено право на ползване може да се откаже от това свое право . Този отказ представлява едностранно волеизявление на носителя на вещното право , направено в предвидената от закона форма / обикновено под формата на декларация / и изразяващо волята му за неговото прекратяване . По аналогия на чл. 100 от ЗС декларацията за отказ от право на ползване върху недвижим имот следва да бъде писмена с нотариална заверка на подписа на лицето правещо волеизявлението за отказ и да бъде вписана в имотния регистър на Службата по вписванията при съответния съд по местонахождението на недвижимия имот / чл. 112 , б “в” от ЗС , чл. 4 , буква “в” от ПВ / . По правило нотариалната заверка се извършва от нотариус .Нямат право да извършват заверка на подписа на лицето , което се отказва от право на ползване кметовете на населените места , заместник кметовете ,както и български дипломатически и консулски представители , т.к. отказът подлежи на вписване в имотния регистър. Неспазването на визираните изисквания води до недействителност на отказа от право на ползване . В конкретния случай декларацията е заверена от завеждащ консулска служба на Република България в Чикаго , който не е компетентен да извърши такава заверка , т.к. декларацията подлежи на вписване в книгите на Службата по вписванията .На основание чл. 84 от ЗННД консулските представители в чужбина могат да удостоверяват датата , съдържанието и подписите на частни документи , които не подлежат на вписване , представени от български граждани .
Молбата за вписване е депозирана от Н НН , който е упълномощен от М В К да извършва разпоредителни сделки с описания недвижим имот , както и да се снабдява с необходимите документи във връзка с изповядването на сделката . Пълномощното е заверено от завеждащ консулската служба в Чикаго на 18. 03.2008 г. На основание чл. 37 от ЗЗД / изм. с параграф 23 от ПЗР на ГПК - ДВ бр. 59 от 20.07.2007 г. / , влязъл в сила 01.03.2008 г.упълномощаването за сключване на договори за които законът изисква особена форма , трябва да бъде дадено в същата форма , но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма , упълномощаването трябва да бъде направено писмено с нотариално удостоверяване на подписа и на съдържанието , извършени едновременно . Новото изискване - да се удостоверява едновременно подпис и съдържание , касае само и единствено пълномощно за сключване на договор във формата на нотариален акт . Представеното пълномощно не е съобразено с визираните изисквания , поради което не би могло да породи надлежна представителна власт , поради което не може да послужи за вписване на декларацията за отказ от право на ползване .
Предвид изложеното и на основание чл.32 а от ПВ ,


О П Р Е Д Е Л И Х :


ОТКАЗВАМ вписването на декларация за отказ от право на ползване от В МК, заверена от завеждащ консулска служба гр. Чикаго на 09.04.2008 г.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр.П в седмодневен срок от съобщението до молителя .

Съдия по вписванията :


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов