КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Сеп 2020, 10:49

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: нотариусът дължи държавна такса за заверени преписи
Ново мнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 11:53 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 15 Май 2010, 11:57
Мнения: 10
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Номер
На
Година 2009
Град Благоевград
В ИМЕТО НА НАРОДА
Окръжен Съд - Благоевград
12.03 2009 Година

В закрито заседание в следния състав:
Председател:
К. Б.
Членове:
Е. Т.
Т. С.
като разгледа докладвано от Емилия Топалова
Въззивно частно гражданско дело
номер
20091200500224 по описа за 2009 година
И за да се произнесе взе предвид следното:
Производството е по реда на чл.577 ал.1 ГПК и е образувано по частна жалба на нотариус М. К. ,с рег.№553 на Нотариалната камара,с район на действие – РС - Разлог против отказ на съдията по вписванията при РС - Разлог, постановен с определение №73/24.02.2009г. по заявление с вх.рег.№73/24.02.2009г. относно издаването на заверен препис от договор за доброволна делба №1 т.4 от 11.11.2008г. по описа на нотариус Н.Мавродиева с рег.№494 с район на действие РС Разлог ,вписан в Службата по вписванията -гр.Разлог с вх.рег.№9551/1 1.11.2008г.,т.2 акт №74.
В частната жалба се сочи,че обжалваният отказ на съдията по вписванията да издаде поискан от жалбоподателката в качеството й на нотариус заверен препис от вписан акт (договор за доброволна делба) ,е незаконосъобразен ,п.й като е постановен в разрез с чл.19 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД). Жалбоподателката поддържа,че тъй като нотариусът е лице.натоварено от държавата с извършването на нотариални действия съгласно чл.2 ал.1 от ЗННД, има право на свободен достъп за справки по дела и преписки, както и да иска копия,преписи и документи по тях.Според жалбоподателката чл.51 ал. 1 от Правилника по вписванията не дерогира прилагането на чл.19 от ЗННД, тъй като е разпоредба от нормативен акт с по-ниска степен. По второто основание за отказ - неплатена държавна такса поддържа довод, че по начало не дължи такса, тъй като преписът от вписания акт е поискала в служебното си качество на нотариус, и на второ място, че дори да се приеме, че такса се дължи тя следва да бъде платена при получаване на преписа, тъй като зависи от броя на страниците на документа.

Като разгледа жалбата, взе предвид наведените в нея доводи и съобрази данните по делото, Благоевградският Окръжен съд приема следното:

Частната жалба е процесуално допустима. Подадена е в срока по чл.275 ал.1 ГПК от легитимирано да обжалва лице-молителят, по чието искане е започнало производството. Насочена е срещу обжалваем акт, тъй като се касае за определение на съдията по вписванията, с което е постановен отказ да се издаде заверен препис от вписан акт. Според настоящия състав на ОС - Благоевград този отказ се приравнява на отказът да се извърши нотариално удостоверяване по смисъла на чл.577 ал.1 ГПК. Това е така, защото съгласно чл.569 т.6 ,7 и 8 ГПК в обхвата на нотариалното производство са и дейностите по даване на справки по книгите, водени от Службата по вписванията, издаване на удостоверения за наличие или липса на тежести, както и извършването на др.нотариални действия, предвидени в закон. В случая се касае за такова друго действие, предвидено в чл.51 ал.2 от Правилника за писванията, съгласно който препис от вписан акт се изготвя, сверява и записва в регистъра по чл.ЗЗ б."к" от Правилника от натоварения за това служител на службата по вписванията при Агенцията по вписванията, заверява се от него и се подписва от съдията по вписванията, съобразно правомощията му по чл. 280 ал.1 т.2 ЗСВ и чл.51 ал.2 ПВп. Действията на служителите на Агенцията по вписванията по издаване на справки или преписи от вписани актове са чисто технически в изпълнение на разпореждания на съдиите по вписванията (в този см. решение №466/13.01.2006г. на ВАС-5чл.състав по адм.д.№9974/2005г.) .Докато дейността по издаване и заверка на преписа от служителя на Службата по вписванията може да бъде квалифицирана като административна услуга по смисъла на §1 б."в" от Допълнителната разпоредба на Закона за администрацията, разпореждането да бъде издаден препис от документа, както и подписването му от съдията по вписванията представляват действия по смисъла на чл.569 т.8 ГПК, предвидени с чл.51 ал.2 ПВп. и се извършват съобразно правомощията на съдията по вписванията по чл.280 ал.1 т.2 от Закона за съдебната власт.
Това разграничение са налага поради различния процесуален ред за обжалване на отказ да се извърши административна услуга съобразно §8 ДР на АПК,и за обжалване на отказ да се извърши нотариално удостоверяване, за който е приложим редът по чл.577 ал.1 и 2 ГПК.

Предвид изложеното настоящият състав на Благоевградския ОС приема, че е компетентен да се произнесе по жалбата, с която е сезиран, тъй като обжалвания акт на съдията по вписванията представлява отказ да се
извърши нотариално удостоверяване на препис от вписан документ с правно значение .

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

Действително с чл.19 ЗННД е установена възможност за свободен достъп на нотариуса в съдебните и административните служби за справки по дела и преписки и за снабдяване с преписи от документи. Тази законова възможност обаче нотариусът може да ползва само ако е във връзка с извършването на конкретно нотариално производство по чл. 569 т.1,2 и 3 ГПК и ако страните по нотариалното производство (респ. Молителя) са го упълномощили да ги снабди със заверен препис от вписан акт, от който се ползват или в който са участници. Разпоредбите на ЗННД не дерогират разпоредбите регламентиращи достъп до личните данни съгласно Закона за закрила на личните данни. Нотариусът има право да иска копия, преписки и документи, съобразно чл.19 ЗННД за страните по водените от него нотариални производства, но само ако исканите документи им признават или отричат права. Ако се касае за документи, отнасящи се за трети лица, преписи могат да бъдат издадени на нотариуса само с тяхно съгласие. Налице е съответствие между изискванията за закрила на личните данни по ЗЗЛД и чл.51 ал.1 от Правилника по вписванията. В случая в молбата, с която жалбоподателката е поискала да й се издаде заверен препис от посочения договор за доброволна делба, липсва каквото и да е обяснение за необходимостта от искания препис. Правилно съдията по вписванията е приел, че нотариусът може да иска препис от вписан акт само на страна по него и то след като удостовери надлежно упълномощаване за това действие. Не се касае за колизия на норми от различни по степен нормативни актове - чл.19 ЗННД и чл.51 ал.1 ПВп, а за изпълнение на нормативно установени изисквания за достъп до лични данни като гаранция за добросъвестно упражняване на процесуални права в охранително производство.

Несъстоятелен е и доводът в жалбата, че нотариусът не дължи държавна такса за заверени преписи от документи. Законът за държавните такси - чл. 5 и Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията не установяват такава привилегия на нотариусите.
Сравнението с хипотезата на служебно изискване на документи от съда (чл.186 ГПК) е неуместно тъй като съдът извършва това в изпълнение на правораздавателната си функция.
Съгласно чл.4 б."в" от Закона за държавните такси за извършваните от Агенцията по вписванията дейности се заплащат такси ,определени с посочената Тарифа.
Друг е въпросът дали неприлагането на документ за платена държавна такса за преписа може да бъде основание за отказ да се издаде преписа, доколкото в чл.З ал. 1 от ЗДТ е указано, че заплащането на таксата може да се извърши и при получаване на документа.
Тъй като обаче отказът е основан и на други съображения, които се споделят от настоящия състав на БлОС, не е налице основание за отмяната му.
По изложените съображения и на основание чл.577 ал.1 във вр. с чл.278 ал.1 и 4 ГПК благоевградският Окръжен съд

ОПРЕДЕЛИ:

ПОТВЪРЖДАВА определение №73/24.02.2009г. на съдията по вписванията при РС Разлог по заявление с вх.рег.№73/24.02.2009г. на нотариус М. К., с рег.№553 на Нотариалната камара, с район на действие РС Разлог относно издаването на заверен препис от договор за доброволна делба № 1 т.4 от 11.11.2008г. по описа на нотариус Н.М. с рег.№494 с район на действие РС Разлог, вписан в Службата по вписванията -гр.Разлог с вх.рег.№9551/11.11.2008г.,т.2 акт №74.
Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВКС в едноседмичен срок от съобщаването му .

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов