КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Окт 2020, 17:39

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: препирня за подведомственост, за определяне компетентния съд
Ново мнениеПубликувано на: 20 Фев 2015, 09:32 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 15.01.2015 г.

Бургаският окръжен съд граждански състав

На петнадесети януари две хиляди и петнадесета година

в закрито заседание в следния състав:Председател: Иво Добрев

като разгледа докладваното от съдията Добрев

гражданско дело № 44 по описа на Бургаски окръжен съд за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:Ищецът „ОЙЛ БГ“ ЕООД с ЕИК: *** е предявил искова молба срещу Агенция по вписванията на Република България с адрес: гр. София, кв. „Гео Милев“, ул. Елисавета Багряна“ № 20 с искане ответникът да бъде осъден да заплати сумата от 425 234,94 лв., представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди и пропуснати ползи, поради незаконосъобразно действие на служител на Агенция по вписванията.

Окръжен съд – Бургас след преглед на делото, установи следното:

Твърди се в исковата молба, че поради грешка при вписването, допусната от служител на Агенцията по вписванията, отговорен за извършваните в регистъра отбелязвания се е стигнало до невярно отразяване на обстоятелства, възникнали по повод извършване на сделка с недвижими имоти, находящи се в с.Равда, общ.Несебър, обл.Бургас - подробно индивидуализирани. Това незаконосъобразно действие на длъжностното лице довело като резултат до вписване на „ГМ КАПИТАЛ“ ЕООД като собственик на посочените в молбата недвижими имоти, вместо действителния купувач- собственик „НИЯ“ ЕООД с ЕИК:***. Така описаното незаконосъобразно действие на служителя на Агенцията по вписванията заблудило ищеца, който сметнал, че неговият длъжник „ГМ КАПИТАЛ“ ЕООД разполага с имоти, от които може да удовлетвори част от своите вземания. Въз основа на тази погрешна представа, породена от неправилното отбелязване в регистъра, последният започнал съдебни действия, свързани със заплащане на разходи за държавни такси, гаранции за обезпечение, разноски за адвокатска защита и т.н. След постановяване на арбитражното решение в полза на ищцовото дружество и издаване на изпълнителен лист било образувано изпълнително дело и предприети действия от съдебния изпълнител, който при посещение на място в с.Равда общ.Несебър за опис на имотите установил, че трето лице „НИЯ“ ЕООД претендира собственост върху тях. При извършената проверка, служител от Агенция по вписванията обяснил на съдебния изпълнител, че е станала грешка при вписването на имотите, като длъжникът „ГМ КАПИТАЛ“ ЕООД погрешно бил вписан като купувач, вместо като продавач на същите.

Ищецът е предявил претенцията си пред Администратвен съд – Бургас, във връзка с което било образувано адм.дело №2536/2014г. Състав на Административен съд Бургас приел, че делото не му е подсъдно и изпратил същото на Окръжен съд – Бургас, с аргумент, че искът не попада в обхвата на чл. 1 ал. 1 ЗОДОВ. Изразил становище, че претенцията на ищеца намира своето правно основание в чл. 49, вр. с чл. 45 ЗЗД.

Окръжен съд - Бургас счита, че следва да се повдигне спор за подведомственост пред ВКС за определяне компетентния съд, който да разгледа настоящото дело. Налице е практика на различни административни съдилища, включително и на ВАС, които са решили по същество подобни дела за обезщетение срещу незаконосъобразни действия на служители на Агенция по вписванията по повод незаконосъобразно вписване на различни актове. Такива са например Решение № 3329 от 09.03.2011г. на ВАС по адм.д. № 5960/2010г.; решение № 30 от 18.03.2010г. на Адм.съд Перник по адм.д. №520/2009г., с което е осъдена Агенция по вписванията, поради ненавременно техническо вписване на искова молба от служителите Агенцията по вписванията; Решение от 7.11.2011 г. на АдмС - Перник по адм. д. № 273/2011 г.; Решение № 439 от 24.01.2014 г. на АдмС - София по адм. д. № 3415/2013 г.

Административният съд е възприел позиция, че се касае за действия, извършени от съдия по вписванията, чиито разпореждания изпълнявало длъжностното лице от Агенцията. В този смисъл са въведени аргументи за неподведомственост на делото, като е прието, че претенцията е насочена срещу действия на съдебен орган, независимо, че същият не е посочен в исковата молба като ответна по делото страна. Никъде в молбата не се твърди незаконосъобразно действие на съдия по вписванията, а единствено се претендира, че такива са осъществени от служител на Агенцията по вписванията, който технически е извършил самото отбелязване/вписване/. Следователно в определението на административния съд са направени изводи по съществото на спора, излизайки извън заявените твърдения в исковата молба, в която са въведени обстоятелствата, които според ищеца следва да бъдат предмет на установяване в процеса.

При това положение настоящия съдебен състав намира, че делото не му е подсъдно и следва да се повдигне пред смесен петчленен състав на ВКС и ВАС препирня за подведомственост, за определяне компетентния съд.

Мотивиран от изложеното и на основание чл.135, ал. 4 от ГПК, Окръжен съд - Бургас

О П Р Е Д Е Л И:ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 44 / 2015 год. по описа на Окръжен съд – Бургас.

ПОВДИГА пред смесен петчленен състав на ВКС и ВАС препирня за подведомственост, за определяне компетентния съд, който да разгледа исковата претенция на ищеца.

ИЗПРАЩА делото на Върховния Касационен съд на Република България за определяне на подведомствения съд.

Определението не подлежи на обжалване.
Съдия :


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов