КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Ное 2020, 04:22

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: НА за поправка - добавяне на таванско помещение
Ново мнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 12:31 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 359
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е


№………………

Варненският окръжен съд, гражданско отделение в закрито заседание на 10.10.2011г. в състав:ПРЕДСЕДАТЕЛ: Милен Славов

ЧЛЕНОВЕ: Росица Станчева

Светла Пеневакато разгледа докладваното от съдия Р.Станчева ч.гр.д. № 1747 по описа за 2011г., за да се произнесе взе предвид следното:Производството е по реда на чл.577 ГПК вр. чл. 32а от Правилника за вписванията.
Образувано е по частна жалба на Я.К.П. и В.И.И. против отказ на съдията по вписванията при Служба по вписвания – гр.Варна № 531/01.09.2011г., постановен по заявление на нотариус Веселин Петров с вх.№ 20041/01.09.2011г. за вписване на нотариален акт за поправка на нотариален акт за признаване право на собственост върху недвижими имоти.
Твърди се в жалбата, че така постановения отказ е незаконосъобразен и необоснован. Сочи се, че в процесния нотариален акт точно и ясно е посочено къде се добавя новия текст, че въпросното таванско помещение не съставлява самостоятелен обект, а е принадлежаща част към описаното в първия нот.акт жилище, поради което и няма самостоятелна данъчна оценка. Оспорват се и мотивите на съдията по вписванията, че с поправката се изменя волята на страните, тъй като в случая не се касае за договорни отношения. Иска се отмяна на обжалвания отказ като бъде постановено вписване на процесния нотариален акт.
Съдът, като взе предвид материалите по преписката на Служба по вписванията, по която е постановен обжалвания отказ намира, че частната жалба е депозирана в срок, от легитимирана страна, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество същата е неоснователна по следните съображения:
Поискано е вписване на нотариален акт, с който е извършена поправка в констативен нотариален акт за притежавано от жалбоподателите право на собственост върху следните недвижими имоти, находящи се в гр.Варна, ул.”Морска звезда” № 15: жилище /апартамент/ с идентификатор № 10135.2575.944.1.3 и самостоятелен обект – склад с идентификатор № 10135.2575.944.1.1 като поправката се състои в това, че на страница втора, между ред осми и девети да се допълни, че „към описаните жилища на молителите има прилежащо таванско помещение с площ от 114 кв.м., състоящо се от две тавански стаи и две тавански помещения, заедно с обслужващите го коридор и стълбище – по 1/2 ид.ч. за двамата”.
По своята същност поправката на вече издаден нотариален акт, независимо дали е за сключване на сделка или такъв за удостоверяване на права се извършва с нов нотариален акт, в който следва по недвусмислен начин да е отразено какво точно се поправя - кои думи, изрази или цифри се заменят с други или премахват, респективно къде и какъв текст се добавя. Същата следва да бъде извършена по такъв начин, че с нея да се внесе яснота, съответваща на действителното правно положение без да се рефлектира върху цялостното смислово съдържание на поправяния акт, така че, при общия прочит на нотариалния акт поправения, респ. добавения текст да съставляват едно цяло с останалото съдържание на основния акт.
Когато добавката се отнася до нов обект, същият не следва да има самостоятелен характер, но следва да бъде посочено принадлежност към кой обект е.
В настоящия случай поправката се състои в добавянето на нов текст, без същия да е точно изписан по начин, който да води до смислово единство и цялост на поправяния нотариален акт. Посочено е, че текстът се добавя между ред осми и девети /т.е. след описването на двата самостоятелни обекта/ и че въпросното таванско помещение е прилежащо към описаните жилища на молителите, а в същото време в основния нотариален акт е описано само едно жилище и друг самостоятелен обект с предназначение – слад. Ако въпросното таванско помещение действително съставлява прилежащ обект към друг, то не е ясно към кой от двата. Недопустимо е да бъде прилежаща част едновременно към два самостоятелни обект.
Наред с горното, основателни са и мотивите на съдията по вписванията, че добавяният нов обект е със значителна площ, поради което и при липсата на данъчна оценка не може да бъде извършена проверка както за самостоятелния характер на обекта, така и за удостоверения материален интерес.
Следва да се посочи и това, че по начин на изписване таванското помещение, заемащо целия тавански етаж не отговаря на характеристиките на обслужващо помещение по см. 40 от ЗУТ към жилището на жалбоподателите. Видно от основния нотариален акт описаното в него жилище с идентификатор 10135.2575.944.3 се намира в сграда в режим на етажна собственост, поради което и ако същото е принадлежност към етажната собственост, то таванския етаж ще съставлява обща част, която не следва да бъде изписвана самостоятелно.
С оглед на горното, като е отказал да впише представеният му нотариален акт № 48, том І, рег.№ 4052, д. № 275/2011г. на нотариус Веселин Петров за поправка на нотариален акт № 191, том ХІІІ, нот.д. № 2822/2010г. на нотариус Огнян Шарабански съдията по вписванията е постановил законосъобразен акт, който следва да бъде потвърден.
Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И

ОСТАВЯ В СИЛА отказ на съдията по вписванията при Служба по вписвания – гр.Варна № 531/01.09.2011г., постановен по заявление на нотариус Веселин Петров с вх.№ 20041/01.09.2011г. за вписване на нотариален акт за поправка на нотариален акт за признаване право на собственост върху недвижими имоти.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния касационен съд при условията на чл.280 ГПК в 1-седмичен срок от връчването му на жалбоподателя.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов