КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 19 Яну 2021, 17:22

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Отказ от право на ползване от недееспособен!
Ново мнениеПубликувано на: 13 Мар 2015, 10:19 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 360
O П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр.Варна, 12.03.2015

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ
в закрито заседание на единадесети март 2015г
в състав: ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСПИНА ГЕОРГИЕВА
ЧЛЕНОВЕ: ЗЛАТИНА КАВЪРДЖИКОВА
ТАТЯНА ВЪЛЧЕВА
като разгледа докладваното от съдия ГЕОРГИЕВА
ч.гр.д.№ 522 по описа за 2015г,
за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по частната жалба вх.№ 1838/9.02.2015 на ВЕСЕЛИН МИХАЙЛОВ ПЕТРОВ - нотариус с район на действие р-н на ВРС, рег.№ 205, срещу определение на съдията по вписванията при АВп № 51/29.01.2015, с което е отказал да извърши вписване на декларация с нотариална заверка на подписите № 352/29.01.2015 за отказ от право на ползване на лицето Стефанка Стоянова Димитрова ЕГН **********, поставена под запрещение и действаща чрез настойника й Румяна Александрова Игнатова
Счита акта за постановен в нарушение на материалния закон и моли за отмяната му. Излага следните доводи: начинът, по който се управлява имуществото на поставения под пълно запрещение е уреден в чл. 165 СК, според която имуществото на поставения под пълно запрещение се управлява от настойника.
С декларацията за отказ от право на ползване на настойника Румяна Александрова Игнатова не се иска разпореждане с имущество, а отказ от право на ползване на описаното по-горе жилище. Неправилно се сочи в определението, че се касаело за отказ по чл.100 ЗС, който визира отказ от право на собственост. В случая се касае до отказ от право на ползване на описания по-горе недвижим имот, не и от право на собственост, защото същият този настойник го е продал на трето лице, при това при спазена разпоредба на чл.165 ал.4 вр.чл.130 ал.3 СК.
Поставената под пълно запрещение Стефанка Стоянова Димитрова има само вещно право на ползване, за отказването от което не се иска разрешение от РС, защото чл.165 ал.4 СК поставя това изискване само и единствено при разпореждане с имущество на лице под настойничество, препращайки към чл.130 ал.3 и 4 СК, изр. първо. Очевидно е, че лице под настойничество, което е поставено под пълно запрещение, не би могло да се ползва от вещното си право на ползване. То не може да обитава само жилището си. По тази причина и по решение на настойническия съвет, Стефанка Димитрова била настанена в „Хоспис Асклепий" ООД, а жилището й продадено с разрешение на ВРС, за да могат да бъдат покривани месечните й вноски в пансиона.
Счита определението за необосновано и незаконосъобразно, като съдията по вписванията не се е съобразил с т.6 от ТР № 7/25.IV.2013 г. на Върховния касационен съд. Посочено е, че с вписването, респ. със заличаването на един акт се дава публичност и всеки заинтересован би могъл, ако с него се нарушават негови права и интереси, да сезира компетентия съд. В същата т.6 е указано, че съдията по вписванията няма задължението да проверява материалноправните предпоставки за вписването на един акт. Затова не може да бъде отказвано вписване, в конктретния случай заличаване, след като е спазена предписаната от Закона форма - писмена с нотариало удостоверяване на подписа, декларацията подлежи на вписване и има предвиденото в ПВп съдържание. До това се свежда проверката на съдията по вписванията.
Ето защо моли за отмяната на постановеното определение за отказ на съдия по вписванията и за постановяването на друго, с което да бъде задължен да заличи правото на ползване на поставената под пълно запрещение Стефанка Стоянова Димитрова

По делото е приложено становището на съдията по вписванията с мотиви за неоснователност на жалбата.
Частната жалба е подадена в срок е допустима.

Разгледана по същество се явява неоснователна по следните съображения:
Съдията по вписванията е сезиран с молбоа от нотариус Веселин Петров с искане за вписване на декларация, нотариално заверена под № 352/29.01.15г, за отказ от право на ползване от Румяна Александрова Игнатова в качеството й на настойник на лицето Стефанка Стоянова Димитрова ЕГН **********. Към молбата са приложени 2 еднообразни екземпляра от цитирания акт, както и доказателства за внесена държ.такса за вписването.
От приложеното към молбата копие от НА № 17 т.ІІІ рег. № 3994 н.д.№ 455/2014 е видно, че поставената под пълно запрещение Стефанка Стоянова Димитрова е продала на Александър Александров попвеличков собстевния си апартамент № 42 с идентиф.№ 10135.2558.4.1.42 със застроен площ от 47,71кв.м., срещу поетото от приобретателя задължение да полага грижи и да й осугирява издръжка лично или чрез трето лице, като й осигури нормален и спокоен живот , докато е жива, както и да заплаща месечната й такса в хоспис, където е настанена и към момента, като й осигурява храна, лекарства, медицинска помощ и отопление. В НА е посочено, че прехвърлителката си запазва правото на ползване върху имота до края на живота си.
Въз основа на горното се налагат следните правни изводи:
Представената от нотариуса декларация обективира изявление на настойника Румяна Александрова Игнатова за отказ от ограниченото вещно право на ползване, запазено в полза на лицето Стефанка Стоянова Димитрова за описания по-горе имот - апартамент № 42 в гр.Варна ул.„Баучер" № 5 ет.7 с площ 41,71кв.м.
Нормата на чл.165 ал.4 СК, визираща разпореждането с имущество на запретен, препраща към хипотезата на чл.130 ал.3 и ал.4 СК, тъй като опставеният под пълно запрещение се приравнява на малолетно дете. Общият принцип, въведен с нормата на чл.130 СК, е за забрана за разпореждане с имущество и права на непълнотелните лица /респ.поставените под запрещение/, освен по изключение, визирано в ал.3 – след издадено разрешение на РС по настоящия адрес на лицето и ако това не противоречи на интересите на детето.
Нормата на чл.165 ал.4 СК въвежда същото изискване за разрешение от РС, както и преди това - мнението на настойническия съвет.
Дори и за прехвърлителната сделка да е било издадено разрешеие от РС, то не ползва настоящия случай, след като волята на страните е била да се запази правото на ползване. Същото се явява ограничено вещно право като елемент от съдържанието на правото на собственост. Затова по отношение разпореждането с ограниченото вещно право, е необходимо да са налице изискуемите от закона предпоставки – разрешение на РС и мнението на настойническия съвет. Същите се явяват елементи от смесения фактически състав, необходим, за да породи действие отказът
Освен всичко изложено стои въпросът доколко изобщо отказът от вещното право на ползване е допустим предвид изричната разпоредба на ал.4 на чл.130 СК. Според нея такива откази от права, извършени от непълнолетните лица спрямо тяхното имущество, законът прогласява за нищожни, т.е. не пораждат никакво правно действие.

Предвид изложеното в настоящия случай не намират приложение задължителните указания на ВКС, ОСГТК в ТР от 27.04.2013 по тълк.д.№ 7/2012
Като е отказал да извърши вписването, съдията е действал е законосъобразно и затова определението следва да бъде потвърдено.
Воден от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА определение на съдията по вписванията при АВп № 51/29.01.2015, с което е отказал да извърши вписване на декларация с нотариална заверка на подписите № 352/29.01.2015 за отказ от право на ползване на лицето Стефанка Стоянова Димитрова ЕГН **********, поставена под запрещение и действаща чрез настойника й Румяна Александрова Игнатова.

Определението може да се обжалва пред ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД с частна жалба в едноседмичен срок от уведомяването на страните.


След влизането му в сила, препис от същото да се изпрати на Службата по вписванията при АВп.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов