КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 03:58

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Продажба по ЗОЗ - без приложение на чл.264, ал.1 от ДОПК
Ново мнениеПубликувано на: 10 Юни 2015, 15:22 
О П Р Е Д Е Л Е Н И ЕСОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ТО, в закрито заседание на ..............................................................................две хиляди и единадесета година, в състав:ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОРНИЦА ГЛАДИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ПЛАМЕН КОЛЕВ

НИКОЛАЙ МАРКОВкато разгледа докладваното от съдия Гладилова гр.д.№ 16728 по описа за 2011 година, за да се произнесе взе предвид:Производството е по реда на чл. 274, ал. 1, т. 2 вр. чл.577 от ГПК.С определение от 24.11.2011 г. съдия по вписванията при СРС е отказал вписването на нотариален акт № 16, т.ІІ, рег.№ 2686, нотариално дело № 207/2011 г. по описа на нотариус в района на гр.С., рег.№ 031 на Нот.камара. Мотивът за отказа е липсата на декларация от залогодателя по смисъла на чл.264, ал.4 от ДОПК.

С жалба вх.№ 111518/5.12.2011 г. „Ю.И Е. Д.Б.” АД е обжалвало определение на Агенция по вписванията от 24.11.2011 г. за отказ за вписване на нотариален акт № 16, т.ІІ, рег.№ 2686, нот.дело № 207/2011 г. по описа на нотариус А.Г. № 031 на НК. Поддържа се, че производството по ЗОЗ е специално – за извънсъдебно удовлетворяване на заложния кредитор, комуто е предоставено правото да продаде за сметка на залогодателя заложеното имущество. Тълкуването , което съдията по вписванията правел на чл.264, ал.4 от ЗОПК правело невъзможно удовлетворяването на кредиторите от имуществото на длъжниците, поради липсата на принуда за представянето на декларации по чл.264, ал.1 от ДОПК. Съгласно този текст на закона залогодателят бил длъжен да представи такава декларация при учредяването на залога. Жалбоподателят сочи, че за пристъпването към изпълнение по ЗОЗ дори не е необходимо съгласието на залогодателя. Декларацията в акта и молбата за вписване е попълнена от депозитаря, който се включва в отношенията по продажбата като независимо лице. Той не извършва продажбата, а осигурява възможността да бъде извършено разпределение и да се защитят правата на всички, включително на хирографарните кредитори.

Съдът като обсъди представените доказателства и доводите на жалбоподателя, намира следното:

Отказът на съдия изпълнителя е постановен по молба за вписване на нотариален акт №**, т. ІІ, рег. № 2686, дело № 207/2011г. по описа на нотариус в район гр. С., рег. №031 на Нотариалната камара, подадена от нотариус А.Г. с приложени към нея 6 бр. екземпляри от нотариалния акт, удостоверение за данъчна оценка- 1 бр., скица на
имота по ЗКИР и квитанция за платена държавна такса. В молбата е посочено, че се представят и декларации по чл.264, ал, 1 от ДОПК, но същите не са приложени.

Нотариалният акт, представен за вписване е за покупко-продажба на недвижим имот по реда на Закона за особените залози /ЗОЗ/, със страни „Ю.И Еф Д.Б.” АД в качеството му на заложен кредитор на „А." ЕООД и продавач и „И.П.И. С." ЕАД в качеството на купувач.

Съгласно чл.264, ал.1 от ДОПК прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти или наследствени права, включващи недвижими имоти, включването на недвижими имоти или вещни права върху недвижими имоти като непарични вноски в капитала на търговски дружества, вписването на ипотека или особен залог се допуска след представяне на писмена декларация от прехвърлителя или учредителя, съответно ипотекарния длъжник или залогодателя, че няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. Наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота се удостоверява в данъчната оценка. Съгласно ал.4 Когато прехвърлителят или учредителят декларират, че имат посочените в ал. 1 и 2 публични държавни и общински задължения, действията по ал. 1 и 2 могат да се извършат след тяхното заплащане или ако длъжникът писмено декларира, че е съгласен публичните държавни и общински вземания да се погасяват от сумата срещу прехвърлянето или учредяването на вещното право и купувачът внесе дължимата сума в съответния бюджет.

Разпоредбата на чл.265 от ДОПК предвижда солидарна отговорност за заплащане на задълженията, дължими от прехвърлителя или учредителя на Нотариус или съдия по вписванията, който състави, съответно разпореди да се впише акт без представена декларация или при неспазване разпоредбата на чл. 264, ал. 4.

Към молбата до съдията по вписванията липсва представена декларация от продавача на имота. Следователно по силата на чл.264, ал.1 не следва да се допуска прехвърляне на имота – съответно вписването на това прехвърляне.

По правната си същност производството по ЗОЗ е особено производство за извънсъдебно удовлетворяване на заложния кредитор. В този случай той има право при неизпълнение на обезпеченото със залог по ЗОЗ вземане да пристъпи директно към изпълнение върху заложеното имущество чл.32, ал.1 от ЗОЗ. Това включва и правото по чл.37, ал.1 ЗОЗ дапродаде заложеното имущество – от свое име за сметка на залогодателя. В този случай като страна - продавач по сделката фигурира заложния кредитор, а не собственика на имота. Друга особеност на това производство е, че парите от продажбата получава депозитаря, който има задължения да извърши разпределението на получената вследствие продажбата сума.

По тази причина изискването на чл.264, ал.1 от ДОПК е за представяне на декларация от страна на залогодателя за липса на подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски е към момента на учредяване на залога по ЗОЗ, тъй като именно те ще се ползват спредимство за удовлетворяване – преди правото на заложния кредитор. Последващо възникналите задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски няма да имат предимство пред правото на заложния кредитор и затова е безпредметно представянето на декларация към момента на продажбата на заложеното имущество. Едва след удовлетворяване на заложния кредитор възникналите след учредяване на залога по ЗОЗ вземания за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски ще могат да бъдат удовлетворени, което е предвидено и от ЗОЗ – чл.41, ал.4 и ал.5. След удовлетворяване на заложния кредитор възниква правото на залогодателя да получи остатъка от получената за продадената заложена вещ цена, но при условие че представи декларация, че няма задължения към държавата.

Смисъла от представяне на декларация за липса на задължения, при получаване на суми в изпълнение на задължения по договори за прехвърляне на имущества, е в осигуряване защитата на правото на държавата да получи изпълнение на вземанията си за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски към лицата, получаващи сумите. Затова законът предвижда задължение за тези лица да представят такива декларации към момента, в който възниква вземането им за сумите, които им се следват от прехвърлянето на техните имущества. Именно по тази причина в случая на продажба по ЗОЗ декларацията е предвидено да се представя не към момента на покупко-продажбата – тъй като продавач по нея не е залогодателя, а към момента в който възниква вземането на залогодателя към депозитаря.

Следователно неоснователно съдията по вписванията е отказал да извърши вписване на процесната сделка по причина, че липсва представена декларация от страна на залогодателя.

Воден от горното съдътО П Р Е Д Е Л И :ОТМЕНЯ определение от 24.11.2011 г. съдия по вписванията при СРС е отказал вписването на нотариален акт № **, т.ІІ, рег.№ 2686, нотариално дело № 207/2011 г. по описа на нотариус в района на гр.С., рег.№ 031 на Нот.камара.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЧЛЕНОВЕ: 1.


Върнете се в началото
  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов