КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 09 Мар 2021, 04:13

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: заличаване на законна ипотека, вписана по реда на ЗПСК
Ново мнениеПубликувано на: 04 Юли 2010, 10:15 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд - Враца

На 13.10 Година 2008

В закрито заседание в следния състав :

Председател: Цветана Михайлова

Членове: Б.Самоковски Н.Христов

като разгледа докладвано от Николай Христов Въззивно частно гражданско дело номер 20081400500447

по описа за 2008 година

за да се произнесе, взе предвид следното:

Жалбоподателят „В. и. О."ООД-гр.О. е подал жалба срещу извършено от съдията по вписванията Оряхово вписване на законна ипотека върху негови собствени недвижими имоти в полза на Агенция за следприватизационен контрол - гр.София. Жалбоподателят твърди, че на 06.02.2007г. по молба на ответника АСК-София е била вписана законна ипотека върху имотите му, които той е придобил по силата на непарична вноска в капитала му, извършена от бившия съдружник „В. и. В. т. - дъщерно дружество на „С. х."АД-гр.В. с решение на СГС от 04.12.2002г. по ф.д.№ 10246/2002г. Законната ипотека е вписана значително по-късно - след преминаване на правото на собственост върху процесните недвижими имоти в патримониума на „В. и. О."ООД-гр.О. Последното се легитимира като собственик на имотите с нотариален акт № 166, том VI, рег.№ 2685, дело № 1200/13.09.2006г. и нотариален акт за поправка рег.№ 1686, дело № 843/07.06.2007г. и двата по описа на Служба по вписванията Оряхово. След извършване на непаричната вноска в капитала на жалбоподателя през 2002г. и след допълнителното констатиране на правото на собственост с цитираните нотариални актове, ответникът АСК-София е подал молба с правно основание пар.8, ал.1 вр. пар.7, ал. 1 и пар.11д от ДР на ЗИДЗПСК /ДВ, бр.72/01.09.2006г./ за вписване на законна ипотека върху имотите, като принадлежащи на приватизираното „В. и. В. т. - дъщерно дружество на „С. х."АД /в ликвидация/-гр.В. за задължения по сключен приватизационен договор между Министерство на промишлеността и „В. и. - п."ООД-гр.В. на последното.
Ответниците по жалбата - Агенция за
следприватизационен контрол-София и „В. и. В. т. ¬дъщерно дружество на „С. х."АД /в ликвидация/-гр.В. не изразяват становище по жалбата след извършена размяна на книжата.
Съгласно цитираните по-горе текстове от ЗИДЗПСК /ДВ, бр.72/01.09.2006г./ е предвидена възможност за вписване на законна ипотека върху имоти на приватизирано дружество, когато купувача на акции или дялове от същото има неизпълнени задължения по сключен приватизационен договор с Държавата. В случая, ако приемем че към момента на вписване на законната ипотека купувача „В. и. - п."ООД е имал подлежащи на изпълнение задължения към органа по приватизация, то е била налице възможност за вписване на законна ипотека в случай, че имотите са се намирали в патримониума на приватизираното дружество „В. и. В. т." АД-гр.В. Видно от представените към жалбата писмени доказателства имотите, върху които е вписана ипотеката не са собственост на приватизираното дружество, тъй като същите са били предмет на апорт, извършен на 04.12.2002г. в капитала на „В. и. О."ООД-гр.О. от приватизираното „В. и. В. т. - дъщерно дружество на „С. х."АД-гр.В. Апорта има за ефект преминаването на правото на собственост от апортиращия съдружник в патримониума на дружеството, в което имота се внася като непарична вноска. Очевидно е, че правото на собственост е преминало още с извършването на апорта, което допълнително е било констатирано от съдия по вписванията Оряхово с цитираните нотариални актове, издадени и вписани преди учредяването на законната ипотека в полза на АСК-София. Чрез това действие е засегната правната сфера на трето лице, в случая жалбоподателя, който не носи отговорност със собственото си имущество за задълженията на „В. и.-п." ООД-гр.В. по приватицазионния договор с Министъра на промишлеността от 21.05.1998г. Жалбоподателят като правен субект е различен от приватизираното дружество, при което учредяването на ипотека е било възможно само ако имотите към този момент са се намирали в патримониума на „В. и. В. т. - дъщерно дружество на „С. х."АД /в ликвидация/-гр. В. С извършеното вписване е засегната чужда правна сфера без да са налице условия и основания за това, поради което извършеното вписване се явява недопустимо.
Водим от горното и на основание чл.569,т.5 вр. чл.574 и чл.2 78 от ГПК ВРАЧАНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

О П Р Е Д Е Л И :

ПОСТАНОВЯВА ЗАЛИЧАВАНЕ на вписаната в полза на Агенция за следприватизационен контрол - гр.София законна ипотека под № 1, том I, партида № 16055, 10666, дв.р. 336/06.02.2007г. по описа на съдия по вписванията -Оряхово върху имотите на „В. и. О."ООД-гр.О., БУЛСТАТ:
Определението подлежи на незабавно изпълнение от Съдия по вписванията към Служба по вписванията Оряхово.
Определението е окончателно.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:1.
2 .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов