КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Сеп 2020, 09:38

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: липса на правен интерес от вписване...
Ново мнениеПубликувано на: 20 Окт 2011, 14:32 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 356
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е


№ 3336 03.08.2011 г. гр. Бургас


Бургаски окръжен съд гражданска колегия
На трети август две хиляди и единадесета година
в закрито съдебно заседание в състав:

Председател: Вяра Камбурова
Членове: Даниела Михова
мл. с. Невена Ковачева


Като разгледа частно гражданско дело № 1348/2011 г. по описа на БОС,
докладвано от младши съдията Ковачева,
за да се произнесе, взе предвид следното:


Производството е по реда на чл. 577 във вр. с чл. 274 и сл. ГПК.
Постъпила е жалба от „Градина” АД, представлявано от изпълнителния директор Л. Д. С., против отказ на съдия по вписванията при РС – Бургас да впише решение на ОСЗГ – Созопол № 914/02.09.2002 г., обективиран в определение № 133/06.07.2011 г.
Жалбоподателят твърди, че определението е неправилно. Навежда доводи, че с решението, чието вписване се иска, е възстановено правото на собственост в стари реални граници върху 41 недвижими имота на Община С.. Тя от своя страна е апортирала в капитала на „Градина” АД имотът под номер 1 в решението, което поражда интерес у дружеството да иска вписване на решението само за този имот. Освен това счита, че представеният препис от препис-извлечение е годен документ за вписване, тъй като отговаря на изискванията на закона.
Моли съда да постанови акт, с който да отмени обжалваното определение и постанови вписване на решението на ОСЗГ.
Съдия по вписванията Д. Геренова е изложила мотиви по обжалваното определение. Посочила е, че счита жалбата за неоснователна, тъй като на първо място липсва правен интерес у молителя да иска вписване на решение на ОСЗГ, с което е възстановено правото на собственост на друго лице. Освен това не са спазени изискванията на закона за задължителните реквизити на подлежащия на вписване акт.
Бургаският окръжен съд, като извърши служебна проверка на редовността и допустимостта на жалбата, установи, че същата е редовна, подадена в законоустановения срок срещу определение на съдия по вписванията, чието обжалване е изрично предвидено в чл. 577 ГПК, и от лице, което има правен интерес.
По основателността на жалбата настоящият съдебен състав намери следното:
На 06.07.2011 г. е депозирана пред Служба по вписванията – Бургас молба от Л. Д. С. в качеството му на представител на „Градина” АД, ЕИК *********, за вписване на решение № 914 от 02.09.2002 г. на ОСЗГ – С. С него е възстановено правото на собственост на Община С. в стари реални граници на няколко недвижими имота. От представеното препис-извлечение от копието на решението е видно, че под номер едно е възстановено правото на собственост на 39,496 дка от къмпинг – имот № 0000** в землището на гр. С., при описани граници. В молбата за вписване имотът е индивидуализиран съобразно сега действащия кадастрален план. Посочено е, че към настоящия момент собственик на имота е „Градина” АД, като собствеността е придобита чрез апортирането му от общината в капитала на дружеството.
С определение № 133 от 06.07.2011 г. съдия по вписванията при РС – Бургас е отказал вписване на решението с мотив, че актът, чието вписване се иска, не отговаря на изискванията на чл. 60а ППЗСПЗЗ, тъй като решението не е подписано от посочените в тази разпоредба лица. Освен това не е представен оригиналният документ, а препис, който не е направен от оригинала, а от негово копие, издадено от ОСЗГ – Созопол. Това е в противоречие с чл. 8, ал. 2 ПВ. При това е представен препис от копие не на цялото решение, а само на част от него.
Настоящият съдебен състав намира жалбата за неоснователна.
На първо място молителят не е доказал правния си интерес от извършване вписване на акт, който не поражда, изменя или прекратява негови права, а такива на трето лице. Единствено Община Созопол, преди да апортира имота си в капитала на дружеството през 2003 г., е имала интерес да се даде гласност и да се оповести на трети лица чрез вписване на решението правото й на собственост върху недвижимия имот. Към момента на подаване на молбата за вписване обаче Община Созопол вече не е била собственик на имота, а собствеността е преминала върху „Градина” АД (което обстоятелство е видно от публикувания в търговския регистър устав на дружеството, отразяващ извършена по реда на чл. 72 – 73 непарична вноска). Поради това и молителят няма правен интерес да иска вписване на решение, което поражда права за трето лице, особено при положение че това трето лице вече не е собственик на имота. Това би довело до заблуждаване на третите лица за действителния собственик на имота, което е недопустимо. „Градина” АД би имало интерес от вписване обстоятелството по промяна в собствеността чрез извършения от Община Созопол в нейния капитал апорт, за което няма данни по делото дали е извършено. Освен това съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 1, буква ”а” от Правилника за вписванията при вписването следва да бъдат посочени индивидуализиращите белези на страните, което изискване е установено с оглед на обстоятелството, че съгласно разпоредбата на чл. 36, ал. 1 ПВ в партидната книга се нанасят последователно накратко под името на всеки собственик и на определената от него страница извършените вписвания, отбелязвания и заличавания, които се отнасят до него, като съгласно ал. 2 лицата се записват с данните, посочени в чл. 6, ал. 1, буква ”а”. Вписването на данни за принадлежността на правото на собственост върху недвижим имот следователно в Службата по вписванията се извършва чрез отбелязване на данни по партидата на собственика, т. е. на лицето, което подлежащият на вписване акт сочи като носител на вещното право. Липсата на посочване на тези данни в настоящия случай е още един аргумент в подкрепа на становището на съдията по вписванията за липса на предпоставки за вписване на представено решение на ОСЗГ – Созопол.
На следващо място, БОС напълно споделя подробно изложените доводи на съдията по вписванията, че представеният за вписване акт – решението на ОСЗГ – Созопол (имащо силата на констативен нотариален акт), не съдържа всички необходими реквизити, които законът изисква – не е подписано от началника на ОСГЗ и други служители на ОСГЗ, определени със заповед на директора на областната дирекция „ЗГ”. Освен това не е представен оригинала на документа, каквото е изискването на чл. 8, ал. 1 ПВ, нито пък официално заверено извлечение – изключение, което допуска нормата на чл. 8, ал. 3 ПВ. За вписване е представен препис от копие и то не на цялото решение, а на извлечение от него, което е в абсолютно нарушение на императивните изисквания на ПВ.
Вписването се извършва с оглед защита на трети лица при придобиването на вещни права върху определен имот и с цел да се даде гласност на подлежащите на вписване актове. Поради това изискванията към лицата, които заявяват искане на вписване на определените в чл. 4 ПВ актове, са императивни и следва да бъдат стриктно спазвани.
Предвид изложеното отказът на съдията по вписванията да впише решението на ОСГЗ – Созопол с № 914 от 02.09.2002 г. е законосъобразен и следва да бъде потвърден.
Ето защо Бургаският окръжен съд


О П Р Е Д Е Л И:


ПОТВЪРЖДАВА отказ на съдия по вписванията при РС – Бургас да впише решение на ОСЗГ – Созопол № 914/02.09.2002 г., обективиран в определение № 133/06.07.2011 г., по молба на „Градина” АД.


Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страните пред ВКС.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов