КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Сеп 2020, 09:31

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Заплащане на ДТ по електронен път- чл. 7а ТДТСАВ
Ново мнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 15:19 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
Определение №
към дело: 20111200500204
Дата: 04/21/2011 г.
Съдия: М. Й.

Съдържание
Производството е образувано по жалба на ЧСИ Г. С. против определение от 01.02.2011г. на съдията по вписванията при Районен съд - гр. Р. Сочи, че същото е незаконосъобразно и иска да бъде отменено.
Жалбата е допустима, тъй като е депозирана в срок и от легитимирана страна. Преценена по същество тя е и основателна. Съображения :
В атакуваното определение на съдията по вписванията при Районен съд - гр. Р. последният е приел, че не е представена квитанция за платена такса за вписване на исканата възбрана на 5броя недвижими имота. Посочил е, че приложеното извлечение по разплащателна сметка не е документ за разплащане. Ето защо, е отказал да разпореди вписване на искане за налагане на възбрана върху недвижими имоти по изпълнително дело №763/2010г. на ЧСИ Г. С. с рег.№7** с район на действие - БОС. Разпоредбата на чл. 5 от ТДТСАВ постановява, че за вписване на възбрани се събира такса от 15лв., а съгласно чл. 7а от същата когато таксата е заплатена по електронен път се представя заверен препис от електронен документ, възпроизведен на хартиен носител като препис, заверен от страна по акта, от нотариус или от банката, получила или извършила плащането. Видно е от приложеното извлечение по разплащателна сметка №9/18.01.2011г., издадено от "У. Б." , че на 17.01.2011г. е извършена транзакция от банката с платежно нареждане в полза на контрагент служба по вписванията за сумата от 75лв. Това извлечение е заверено с подпис на служител и печат на банката. Предвид това, настоящият състав приема, че частният жалбоподател е изпълнил задължението си да внесе дължимата по чл. 5 от ТДТСАВ такса за вписването на възбрана върху подробно описаните 5 бр. недвижими имота. Представения от него хартиен носител на електронния документ, удостоверяващ плащането, има необходимите реквизити по чл. 7а от същата тарифа. Последната не поставя ограничения за начините на плащане на държавната такса и за вида на документа, който доказва плащането. Напротив, изрично дава възможност плащането да се осъществи по електронен път, за което не се издава квитанция.
Воден от изложените мотиви, окръжният съд приема, че следва да отмени като незаконосъобразно обжалваното определение от 01.02.2011г. на съдията по вписванията при Районен съд - гр. Р..
Предвид горното, Благоевградският окръжен съд
О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение от 01.02.2011г. на съдията по вписванията при Районен съд - гр. Р., постановено по искане, депозирано от ЧСИ Г. С. с рег.№7** с район на действие - БОС по изпълнително дело №763/2010г. по описа на същия.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЧЛЕНОВЕ :


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов