КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 26 Яну 2021, 19:41

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Подлежат на вписване ИМ, които имат за предмет вещни права
Ново мнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 13:14 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Определение от 5.03.2007 г. на ОС - Велико Търново по в. ч. гр. д. № 210/2007 г., докладчик председателят Лиляна Стоянова
чл. 114 ЗС чл. 112, б. "а" ЗС (ДВ, бр. 34/2000 г.) чл. 4 ПВ, б. "з" и "и" (ДВ, бр. 5/2001 г.) чл. 116, б. "а", "б" и "в" ПВ

Към актовете, посочени в чл. 112, б. "а" ЗС, с които се прехвърля правото на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижими имоти, са посочени и актове, с които се признават такива права, т. е. разширен е кръгът на подлежащите на вписване на ИМ. Подлежат на вписване всички ИМ, които имат за предмет право на собственост или други вещни права върху недвижими имоти, въпреки че няма изрична законова разпоредба. Това са: искове за предаване владението върху недвижим имот по чл. 108 ЗС; за преустановяване на действия, с които се пречи на упражняване на собственост по чл. 109 ЗС; искове за установяване съществуването на правото на собственост по чл. 97 ГПК; исковете за делба и други. Вписването на тези молби цели да се доведе до знанието на всички неучастващи в процеса лица, наличието на висящ процес, чиито последици могат да бъдат признаване, учредяване, прехвърляне, изменение или прекратяване на вече съществуващо право на собственост или др. вещни права върху имота. Без да се третира въпросът дали вписването на тези ИМ има само оповестително или оповестително защитно действие, смисълът на вписването се състои в това, че уважаването със съдебно решение на предявените искове неминуемо ще доведе до обвързване на третите неучаствали в процеса лица и придобили вещни права върху имотите с констатациите на съда и последиците от влязлото в сила решение.
------------------------

С определение от 16 февруари 2007 г. съдията по вписванията при Районен съд - С. е отказал на вписването на искова молба за делба на недвижим имот по гр. д. № 63/2007 г. на СвРС, между Е. Г. С. и В. Д. Г. на подробно описан апартамент в С., семейна имуществена общност. Мотивът за отказа е, че искът за делба не е посочен като подлежащ на вписване, съгласно разпоредбите на чл. 114 от ЗС, във връзка с чл. 116, б. "а", "б" и "в" от Правилника за вписванията.

Жалба против този отказ е постъпила от пълномощника на Е. С., адв. А. Г. Счита, че така постановеният отказ за вписване на исковата молба е незаконосъобразен и неправилен. Счита, че след промяната на чл. 112 ЗС и чл. 4 от Правилника за вписванията букви "з" и "и". С промяната на тези текстове е разширен кръгът на подлежащите на вписване искови молби. Подлежат на вписване всички молби, които имат за предмет вещно право на собственост или други вещни права върху недвижими имоти, въпреки че няма изрична законова разпоредба, в кръга на тези искове влиза и искът за делба. Моли да се отмени определението на съдията по вписванията при РС - С. и да се постанови определение, по силата на което да се извърши исканото вписване на исковата молба.

Съдът, като взе предвид оплакванията в жалбата, становището на съдията по вписванията, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

За да се произнесе по нейната основателност, съдът съобрази:

До съдията по вписванията, гр. С. е постъпило заявление от Е. Г. С. за вписване в книгите, водени от Службата по вписвания, ИМ за делба между Е Г. С. и В. Д. Г., и двама от гр. С., за следния имот: Апартамент № х, находящ се на х етаж от жилищна сграда - блок х ЕПЖС, построен през 1983 г. в гр. С., ул. "С. Н.", състоящ се от две стаи, кухня, коридор, баня, тоалетна и две тераси, със застроена площ от 62,97 кв. м., избено помещение № 20, с полезна площ 4,2 кв. м. и 3,78 % ид. ч. от общата част на сградата, при граници на апартамента от север - стълбищен коридор, юг - външен зид; изток и запад - апартаменти. Към заявлението е приложена ИМ с приложенията към нея.

С атакуваното определение съдията по вписванията е отказал да извърши вписването на ИМ за делба, като е приел, че същата не подлежи на вписване.

Съдът намира, с оглед законовата разпоредба и по-специално промяната на текста на чл. 112 ЗС (ДВ, бр. 34/2000 г.) и на чл. 4 ПВ, букви "з" и "и" (ДВ, бр. 5/2001 г.), е разширен кръгът на актовете, подлежащи на вписване. Към актовете, посочени в чл. 112, буква "а" ЗС, с които се прехвърля правото на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижими имоти, са посочени и актове, с които се признават такива права, т. е. разширен е кръгът на подлежащите на вписване на ИМ. Подлежат на вписване всички ИМ, които имат за предмет право на собственост или други вещни права върху недвижими имоти, въпреки че няма изрична законова разпоредба. Това са: искове за предаване владението върху недвижим имот по чл. 108 ЗС; за преустановяване на действия, с които се пречи на упражняване на собственост по чл. 109 ЗС; искове за установяване съществуването на правото на собственост по чл. 97 ГПК; исковете за делба и други. Вписването на тези молби цели да се доведе до знанието на всички неучастващи в процеса лица, наличието на висящ процес, чиито последици могат да бъдат признаване, учредяване, прехвърляне, изменение или прекратяване на вече съществуващо право на собственост или др. вещни права върху имота. Без да се третира въпросът дали вписването на тези ИМ има само оповестително или оповестително защитно действие, смисълът на вписването се състои в това, че уважаването със съдебно решение на предявените искове неминуемо ще доведе до обвързване на третите неучаствали в процеса лица и придобили вещни права върху процесните имоти с констатациите на съда и последиците от влязлото в сила решение.

С оглед на гореизложеното, съдът намира, че ще следва да се отмени определението на съдията по вписвания, гр. С., с което се отказва вписването на ИМ и се разпореди на същия да извърши вписването.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ Определение от 16.02.2007 г. на съдия по вписване при РС, гр. С., с което е отказано вписването на ИМ за делба по гр. д. № 63/2007 г. на РС, гр. С., вместо което ПОСТАНОВЯВА:

ДА СЕ ИЗВЪРШИ ВПИСВАНЕ на искова молба за делба - предмет на гр. д. № 63/2007 г. по описа на СвРС, предявена от Е. Г. С. против В. Д. Г. - и двамата от гр. С.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов