КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 21 Яну 2021, 03:20

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: издаване констативен нот. акт за собственост
Ново мнениеПубликувано на: 04 Юли 2010, 17:23 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №...

Врачанският окръжен съд гражданско отделение в закрито заседание на 14.01.2010 г. в състав:

Председател: Мария Аджемова
Членове: Пенка Петрова
Мирослав Досов
При участието на прокурора
секретар

Като разгледа докладваното от съдията Мария Аджемова ч. гр. дело N`6 по описа за 2010 г., за да произнесе взе предвид следното:

Производството се развива в хипотезата на чл. 538 и във вр. с чл. 279 от ГПК.

Образувано е по частна жалба на АД "Х." АД със седалище гр. О., общ. О.,обл. гр. В., представляваноэ от изп. директор Д. А., против определение № 4/23.12.09 г. на съдия по вписванията при Оряховски районен съд, изпълняващ функциите на нотариус, с което е ОТКАЗАНО на дружеството жалбоподател издаване констативен нот. акт за собственост на осн. чл. 587 ал. І от ГПК, въз основа на писмени доказателства, за имот от 7 507 кв. м. в регулацията село Остров, община гр. Оряхово, 3 490 кв. м. зем. земи в землището на същото дело, както и за изградени в двата имота производствени и адм. сгради, подробно описани в жалбата. Жалбоподателят твърди, че атакувания акт е незаконосъозразен, тъй като представените писмени доказателства установяват правото му на собственост относно процесните недвижими имоти. Моли се обжалваният акт да бъде отменен, като на нотариуса се укаже да издаде искания нот. акт.

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, от надлежна страна в процеса, против обжалваем акт по чл. 577 от ГПК.

Разгледна по същество, след преценка на събраните доказателства и доводите на жалбоподателя, окръжен съд намира жалбата за НЕОСНОВАТЕЛНА при следните съображения:

Обжалваният акт е постановен по молба на дружеството жарлбоподател от 23.12.09 г. до съдия по вписванията при районен съд гр. Оряхово, изпълняващ функциите на нотариус, с която се иска в полза на молителя да бъде издаден констативен нот. акт за собственост на описаните по-горе имоти - 7507 кв. м. в регулация на село Остров, 3490 кв. м. зем. земи в землището на същото село и построени в тези имоти производствени сгради. От приложените към молба удостоверение за акутално състояние на дружеството и у-ние на община гр. Оряхово от 21.12.09 г. е видно, че дружеството е с капитал изцяло държавна собственост. Представен е и акт за държавна собственост № 1863/55 от 10.05.96 г., който установява, че в оперативно управление на дружеството е предоставен парцел от 12 200 кв. м. в село Остров, както и изброени в 12 пункта сгради. Успоредно с това в акта е посочено, че сградите са построени върху общинска земя. В представената оценка на дълготрайните материални активи на дружеството също е посочена земя в село Остров от 12 200 кв. м. И в двата описани документа, с които дружеството установява твърдяното право на собственост, не е индивидуализирана. Това става с представените две скрици, на стр. 14 и 15. В скицата на стр. 15 е посочено, че земята от 7 507 кв. м. се намира в регулацията на село Остров и е собственост на дружеството. Но в скицата на стр. 14 от 28.11.07 г. е посочено, че процесната земя извън регулация, с площ от 3 490 кв. м., има земеделски характер и представлява частна общинска собственост на общ. гр. Оряхово.

При тези данни, изпълняващия функциите на нотариус, правилно е приел, че от страна на дружеството молител не са ангажирани достатъчно безспорни доказателства, от които да се направи извод, че същото е собственик на всички имоти описани в представения проект за констативен нот. акт за собственост по чл. 587 ал. І от ГПК. Претендираният от дружеството охранителен акт /констативен нот. акт/ се издава в охранително производство, което е едностранно и безспорно, тоест производството се развива само с участието на молителя и засяга само неговата правна сфера. Всяко съмнение, че претендираният охр. акт би засегнал правата на трето лице, осуетява развитието на охранителното производство. Конкретният случай е точно такъв. Дружеството молител представя писмени доказателства, от които не може да се направи категоричен извод, че именно то е собствевник на част от процесната земя, а именно: 3 490 кв. м. зем. земя в землището на село Остров, тъй като в единствения документ който индивидуализира земята с граници - скица от 28.11.08.07 г. на стр. 14, тя е отразена като частна общинска собственост. Освен това и в АДС № 1863/55 е посочено, че описаните сгради са изградени в общинска земя. Тези факти пораждат съмнение, че се интервенира в чужда правна сфера, което в настоящото охранително производство е недопустимо.

С оглед на гореизложеното, съдът счита, че обжалваният акт е законосъобразен, поради, което следва да бъде потвърден.

Мотивиран от горното окръгжен съд

О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА отказ № 4/23.12.09 г. на съдия по вписванията при Районен съд гр. Оряхово, изпълняващ функциите на нотариус, да издаде констативен нот. акт за собственост въз основа на писмени доказателства за недвижим имот в регулацията на село Остров, общ. гр. Оряхово, зем. земя в землището на същото село и пострени в двата имота производствени сгради, на АД "Х." със седалище гр. О., обл. гр. В..

Определението може да се обжалва с кас. жалба пред ВКС, при предпоставките на чл. 280 ал. І от ГПК, в едноседмичен срокот връчването му на жалбоподателя.


Председател:........... Членове:1..........
2..........


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов