КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Сеп 2020, 10:05

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Вписване на обезпечителна заповед
Ново мнениеПубликувано на: 04 Юли 2011, 18:33 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
Определение № 1323
19.07.2010г.
в.ч.гр.д. № 186/2010г.
Докладчик: В.М.

Производството е по реда на чл. 577 ГПК / обн. В ДВ бр. 59 от 20.07.2007г. в сила от 01.03.2008г./.
Образувано е по частна жалба, подадена от адв.С. И., в качеството му на пълномощник на Н. Е. и Д. Е. против определение № 254/02.12.2009г. на съдията по вписване при РСР, с което е отказано да бъде вписана възбрана върху имот на основание издадена обезпечителна заповед.
В жалбата се релевират доводи за неправилност и незаконосъобразност на атакуваното определение. Поддържа се, че съдът, издал обезпечителната заповед е преценил, че описанието на имота ,отговаря на изискванията на ПВ, докато съдията по вписване при РСР е приел, че съдържанието на обезпечителната заповед не отговаря на изискванията на чл.24 б."А" и б."Б" ПВ. Посочените от съдията по вписвания изисквания към обезпечителната заповед са в повече от тези в закона. За снабдяването със скица от кадастралната карта, според жалбоподателя интерес възниква от допускане на обезпечението, като преди това не може имота да се опише с данните, съдържащи се в тази скица. Освен това изтъква довод, че съдията по вписванията е разполагал с данните, тъй като те се съдържат в приложената към молбата кадастрална схема на имота. По отношение изискването в чл.24, б.4 б" от ПВ твърди, че има противоречие между въведеното изискване в посочения текст и разпоредбите на ГПК -чл.395. Иска се да бъде отменен обжалваният отказ и да бъде извършено исканото вписване.
БОС, като съобрази доводите в жалбата и провери данните делото, намира следното:
Относно допустимостта на жалбата, съдът констатира, че ВКС се е произнесъл с определение по ч.гр.д.№ 253/10,като е приел,че е подадена в срок,тъй като съобщението за отказа не е надлежно връчено,следователно следва да се приеме,че жалбата е подадена в законоустановения срок, от страна в охранителното производство, по чието искане е започнало производството, имаща право и интерес от обжалване, срещу подлежащ на обжалване акт, поради което е процесуално допустима.
Разгледана по същество съдът намира жалбата за неоснователна по следните съображения:
Съдията по вписванията при РСР е сезиран с молба от К.Г., преупълномощен от адв.С. И., в качеството му на процесуален представител на Н. Е. и Д. Е., с която е поискано да се впише Обезпечителна заповед от 25.11.2009г. на СГС,издадена въз основа на определение от 24.11.2009г. по гр.д.№8012/09. Видно от обезпечителната заповед, е допуснато обезпечение на искове на Н. и Д. Е. граждани на Обединено кралство В. и С. И. против "М. Р. И. К. 1 "ЕООД ЕИК *** гр.С. ул."Г.С.Р." №130 .1 ап.4 чрез налагане възбрана върху апартамент В 220,представляващ самостоятелен обект с идентификатор № 61813.**7.**.2.67 в сграда с пл.№ /вероятно се касае за идентификатор на сградата/ 61813.**7.**.2. с площ по документи 56.59 кв.м. в гр.Р. "А. Х." бл.В .2 .
За да постанови обжалвания отказ, съдията по вписванията е намерил, че към молбата за вписване на възбраната не са приложени изискваните от чл. 24, изр. Първо от ПВ два броя обезпечителна заповед, а само един брой от същата.
Позовал се е и на разпоредбата на чл. 24 б. “б”,препращащи към чл. 6 ал. 1 б. “а” от Правилника за вписванията, като е посочил, че в конкретния случай в акта, подлежащ на вписване няма пълните данни за кредиторите-дата и място на раждане,както и на разпоредбата на чл. 24 ал.1 б ."а" ПВп,като е отказал вписване,тъй като липсва пълна индивидуализация на имота, който ще се възбранява, по кадастрална карта.
Настоящият съдебен състав намира, че отказът следва да се потвърди, по следните съображения:
При преценката дали може да бъде вписан един подлежащ на вписване акт, какъвто безспорно е издадената обезпечителна заповед за налагане на възбрана върху конкретно посочени имоти, съдията по вписванията проверява дали са налице предпоставките за извършване на исканото вписване, съобразно установените с чл. 24 вр. с чл.6 от ПВп задължителни реквизити на подлежащите на вписване актове. Съгласно разпоредбата на чл. 24 ПВп възбраната за обезпечаване на иск се вписва като се представи заповедта за налагането й и препис от нея. Видно от изпратената от Службата по вписванията преписка, настоящият съдебен състав констатира, че към молбата е приложен само един екземпляр на Обезпечителната заповед ,а и в жалбата не се твърди,че са представени два екземпляра,с оглед на което констатациите на съдията по вписванията, че към молбата не са представени изискуемите се приложения е правилна.
Предмет на поисканото вписване е обезпечителна заповед, с която се налага възбрана върху конкретен недвижим имот,находящ се в гр.Р.,за което селище има одобрена кадастрална карта. Съгласно чл. 24, б “а” вр. с чл. 6, б. “в” ПВп заповедта за налагане на възбраната следва да съдържа описание на недвижимия имот, който се поставя под възбрана, а именно посочване на вида, местонахождението, номера на имота, площта и/или застроената площ и границите. А съгласно чл.6 ал.3 ПВ в този случай имотът се описва по кадастрална карта с данните по чл.60 т.1-7 ЗКИР- идентификаторът; видът на имота - поземлен имот, сграда или самостоятелен обект в сграда; адресът;. границите на поземления имот (идентификаторите на съседните поземлени имоти, съответно на самостоятелните обекти в сграда, площта в квадратни метри или в декари, предназначението на имота, етажността на сградата; Именно в правомощията на съдията по вписванията е да провери дали актът, който се иска да бъде вписан отговаря на предвидените в закона изисквания и съдържа посочените реквизити. Според настоящият съдебен състав тази проверка е допустима, защото е в обхвата на чл. 32а от ПВп. Съгласно тази разпоредба съдията по вписванията отказва исканото вписване, ако представеният акт се отнася до конкретен имот и той не е означен съгласно изискванията на чл. 6, ал.1, б "в" от ПВп. При тази проверка съдията по вписванията не проверява законосъобразността на акта, а само дали същият съдържа предвидените в закона реквизити, за да бъде вписан. Видно е, че настоящата обезпечителна заповед не съдържа всички предвидени реквизити, като липсва описание на границите на апартамента /самостоятелен обект в сграда/,както и върху какъв и кой имот е построена сградата т.е. няма пълно описание на местонахождението на имота,не е посочена и етажността на сградата.

Що се касае до изискването за наличие на данни за кредиторите,дата и място на раждане, не може да се приеме,че има колизия между двата нормативни акта,тъй като ГПК не сочи изчерпателно изискванията за съдържанието на молбата за допускане на обезпечаване.Изискванията са развити в ПВп, с който акт следва да се съобрази и съдията по вписване и след като е констатирал,че в акта,подлежащ на вписване липсват такива данни,той и не може да разпореди вписване.
С оглед на това настоящият съдебен състав намира, че постановеният отказ е правилен и законосъобразен.
Неоснователно е поддържаното в жалбата, че данните за имота могат да се извлекат от представената кадастрална схема.В ПВп е посочено,че тези данни следва да се съдържат в самия акт.
Предвид изложеното определението на съдията по вписванията се явява правилно и законосъобразно като краен резултат, а подадената жалба неоснователна и следва да се остави без уважение.
Така мотивиран и на основание чл. 577 ГПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ като неоснователна жалбата, подадена от адв.С. И., в качеството му на пълномощник на Н. Е. и Д. Е. против определение № 254/02.12.2009г. на съдията по вписване при РСР, с което е отказано да бъде вписана възбрана върху имот на основание издадена обезпечителна заповед.
Определението подлежи на обжалване пред ВКС в едноседмичен срок от връчването му.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов