КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 17 Юни 2021, 18:33

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: придоб. право на собств. от гр. на държ. чл .на ЕС
Ново мнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 15:41 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
О П Р Е Д Е Л Е Н И ЕНа 08.09. 2009 г. в Службата по вписванията гр.ХХХХ е депозирана молба от нотариус , нотариус с район на действие Районен съд гр.ХХХ , вписан в регистъра на Нотариалната камара под № ХХХ с искане да бъде вписан нотариален акт за покупко – продажба № 3 , том І рег .№ 171 , дело № 3 от 2009 г. Към молбата са приложени 7 / седем / екземпляра от нотариалния акт , скица на поземлен имот № 64 от 03.12.2008 г. , изд .от Служба по геодезия , картография и кадастър – гр. ХХХХ скица на имота издадена от Община ХХХХ , презаверена на 23.10.2008 г., декларация по чл . 264 от ДОПК от продавача , удостоверение за данъчна оценка № 0832000029 / 06.01.2009 г .
Иска се вписване на Нотариален акт № 3 , том І , рег .№ 171 , дело № 3 от 2009 г на нотариусХХХХ– нотариус с район на действие – Районен съд- гр.ХХХ, вписан в регистъра на Нотариалната камара под № Х за покупко - продажба на следния недвижим имот : поземлен имот с идентификатор № 55871.514.6746 / пет .пет .осем ,седем , едно ,точка ,пет,едно, четири, точка ,шест , седем , четири , шест / по кадастралната карта и кадастралните регистри на град п, община Х,одобрени със Заповед № РД – 18 -91 от 13.10.2008 г. , съгласно скица № 64 от 03.12.2008 г. на служба по геодезия , картография и кадастър – град, с площ на имота от 2 495 / две хиляди четиристотин деветдесет и пет / квадратни метра , находящ се в землището на гр . П. ,област П . улица “М . С . “ № 3 / три / с трайно предназначение на територията : урбанизирана , с начин на трайно ползване
С оглед хармонизирането на българското законодателство с правото на Европейския съюз бяха направени изменения в Конституцията на РБ – чл . 22 относно начина на придобиване на право на собственост върху земя от чужденци в страната .Ссъгласно цитирания член чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията , произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор , ратифициран , обнародван и влязъл в сила за РБ , както и чрез наследяване по закон. Член 22 от Конституцията влиза в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз и не се прилага към заварените международни договори . В този смисъл бе променен чл . 29 , ал .2 от ЗС съгласно който граждани на държавите – членки на Европейския съюз или на държавите страни по Споразумението за Европейско икономическо пространство , могат да придобиват право на собственост върху земя при спазване на изискванията , установени със закон , в съответствие с условията на Договора за присъединяване на РБ към Европейския съюз .Такъв закон , който да урежда условията за придобиване право на собственост засега не е приет , поради което не можем да приемем , че са налице условията за придобиване право на собственост от чужденци – граждани на ЕС или ЕИП.
Съгласно Приложение ІV от Договора за присъединяване на България към ЕС , България има право да запази в срок до 5 години , от датата на присъединяване на България към ЕС по отношение на придобиването на право на собственост върху земя за второ жилище от граждани – членки на ЕС или на страни по Споразумението за европейско икономическо пространство , за срок от седем години от датата на присъединяването по отношение на придобиването на право на собственост върху земеделска земя , гори и горска земя от граждани на държава – членка на , от граждани – страни по Споразумението за европейско икономическо сътрудничество . Граждани на държавите – членки и граждани на държавите – страни по Споразумението , които законно пребивават в РБ са извън обхвата на разпоредбите на предходната алинея или на каквито и да било норми и процедури , различни от тези , прилагани към българските граждани . “ Граждани , които постоянно пребивават в РБ съгласно чл. 16 от Закона за влизането на , пребиваването и напускането на РБ на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства са лица , които непрекъснато в продължение на пет години са пребивавали в Република България и ако отговарят на едно от визираните в закона условия . От изложеното следва , че само за граждани на ЕС и ЕИП , което са постоянно пребиваващи в РБ не важат ограниченията за придобиване на право на собственост . Видно от представения нотариален акт , както и документите към него купувачът по сделката не е постоянно пребиваващ чужденец – гражданин на на ЕС и ЕИП по смисъла на Закона за влизането , пребиваването и напускането на Република България на гражданите на европейския съюз и членовете на техните семейства , поради което на можем да приеме , че не важат ограниченията за придобиване право на собственост за купувача по сделката .Имайки предвид , че се нарушават императивни норми ,сделката не би следвало да се вписва .
Предвид изложеното и на основание чл .3 2 а от ПВ

О П Р Е Д Е Л И Х :


ОТКАЗВАМ вписването на нотариален акт за покупко – продажба № 3 , том І рег .№ 171 , дело № 3 от 2009 г. нотариусХХХ, нотариус с район на действие Районен съд гр.ХХХ , вписан в регистъра на Нотариална камара под № Х .
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд в едноседмичен срок от връчването на определението на страните по сделката .

Съдия по вписавнията :


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов