КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Окт 2020, 17:25

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на ИМ и чл.6 ал.3 ПВ
Ново мнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 10:07 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 358
ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 711 22.03.2011 г. гр. Бургас

Бургаски окръжен съд първи въззивен граждански състав
На двадесет и втори март две хиляди и единадесета година
В закрито съдебно заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИАНА МАРИНОВА
ЧЛЕНОВЕ: КИРИЛ ГРАДЕВ
мл.с. ДАРИНА НИКОЛОВА

Като разгледа частно гражданско дело № 334 по описа за 2011 г.
Докладвано от мл.с. Д. Николова
И за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 577 вр. 274 и сл. ГПК и е образувано по частната жалба на В.С.О., с ЕГН **********, чрез адв. И.З.,***, адм.сграда “Е.”, ет. *, стая ** – адв. З., срещу определение № 17/03.02.2011 г. за отказ от вписване на искова молба по гр.д. 552 от 2008 г. на НРС, постановен от съдия по вписванията към НРС. В жалбата е изложено становище за неправилност и незаконосъобразност на атакуваното определение, без да се сочат основания за това.
Жалбата е подадена в срок от надлежна страна, поради което и е процесуално допустима.
Бургаски окръжен съд, като взе предвид наличните по делото доказателства намира за установено от фактическа страна следното:
От адв. И.З., в качеството му на пълномощник на В.С.О. е била подадена молба до Служба по вписванията гр. Несебър, с която е поискано вписване на подадената от него искова молба срещу А. Х. Д., Д. В. Д., Д. Т. М. и Община Н., с правно основание чл. 108 ЗС и чл. 124 ГПК. В молбата за вписване, недвижимият имот предмет на делото, е описан по данни от кадастралната карта на с. Р., общ. Н., но не е приложена скица на имота.
Съдията по вписванията е разгледал подадената молба и е приел, че не са изпълнени изискванията на чл. 6 ал. 1 б. а) и чл. 6, ал. 3 от Правилника за вписване, тъй като не са посочени пълните данни на ответниците и към молбата не е представена необходимата скица на имота. Също така имотите не са били надлежно описани в исковата молба и допълненията към нея, съгласно приетата кадастрална карта на населеното място.
Бургаски окръжен съд намира частната жалба за неоснователна по следните съображения:
Разпоредбата на чл. 6 ал. 1 ПВ предвижда актовете подлежащи на вписване да съдържат определени реквизити, с оглед възможността за надлежно извършване на вписването. В настоящия случай исковата молба действително не съдържа ЕГН на ответниците, тъй като в чл. 127 ГПК не се съдържа изискване същите да бъдат посочени. Към приложената молба до Служба по вписванията, данните на ответниците са подробно описани, с което тази част от необходимата информация за извършване на надлежното вписване е установена. От друга страна обаче процесният имот не е описан в исковата молба съгласно приетата и влязла в сила кадастрална карта на с. Р. Тъй като липсва такова описание в исковата молба и не е представена скица на имота, то не може да се направи извод за идентичността на имота описан в молбата, с този предмет на иска. Това съгласно чл. 6, ал. 3 от Правилника препятства възможността за извършване на исканото вписване. На следващо място не е представена квитанция за внесена държавна такса, съобразно цената на иска, което също представлява пречка за уважаване на подадената до службата по вписванията молба.
Мотивиран от горното настоящият съдебен състав намира, че атакуваното определение се явява правилно и следва да бъде потвърдено, поради което Бургаски окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА определение № 17/03.02.2011 г. на съдия по вписванията към Служба по вписванията гр. Н., с което е постановен отказ за вписване на искова молба по гр.д. 552 от 2008 г. на НРС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов