КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 30 Окт 2020, 01:39

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: НА за поправка - промяна на квадратура
Ново мнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 11:02 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 359
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е


№………………Варненският окръжен съд, гражданско отделение в закрито заседание на 03.09.2011г. в състав:ПРЕДСЕДАТЕЛ: Милен Славов

ЧЛЕНОВЕ: Ивелина Събева

Юлия Бажлековакато разгледа докладваното от съдия Ю.Бажлекова ч.гр.д. № 1639 по описа за 2011г., за да се произнесе взе предвид следното:Производството е по реда на чл.577 ГПК.

Образувано е по частна жалба от Ж.Я.С. и Светла Я.Ж. срещу отказа на съдия по вписванията при Служба по вписванията от 16.08.2011г. да впише нотариален акт № 25, том ІІ, рег.№ 11787, дело № 204/2011г. на нотариус Роза Кожухарова за поправка на нот. Акт № 101, том ХХХІІ, дело № 11842/1994г. на нотариус при ВРС.
В жалбата се излага, че представения нотариален акт съдържа всички изискуеми реквизити по смисъла на чл.476 ГПК и чл.6 ПВ и със същия не се изменя вида на вече вписания договор, неговото съдържание и страни. В обжалваното определение за отказ за вписване не е посочено коя законова разпоредба е нарушена. Излага се, че съдията по вписвания няма задължение и право до обсъжда правнато същост на сделките, представени му за вписване, а е длъжен да провери наличието на формалните предпоставки за вписването. Твърди се още, че промяната на цената в нотариалния акт за поправка не се дължи волеизявлението на страните е било действително да се продаде имот в местност „Боровец- север”, където действително се намира имота. Продавачите потвърждават волята си да продадат целия имот в описаните граници, а волята на купувачите е да закупят целия имот в тези граници. Обстоятелството, че в първоначалния нотариален акт е записана грешно квадратурата на имота представлява явна фактическа грешка и тя може да се поправи само с нотариален акт за поправка.
Претендира се отмяна на отказа за вписване на посочения нотариален акт.
Съдията по вписване се е произнесъл с определение от 16.08.2011г., като е приел, че в представения за вписване акт не се касае за техническа грешка при съставяне на акта, чиято поправка се иска, а се изменя съдържанието на договора по отношение на един от основните му елементи – предмета и насрещната престация.
Съдебният състав, след като взе предвид оплакванията на възиника и данните по делото, установи следното:
Частната жалба е подадена на 19.08.2011г., в седмодневен срок от постановяване на обжалвания акт от 16.08.2011г., поради което е допустима.
Отказано е вписване на нотариален акт № 25, том ІІ, рег.№ 11787, дело № 204/2011г. на нотариус Роза Кожухарова за поправка на нот. Акт № 101, том ХХХІІ, дело № 11842/1994г. на нотариус при ВРС, с който на страница първа, ред 13/тринадесети/ вместо „10008хиляда/” да се чете „1182,61/ хиляда сто осемдесет и две цяло и шестдесет и една стотни/; на страница първа, ред 17/седемнадесети/, вместо „Боровец-юг” да се чете „Боровец-север”. Посочва се, че с поправката стойността на имота се увеличава с 3951,15лв.
Съдът намира, че поправката на нотариален акт представлява последващо изменение на написани думи или изречения, прибавяне или съкращаванен а думи или изречения, чрез които се изяснява съдържанието на акта, но без да се изменя характера на договора или съществени негови елементи. Поправката на акта може да обхване всички негови части – местоизвършване, дата на прочитане, страните, границите на имота и др., когато грешките са от такова естество, че с тях не се изменя вида на обективирания в акта договор. Условие за извършване на поправката на вече вписания нотариален акт е в производството да участват същите страни, които са участвали при съставянена първоначалния акт, както и същите да са подписали нотариалния акт за поправка.
В настоящия случай от представените по делото доказателства не може да се направи преценка, че се касае за грешка в първоначалния акт, тъй като се изменя предмета на акта, чрез промяна на квадратурата на имота. С договора за продажба, обективиран в първоначалния акт, продавачите са се задължили да прехвърли на купувача собствеността върху имот с площ от 1000 кв.м. срещу цена, която купувачите са се задължили да им заплатят. Страните са постигнали съгласие за предмета на договора и цената. В този смисъл е налице безспорност на в постигнатото съгласие по отношение на имота предмет на договора. Липсват доказателства, въз основа на които да се установи, че към момента на сключване на договора е допусната грешка в площа на имота, а и от представените доказателства с акта за поправка се установява, че се променя стойността на имота. Липсата на доказателства, от които да се направи извод че се касае за техническа грешка в площта на имота по първоначалния акт, води до невъзможност да се прецени налице ли са посочените в закона предпоставки за допускане на поправка на допуснати при съставяне на нот.а. № 101/1994г. грешки, която няма да доведе до промяна на съществени елементи от договора.
Настоящият състав на съда намира, че правилно съдията по вписване е отказал вписване на поправка по отношение на местността, в която се намира имота, тъй като не е налице възможност за вписване на част от исканата поправка.
Предвид изложенотот съдът счита, че исканата поправка не е межу тези посочени по-горе и подлежащи на вписване.
По изложените съображения съдът намира, че обжалваният отказ на съдията по вписванията е законосъобразен и частната жалба следва да се остави без уважение.
Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ частна жалба от 19.08.2011г. на Ж.Я.С. и Светла Я.Ж. срещу отказа на съдия по вписванията при Служба по вписванията от 16.08.2011г. да впише нотариален акт № 25, том ІІ, рег.№ 11787, дело № 204/2011г. на нотариус Роза Кожухарова за поправка на нот. Акт № 101, том ХХХІІ, дело № 11842/1994г. на нотариус при ВРС.
Определението подлежи на касационно обжалване при условията на чл.280 ГПК /2007г./ с частна жалба пред Върховния касационен съд в едноседмичен срок от връчване на препис от настоящото определение.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов