КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 22 Сеп 2020, 16:25

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на възбрана по възлагане от друг ЧСИ..
Ново мнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 09:38 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 355
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
гр. Д., 28.09.2010 г.


В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А


Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на двадесет и осми септември две хиляди и десета година в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАНЯ АНГЕЛОВА
ЧЛЕНОВЕ: ТЕМЕНУГА СТОЕВА
ГЕОРГИ ПАВЛОВ
разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ ч. гр. д. № 642/2010 г. по описа на Д.кия окръжен съд:
Производството е по чл. 577 ГПК.
Частно гражданско дело № 642/2010 г. по описа на Д.кия окръжен съд е образувано по частна жалба на частен съдебен изпълнител Л. Т. Т. с рег. № 737 на Камарата на частните съдебни изпълнители на Република България с район на действие Д.ки окръжен съд срещу определение № 128/13.07.2010 г. на Съдията по вписванията при Д.кия районен съд.
С атакувания съдебен акт, съдията по вписванията е отказал вписването на възбрана по искане на частен съдебен изпълнител Л. Т. Т. с рег. № *** на КЧСИ с район на действие Д.ки окръжен съд върху имот, находящ се в гр. Д., представляващ апартамент № 1 с площ *** кв. м. и идентификатор *** по кадастралната карта на гр. Д. с адм. адрес гр. Д., ЖК „Д.” № **, вх. *, ет. *., като е приел че е налице липса на интерес от исканото вписване у молителя, тъй като възлагането на вписването на възбраната от частен съдебен изпълнител Н. В. Г. с рег. № на Камарата на частните съдебни изпълнители на Република България с район на действие Окръжен съд гр. Б. на частен съдебен изпълнител Л. Т. Т.с рег. № *** на Камарата на частните съдебни изпълнители на Република България с район на действие Д.ки окръжен съд, противоречи на императивната норма на разпоредбата на чл. 18 от Закона за частните съдебни изпълнители.
Недоволен от постановеното определение е останал молителят, който го обжалва в срок с оплаквания за нарушение на съдопроизводствените норми и на материалния закон при постановяването му. Иска се отмяна на отказа на съдията по вписванията.
Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 577, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:
Частната жалба е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна и отговаряща на изискванията по чл. 577 във вр. с чл. чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК, а разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.
Съображенията на Съда са следните:
Систематичното и логическото тълкуване на тълкуване на разпоредбата на чл. 18 ЗЧСИ налага извода, че частният съдебен изпълнител може да възложи на частен съдебен изпълнител от друг район извършването на действия по ал. 1, 2, 4 и 5 при същите условия – проучване имущественото състояние на длъжника, справки, набавяне документи, книжа и други, определяне начина на изпълнението, както и пазене на описано имущество, пазене на дадено в обезпечение имущество, предаване на заложено имущество по реда на чл. 521 ГПК, продажба на заложено имущество по реда на ЗОЗ или по реда на ГПК. Не съществуват законови пречки по реда на чл. 18 ЗЧСИ частен съдебен изпълнител да възлага на частен съдебен изпълнител от друг район и други действия извън изчерпателно уредените в разпоредбата на чл. 18 ЗЧСИ, в това число и налагане и вписване на възбрана.
В разглеждания случай, съдията по вписванията е процедирал несъобразно съдопроизводствените правила и е постановил неправилен и незаконосъобразен акт, който следва да се отмени.
С оглед гореизложените съображения и на осн. чл. 577 ГПК, Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД


О П Р Е Д Е Л И :


ОТМЕНЯ определение № 128/13.07.2010 г. на Съдията по вписванията при Д.кия районен съд, с което е отказал вписването на възбрана по искане на частен съдебен изпълнител Л.. Т. Т. с рег. № *** на КЧСИ с район на действие Д.ки окръжен съд върху имот, находящ се в гр. Д., представляващ апартамент № 1 с площ ** кв. м. и идентификатор *** по кадастралната карта на гр. Д. с адм. адрес гр. Д., ЖК „Д.” № **, вх. *, ет. .*.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов