КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 30 Окт 2020, 01:41

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: освобождаване от такси и разноски в произв. по вписването
Ново мнениеПубликувано на: 04 Ное 2010, 10:23 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №………………

Варненският окръжен съд, гражданско отделение в закрито заседание на 04.01.2010г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Юлия Бажлекова
ЧЛЕНОВЕ: Мария Христова
Елина Карагьозова

като разгледа докладваното от съдия Ю.Бажлекова ч.гр.д. № 2525 по описа за 2009г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.577 ГПК.

Образувано е по частна жалба на А.К.З., чрез процесуалния й представител адв.О.С. срещу определението от 23.11.2009г. на съдия по вписванията при Агенция по вписванията – Варна, с което е постановен отказ да бъде вписана искова молба по гр.д. № 1866/2009г. по описа на ВРС. В жалбата се излагат съображения за незаконосъобразност на постановения отказ. Жалбоподателката счита, че след като е освободена от заплащане на държавни такси по гр.д. № 1866/2009г. по описа на ВРС, поради това, че няма доходи, то следва да бъде освободена и от заплащане на такса за вписване на исковата молба.
Към преписката е приложено определение за отказ на съдията по вписване. Като мотив за отказа е посочено липсата на доказателства за заплащане на дължимата държавна такса.

За да се произнесе ВОС съобрази следното:

В молба от 23.11.2009г. до съдията по вписванията при АВ Варна жалбоподателката, е поискала вписване на искова молба по гр.д. № 1866/2009г. по описа на ВОС. С молбата е представено копие от разпореждане на ВОС, съгласно което молителката е освободена от заплащане на държавна такса по производството пред съда, както и копия от представените пред съда доказателства, установяващи, че същата няма други доходи освен тези от пенсия. Отправено е искане за освобождаване от заплащане на такса за вписването на исковата молба.
С определение от 23.11.2009г. съдията по вписванията е отказал да извърши исканите действия с мотиви, че не е представена доказателство за плащане на дължимата държавна такса, както и, че липсват правомощия за съдията по вписване да освобождава от такса за вписване.
Съставът на ВОС, като взе предвид изложеното в молбата и данните по делото намира, че частната жалба е подадена в срок, от легитимирано лице и срещу подлежащ на обжалване акт по см. на чл.577 ГПК. Разгледана по същество същата е неоснователна по следните съображения:

Съгласно чл.280 ЗСВ, съдията по вписванията разпорежда или отказва вписвания, отбелязвания или заличаване в имотния регистър и се произнася за издаване на справки и удостоверения, извършва нотариални и други действия, предвидени със закон. Едностранния характер на това охранително производство изисква молителя да представи всички доказателства установяващи допустимостта и основателността на искането, като съдията следва незабавно да се произнесе по това искане. В настоящия случай, молителката не е представила доказателства за внос на дължимата държавна такса за вписване. Съгласно чл.3, ал.1 ЗДТ, държавната такса следва да бъде заплатена при предявяване на искането за извършване на действието, в конкретния случай – 0,1% от цената на иска/ чл.2 от Тарифата за държавни такси, събирани от АВ/ На основание чл.4, б.”в” от ЗДТ, държавната такса се заплаща за извършваните действия от службите по вписвания, към Агенцията по вписвания, която е с отделен бюджет и управление. В закона изрично и изчерпателно са посочени в случаите и лицата, които са освободени от заплащане на държавна такса за вписване. Конкретния случай не попада в тези хипотези, а не са предвидени правомощия за съдията по вписванията да освобождава от заплащане на държавна такса като прилага по аналогия разпоредбата на чл.83, ал.2 ГПК.

Отказът на съдията по вписванията да извърши вписване на искавата молба е правилен и законосъобразен.

С оглед на гореизложеното съдът намира, че обжалвания отказ следва да бъда оставен в сила, поради което и

О П Р Е Д Е Л И
ПОТВЪРЖДАВА определението от 23.11.2009г. на съдия по вписванията при Агенция по вписванията – Варна, с което е постановен отказ да бъде вписана искова молба по гр.д. № 1866/2009г. по описа на ВРС.

Определението подлежи на касационно обжалване при условията на чл.280 ГПК с частна жалба пред Върховния касационен съд в едноседмичен срок от връчване на препис от настоящото определение.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов