КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 30 Окт 2020, 00:57

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: форма на представени доказателства
Ново мнениеПубликувано на: 28 Мар 2011, 11:29 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 359
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е


гр. Варна


ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание на двадесет и първи март 2011 г., в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСПИНА Г.
ЧЛЕНОВЕ: ЗЛАТИНА КАВЪРДЖИКОВА
ДИМИТРИНА ПЕТРОВА-Мл. С.

като разгледа докладваното от мл.съдия Д. Петрова ч.гр.дело № 481 по описа за 2011 година, за да се произнесе взе пред вид следното:

Съдът е сезиран с жалба от Е.Г.Г., действаща чрез процесуалния си представител адв. В. Л., срещу Определение на съдията по вписванията на АВ-Варна, рег.№ 145 от 18.02.2011 г., с което е отказано вписването на искова молба по заявление вх. № 3040 от 18.02.2011 г. за вписване на искова молба по гр.д. № 954682008 на ВРС, заедно с приложенията към нея.
В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на отказа на съдията за вписване, твърди се, че актът подлежи на вписване, приложени са всички изискуеми документи и неправилно е отказано вписване. Иска се от съда да отмени постановения отказ.
Към делото е приложен заверен препис от определението за отказ. Приложено е и становище на съдията по вписванията, постановил обжалваното определение.
Частната жалба е подадена в срок и е допустима.
Разгледана по същество се явявя неоснователна по следните съображения:
Съдията по вписванията е сезиран с искане за вписване на искова молба от Е.Г.Г., в качеството и на ищец по гр.д. № 9546/2008 г. по описа на ВРС, като е посочено, че следва да се извърши вписване по отношение на ответника Николай Любенов Кузнецов. Видно от представената искова молба и от приложените документи към нея лицето Николай Любенов Кузнецов не е посочен като ответник в самата искова молб. По делото са представени определения на ВРС и ВОС, от съдържанието на които може да се презумира, че този ответник е бил конституиран в процеса по гр.д. № 9546/2008 на ВРС. Съията по вписавнията, обаче следва да извърши вписване, тогава, когато пред него са представени надлежни доказателства в изискуемата от закона форма и съобразно изискванията на чл. 6 от ПВ. За да направи извод, че действителния ответник по отношение на когото се вписва исковата молба е Николай Любенов Кузнецов, съдията по вписавнията трябва да провери представените документи. Тези документи - определения на съда, следва да бъдат във формата на официален заверен препис от страна на ВРС и ВОС по делото. Такива преписи се изискват по определения в закона ред пред соътветното деловодство на съда. Приложените в преписката определение от 04.02.2009 г. по гр.д. № 9546/2008 г., както и определение по гр.д. № 780/2009 на ВОС, не представляват преписи от официални документи, не съдържат изходящ номер подпис, мокър печат на съответното деловодство на ВРС, респективно ВОС, поради което не може да бъде направен извод, че това е документ, с доказателствена стойност по смисъла на закона. Такъв документ не може да бъде приет и и кредитиран от съдията по вписванията, за да бъде надлежно вписан по отношение на ответника Николай Любенов Кузнецов.
Въз основа на изложеното, настоящият съдебен състав счита, че отказът на съдията да впише исканата искова молба, въз основа на представените със заявлението документи, е законосъобразен и не е допуснато нарушение на нормативните актове, поради което и обжалваното определение следва да бъде потвърдено.


Воден от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:


ПОТВЪРЖДАВА Определение на съдията по вписванията на АВ-Варна, рег.№ 145 от 18.02.2011 г., с което е отказано вписването на искова молба по заявление вх. № 3040 от 18.02.2011 г. и приложенията към нея по гр.д. № 9546/2008г. по описа на ВРС.

Определението подлежи на обжалване пред Върховен Касационен съд в едноседмичен срок от уведомяването.


След влизането му в сила, препис от същото да се изпрати на Службата по вписванията при АВ-гр. Варна.ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов