КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Яну 2021, 20:47

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Обезщетение за грешно удостоверение за вещни тежести
Ново мнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 09:22 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2012, 09:16
Мнения: 154
РЕШЕНИЕ

№ 78

ОТ ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР, ТОМ № 3

Открито заседание

от 23.05.2008 г.ВГРДело № 202 / 2008 г., Решение от срочна книга № 257 от 23.05.2008г.

съдия докладчик: ЛИЛЯНА СТОЯНОВА

С Решение № 913/3.01.2008 год. по гр. дело № 1757/2006 г. ГОРС е отхвърлил като неоснователен и недоказан иска, предявен от Д.Й.Н. от гр. Л. против Агенцията по вписванията – С. за заплащане на обезщетение в размер на 1861,22 лева за причинени имуществени вреди, произтичащи от удостоверения за вещни тежести №№ 997/9.09.2003 г. и 1055/15.10.2003 г. издадени от Службата по вписванията при ГОРС, както и иска за заплащане на законна лихва върху обезщетението за времето от 20.10.2003 г. до окончателното му изплащане. Съдът е осъдил Н. да заплати и ДТ в размер на 74.45 лева.

Жалба против това решение е постъпила от пълномощника на ищеца Д.Н. Правят се оплаквания за незаконосъобразност, неправилност и допуснати съществени процесуални нарушения. Моли съда да отмени решението и да върне делото на ГОРС за конституиране на правилния ответник по делото.

Ответник жалбата моли да се прекрати производството по делото, да се обезсили първоначалното решение и да се присъдят разноски, поради водене на процеса срещу ненадлежен ответник.

ВТОП заема становище, че производството следва да се прекрати, да се обезсили първоинстанционният акт. В случай, че делото се разглежда по същество, искът като неоснователен и недоказан да бъде отхвърлен.

Съдът, като взе предвид оплакванията в жалбата, становищата на страните, събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срок и е допустима. За да се произнесе по съществото й съдът съобрази:

Първоначално искът е предявен срещу Държавата, без да се уточнява юридическото лице. РС е дал указания на ищеца да посочи отговорното юридическо лице по ЗОДОВ, като е задължил ищеца да посочи Агенция по вписванията – Служба по вписванията Г.О. с предупреждение, че при неизпълнение на указанията, делото ще бъде прекратено. Ищецът е изпълнил тези указания на съда, които обаче се явяват неправилни и несъобразени с разпоредбите на закона и трайната практика на съдилищата и ВКС. Искът е бил насочен срещу Агенция по вписванията за Служба по вписванията Г.О.

По делото е следвало да бъде конституиран като ответник Министерство на правосъдието, което отговоря за действията на лицата, които назначава. В този случай съдиите по вписванията. Волята на ищеца е била в насока отговорността на самия съдия, който не носи лична отговорност за действията си, нито се назначава от агенцията. Последната практика на ВКС и ВАС по въпроса за отговорност на съдиите по вписванията е в смисъл, че делата във връзка с тази отговорност, поради това, че не е изрично уредена от ЗОДОВ остава и следва да бъде разглеждана по гражданско-правен ред, а именно по реда на ЗЗД – чл. 49 ЗЗД. В подкрепа на това е ТР № 3/22.04.2004 г. на ВКС по тълкувателно гр.дело № 3/2004 г. от ОСГК, където изрично се посочва, че Министерството на правосъдието следва да се конституира като ответник в такъв тип дела. Това ТР е издадено по ЗОДОВ въпреки това то кореспондира с последната практика на ВКС и ВАС, които при спорове за подсъдност между административните и районни съдилища, касаещи актове на съдии по вписванията са приели за компетентни гражданските съдилища.

Съдът констатира, че с дадените от ГОРС указания в грешна насока, които са били задължителни за страната, е станал причина за неправилно конституиране на ответната страна и гледане на делото при съществени процесуални нарушения. Това налага обезсилване на постановеното решение и връщането на делото в РС, т.к. във втората инстанция е невъзможно за първи път да се конституира нов ответник.

При този изход на спора ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответника 200 лева, представляващи разноски по делото.Водим от горното и на основание чл. 209 ал.1 предл. 3 от ГПК /отм./, СъдътР Е Ш И :ОБЕЗСИЛВА решение № 913/3.01.2008 год. по гр. дело № 1757/2006 г. по описа на ГОРС.ВРЪЩА делото за ново разглеждане на спора от ГОРС с посочения от ищеца ответник.РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред ВКС в 30-дневен срок от съобщаването му на страните.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов