КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 24 Сеп 2020, 23:19

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: неизпълнение е материалноправна предпоставка и не проверява
Ново мнениеПубликувано на: 28 Юни 2011, 21:09 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Производството е по реда на гл. ХIХ от ГПК.
Образувано е по подадена от юрисконсулт И.Б., в качеството му на пълномощник на ОД”Земеделие”-Б., частна жалба против Определение № 21 от 14.02.2011 г. на съдията по вписванията при РС-Разлог.С атакуваното определение е отказано отбелязване във вр. с едностранно прекратяване на Договор за аренда №ПО-03-5 от 10.11.2008 г.. Прието е в мотивите , че липсва подлежащ на вписване акт, обективиращ волеизявление за прекратяване на договора за аренда. Освен това молбата не отговаря на изискванията на чл.6 ПВ.
В жалбата се сочи, че отказът на съдията по вписвания е незаконосъобразен, тъй като неправилно съдът е приел, че не са налице изискванията на закона за вписване исканото обстоятелство. В жалбата е посочено, че съгласно чл. 27,т.4 от ЗАЗ, арендодателят може да развали договор за рента едностранно при наличие на определени предпоставки. В конкретния случай жалбоподателят не бил получил редно плащане за повече от три месеца (2009 -2010 г.). Отправил покана за заплащане , като изрично е посочил , че при неплащане в срок ще пристъпи към едностранно прекратяване на договора(л.35). По този начин жалбоподателят-арендодател е направил изрично волеизявление за разваляне на арендния договор.
От събраните по делото доказателства се установи следната фактическа обстановка:
Между ОД”земеделие” и М. А. бил сключел договор за аренда на земеделски земи на 10.11.2008г. Договорът за аренда, бил вписан по съответния ред- под № 76,т.ІІ,рег.№5545 от 14.11.2008 г. , СВ при РС-Разлог. Съгласно т.32.4 от договора същият може да бъде прекратен при неизпълнение на договорни задължения, по искане на изправната страна. В случая е налице неплащане на наемна цена за периода 2009-2010 г.. Арендодателя е дал срок за плащане на дължимия наем .Изрично е уведомен арендатора , че при невнасяне на дължимия наем в дадения пет дневен срок арендодателя ще прекрати договора. На 26.03.2010г. на арендатора е било връчено писмото - покана от жалбоподателя, с която същият бил поканен да изпълни задължението си по арендния договор.След изтичане на срока и невнасяне на дължимия наем договора е еднократно прекратен.На 10.02.2011г. в Агенция по вписванията, служба по вписванията, гр. Разлог било депозирана молба от жалбоподателя, с която същият помолил да бъде извършено нотариално действие- отбелязване на едностранно прекратяване на договор за аренда. В молбата е посочено, че договорът е развален, на основание раздел V,т.32.4 и т.32.5 от същия и чл.28 ЗАЗ, като на арендатора е била изпратена покана.
Частната жалба е процесуално допустима, а разгледана по същество същата се явява основателна поради следните съображения:
Съгласно чл. 27, ал. 2 от ЗАЗ, прекратяването на договор за аренда на земя подлежи на вписване. Такова искане за вписване на обстоятелствата за прекратяване на договора за аренда е било направено от жалбоподателя с депозираната молба от 10.02.2011г.. Следва да се има предвид, че вписването има оповестително действие. В това производство съдията по вписванията може и следва да осъществява контрол по отношение на подлежащи на вписване актове само и единствено от формална страна. Той може да преценя единствено дали актът, който се иска да бъде вписан, отговаря на изискванията за вписване. Т. е., дали представлява акт, подлежащ на вписване по смисъла на чл. 4 от ПВ и отговаря ли той на изискванията на чл. 6 . Недопустимо е извършването на друга проверка от страна на съдията по вписванията, касаеща материалноправните предпоставки за законосъобразността на конкретния акт, който е било поискано да се впише. В Правилника е посочено, че подлежат на вписване договорите за аренда, съответно подлежат на вписване и актовете, с които тези договори се прекратяват. В ПВ е посочено какво съдържание трябва да имат актовете, които се иска да бъдат вписани и при извършената преценка на конкретния случай е видно, че изискванията на този текст на закона са били изпълнени.Изявлението за разваляне на договора за аренда при неизпълнение е правопрекратяващ факт съгласно член 27, ал. 1, т. 4 от ЗАЗ - едностранно предизвестие. Като всеки акт, насочен към прекратяване на договор за аренда, чийто срок не е по - дълъг от 10 години(какъвто е случая), се вписва в нотариалните книги - член 27, ал. 2 от ЗАЗ. Съдията по вписванията е следвало да констатира само това. Наличието на неизпълнение е материалноправна предпоставка за настъпване на последиците на развалянето, която не се проверява от съдията по вписванията, защото стои извън предмета на охранителното производство. Отказът да се впише исканият акт е незаконосъобразен и подлежи на отмяна.
Воден от горните съображения, окръжният съд
ОПРЕДЕЛИ:
ОТМЕНЯ Определение №21 от 14.02.2011 г. на съдията по вписванията при Районен съд, град Разлог.
ДА СЕ ВПИШЕ, на основание член 27, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 4 от ЗАЗ, изявление на Директора на ОД”Земеделие”, гр.Б. за разваляне на договор за аренда, вписан под № 76,т.ІІ,рег.№5545 от 14.11.2008 г., в писмо от 23.03.2010 г., връчено на М. И. А. с разписка от 26.03.2010 година.
Определението е окончателно.

Председател: Членове:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов