КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Сеп 2020, 10:40

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: такса при частично заличаване на ипотека
Ново мнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 17:13 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 270
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 2833 12.11.2012 година, гр.Бургас

Бургаският окръжен съд, гражданско отделение, на дванадесети ноември през две хиляди и дванадесета година, в закрито заседание в състав:

Председател: Мариана Маринова

Членове: 1. Кирил Градев

2.Пламена Върбанова

като разгледа докладваното от Пламена Върбанова частно гражданско дело № 2141 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 577 във връзка с чл. 274, ал.1, т.2 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от С.Б.М. с ЕГН ********** ***, против определение № 119 от 23.10.2012 г. на Съдия по вписванията в Служба по вписванията-гр.Бургас, с което определение е отказано частично заличаване на договорна ипотека № 130, т.5, д.№ 4100/2007 г.Излагат се подробни съображения за незаконосъобразност на обжалваното определение и се предявява искане за неговата отмяна;представени са копия от определения по идентични казуси и частично заличаване на ипотеки, вписани от съдия по вписванията при БРС.

Съдът, като взе предвид изпратените от Съдия по вписванията документи по преписката, образувана пред него по искане на жалбоподателката Б., намира, че частната жалба е предявена в срок и от надлежно легитимирана страна,имаща правен интерес от обжалване на постановения отказ, поради което и на осн. чл. 577 от ГПК е процесуално допустима.Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

С молба вх.№ 11544 от 23.10.2012 г. С.Б. е заявила пред Съдия по вписванията при Служба по вписванията-гр.Бургас, искане за заличаване на договорна ипотека, учредена за обезпечаване на кредит, отпуснат от «ОББ»АД, като заличаването да бъде само по отношение на следния недвижим имот:Апартамент № *, разположен на *** жилищен и *** подпокривен етажи,мезонет на две нива, представляващ съгласно схема на Агенция по кадастъра-СГКК-гр.Б. самостоятелен обект с идентификатор № 0****.6**.**.1.* с адрес на имота- гр.Б.,ул.»С.»№**, ет.*, ап.*, ведно с 71.05/275 кв. м. ид.ч. от УПИ **-5***,представляващ поземлен имот с идентификатор № 0****.6**.**,с подробно описание на недвижимия имот с площ, граници и сигнатура в същата молба. Към нея е представена вносна бележка за платена държавна такса в размер на 40,05 лева по сметка на АВ и удостоверение № 16990/23.10.2012 г. по изп.дело .№ 20108000400171/2010 г. на ЧСИ Ивелина Божилова, в което е удостоверено, че описаният по-горе недвижим имот е възложен при публична продан на С.Б.М. и ипотекарния кредитор /ОББ» АД/ не е дал съгласие пред съдебния изпълнител ипотеката да остане в сила за купувача, на който е възложен продадения имот.Представено е влязло в сила/ от 23.07.2012 г./ постановление за възлагане на същия недвижим имот на С.Б., постановлението вписано на 10.10.2012 г. от Съдия по вписванията при СВ-гр.Бургас.Към преписката се съдържа и нотариален акт за учредяване на договорна ипотека, вписан в служба по вписванията като акт № 1**, т.*, дело № 4***/20**г., от който е видно, че за обезпечаване на представен от «ОББ»АД банков кредит на физическо лице, кредитополучателят е учредил в полза на банката договорна ипотека върху 5 недвижими имота, един от които/описан в пункт 2.1.2 от нотариалния акт/, е възложен на молителката С.Б. при публичната продан от ЧСИ Божилова.

Съдия по вписванията е счел, че тъй като таксата за вписване на ипотеката е внесена в размер на 445,20 лева, видно от нотариалния акт за договорна ипотека, вписан в служба по вписванията като акт № 1**, т.*, дело № 4***/20**г., таксата за заличаване на ипотеката съгл.чл. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията следвало да е в размер на 222,60 лева.И тъй като молителката С.Б. е внесла държавна такса от само 40,05 лева /определена вероятно като половината от продажната цена на възложения недвижим имот/, съдия по вписванията е отказал частичното заличаване на ипотеката.Допълнителен довод е и непосочване в молбата на С.Б. на данните за нотариалния акт за договорна ипотека,чието заличаване се иска.Събраженията на Съдия по вписванията, постановил обжалвания отказ, са неправилни.

Съгласно нормата на чл. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията,за вписване на подлежащи на вписване актове и документи се събира такса върху цената, по която е таксуван актът или документът или върху цената на иска в размер на 0,1 на сто, но не по-малко от 10 лева.

Съгласно чл. 3 от Тарифата за отбелязвания и заличавания, както и за подновяване на вписвания и отбелязвания, се събира половината от таксата по чл. 2.Частичното заличаване е допустимо според чл. 21 от Правилника за вписвания и се извършва по същия начин, както заличаването изцяло,но липсва изрична законова регламентация за дължимата държавна такса при частичното заличаване. Отчитайки принципа за съобразяване на държавната такса със защитавания материален интерес /така е в Тарифа за държавните такси,събирани от съдилищата по ГПК, както и е въведено с нормата на чл. 97, ал.2 от ЗННД/,настоящаа съдебна инстанция намира,че при частично погасяване на дълга, за който е учредена ипотеката, може частично да се постанови заличаване на същата.В този случай държавната такса за заличаване се определя върху размера на погасеното вземане, а не върху пълния размер на обезпеченото вземане, както е възприел Съдия по вписванията в обжалваното определение. Приетото от Съдия по вписванията на практика означава,че държавната такса за всяко частично заличаване на ипотека е равна на държавната такса за пълно заличаване на ипотека, което не е смисъла на закона.Неоснователен и противоречащ на възприетото в обжалваното определение е доводът на Съдия по вписванията- че отказът му да уважи молбата за заличаване на ипотека е основан на непосочване/неизписване в молбата/ на нотариалния акт, с който е учредена договорната ипотека.Същият акт е бил представен от Б. с молбата й за заличаване на ипотека и записванията в него са били основание за Съдия по вписванията да определи държавната такса за заличаване, респ. - да постанови отказа си поради непълното й внасяне от молителката.Т.е. налага се извода, че незаписване сигнатурата на нотариалния акт за учредяване на договорна ипотека не е възпрепятствало Съдия по вписванията да разгледа по същество същата молба и да се произнесе по нея с обжалваното определение.

С оглед на изложеното и след като настоящата инстанция съобрази, че внесената от частния жалбоподател Б. държавна такса по сметка на СВ-Бургас от 40,05 лева представлява половината от 0,1 % върху размера на погасеното вземане /последното на стойност 80 088 лева, видно от влязло в сила Постановление за възлагане на недвижим имот/, частната жалба се явява основателна и определението за отказ следва да се отмени като неправилно.

Мотивиран от изложеното, Бургаският Окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯВА отказ на Съдия по вписванията при Служба по вписванията-гр.Бургас,обективиран в определение № 119 от 23.10.2012 г.,отказът за вписване частично заличаване на договорна ипотека относно имот,представляващ Апартамент № *, разположен на ** жилищен и ** подпокривен етажи,мезонет на две нива и представляващ съгласно схема на Агенция по кадастъра-СГКК-гр.Б. самостоятелен обект с идентификатор № 0****.6**.**.1.* с адрес на имота- гр.Б.,ул.»С.»№**, ет.*, ап.*, ведно с 71.05/275 кв. м. ид.ч. от УПИ **-5765,представляващ поземлен имот с идентификатор № 0****.6**.**, заявено с молба вх.№ 11544 от 23.10.2012 г. и ВРЪЩА преписката за предприемане на съответните действия по вписване на поисканото частично заличаване.

Определението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване съгласно чл. 274, ал.3 от ГПК.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:1/

2/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов