КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Сеп 2020, 11:55

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: заличаване на вписване
Ново мнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 09:52 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 356
ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр.Д., 05.08.2010г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на пети август през 2010г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:КАЛИНА ДИМИТРОВА
ЧЛЕНОВЕ:ГЕОРГИ ПАВЛОВ
ЖЕЧКА МАРГЕНОВА
при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА ч.гр.дело №640 по описа за 2010г., и за да се произнесе, взе предвид следното:
Производството е по реда на чл.278 и сл. от ГПК.
Образувано е по частна жалба на И.А.Г. с ЕГН ********** ***/селска/ срещу определение №131/21.07.2010г. на Съдия по вписванията при Районен съд гр.Д., с което е отказано заличаване вписването на договор за аренда на земеделска земя, вписан в СВп гр.Д. под №***, т.**, вх.рег.№**** от **.0*.200*г..
Жалбоподателят счита отказа за незаконосъобразен с доводи за липсата на основание за вписване на арендния договор тъй като същият бил нищожен поради липса на уговорена арендна цена. В правомощието на съдията по вписванията било да откаже вписването на такъв договор, а след като той вече бил вписан следвало по искане на заинтересованата страна да постанови заличаването му.
Частна жалба е подадена в срока по чл.275 ГПК и е допустима. Разгледана по същество се явява неоснователна по следните съображения:
Заличаване на вписан договор за аренда е поискано с молба с нотариална заверка на подписа вх.№****/**.0*.2010г. Към молбата е приложен арендния договор от 0*.0*.200*г., сключен между И.А.Г.-арендодател и „АГР.СТ.”ЕООД-арендатор, вписан в СВп гр.Д. под №***, т.**, вх.рег.№**** от .0*.200*г. и нотариална покана, обективираща изявление на арендодателя до арендатора, че счита същия договор за нищожен поради липса на уговорена арендна цена и иска да му бъде „освободен” арендувания обект с прибиране на реколтата най-късно до 01.10.2010г.
С определението, предмет на обжалване, съдията по вписване е отказал заличаване на вписания договор по съображения, които по същество се свеждат до наличие на материално-правен спор относно действителността на вписания договор, разрешаването на който, в частност констатирането на нищожността на договора, е вън от неговата компетентност.
Заличаването на вписване по правило предполага извършено вече вписване и в случая вписването на арендния договор е безспорно установено. Със заличаването се прекратява действието на вписването. Заличеното вписване се счита, че не е съществувало. Изрично е предвидено заличаване на всички тежести, обезпечаващи вземания. Няма такъв характер договорът за аренда. Няма законова разпоредба нито в ЗАЗ, нито в ПВ, допускаща заличаване на вписан аренден договор по молба на коя да е от страните по него или на трето заинтересовано лице. Заличаване на вписване по този ред се допуска само в предвидените от закона случай. Да се допусне заличаване на вписания аренден договор в случая ще рече да се допусне постигане не по установения ред на резултат, отнасящ се до действителността на вписването, респ. на арендния договор. В правомощията на съдията по вписване е проверката дали исканото вписване или заличаване е предвидено от закона и дали акта отговаря на формалните изискването на закона, е е предвидено от закона и дали акта отговаря на формалните изискването на закона, т.е.дали акта подлежи на вписване или вписването подлежи на заличаване, дали е спазена изискуемата форма, дали има изискуемото съдържание, представени ли са необходимите екземпляри, внесена ли е дължимата държавна такса. Вън от компетентността на съдията по вписванията е преценката относно недействителността на акта, който е заявен за вписване, както и относно недействителността на вписването. Тези въпроси са от компетентността на съда. В тази връзка изрично чл.90 от Закона за кадастъра и имотния регистър регламентира реда за установяване недопустимостта или недействителността на вписването
По тези съображения заличаването на вписания аренден договор е недопустимо и правилно отказано от съдията по вписванията. Обжалваното определение следва да бъде потвърдено.
С оглед гореизложеното, съдът


О П Р Е Д Е Л И:

ПОТВЪРЖДАВА определение №131/21.07.2010г. на Съдия по вписванията при Районен съд гр.Д., с което е отказано заличаване вписването на договор за аренда на земеделска земя, вписан в СВп гр.Д. под №***, т.**, вх.рег.№**** от .0*.200*г..
Определението е окончателно и неподлежи на обжалване съобразно разпоредбата на чл.90, ал.3 от ЗКИР.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: заличаване на вписване
Ново мнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 09:58 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 356
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
гр. Д., 04.08.2010 г.


В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А


Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на четвърти август две хиляди и десета година в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА ДИМИТРОВА
ЧЛЕНОВЕ: ГЕОРГИ ПАВЛОВ
ЖЕЧКА МАРГЕНОВА
разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ ч. гр. д. № 641/2010 г. по описа на Д.кия окръжен съд:
Производството е по чл. 577 ГПК.
Частно гражданско дело № 641/2010 г. по описа на Д.кия окръжен съд е образувано по частна жалба К.А.Н. срещу определение № 130/21.07.2010 г. на Съдията по вписванията при Д.кия районен съд.
С атакувания съдебен акт, съдията по вписванията е отказал заличаване вписването на договор за аренда на земеделска земя, вписан м Службата по вписванията гр. Д. под № ***, том ***, вх. рег. № ****/**.**.20** г., обективирано в молба с вх. № 6845/21.07.2010 г. по описа на Службата по вписванията гр. Д. с оглед на твърдяната от молителя нищожност на сделката на осн. чл. 26, ал. 1 ГПК.
Недоволен от постановеното определение е останал молителят, който го обжалва в срок с оплаквания за нарушение на съдопроизводствените норми и на материалния закон при постановяването му. Иска се отмяна на отказа на съдията по вписванията.
Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 577, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:
Частната жалба е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна и отговаряща на изискванията по чл. 577 във вр. с чл. чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК, а разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.
Съображенията на Съда са следните:
Систематичното тълкуване на разпоредбите на чл. 537, ал. 2 ГПК, чл. 112 – 116 ЗС и чл. 90 ЗКИР налага извода, че заличаването на вписването в охранителното производство е допустимо само когато по исков ред се установи недопустимост или недействителност на вписването, както и несъществуването на вписаното обстоятелство.
В разглеждания случай, молителят сезирайки съдията по вписванията с искане за заличаване вписването на арендния договор цели резултат, отнасящ се до действителността на договора за аренда. Въпросът относно действителността на договора следва да бъде установен в едно исково производство.
В разглеждания случай, съдията по вписванията е процедирал съобразно съдопроизводствените правила и е постановил правилен и законосъобразен акт, който следва да се потвърди.
С оглед гореизложените съображения и на осн. чл. 577 ГПК, Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД


О П Р Е Д Е Л И :


ПОТВЪРЖДАВА определение № 130/21.07.2010 г. на Съдията по вписванията при Д.кия районен съд, с което е отказано заличаване вписването на договор за аренда на земеделска земя, вписан в Службата по вписванията гр. Д. под № ***, том ***, вх. рег. № ****/**.**.20** г., обективиран в молба с вх. № 6845/21.07.2010 г. по описа на Службата по вписванията гр. Д..
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ С ЧАСТНА ЖАЛБА ПРЕД ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЕДНОСЕДМИЧЕН СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА СТРАНИТЕ.

Влязло в сила след Определение №131/31.01.2011г. по ч. т. д. № 943/2010 на ВКС


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов