КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 22 Сеп 2020, 16:11

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: чл.540 във вр. с чл.129, ал.2 от ГПК
Ново мнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 10:41 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2010, 10:55
Мнения: 270
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
Гр.Добрич 07.03.2012 год.
В ИМЕТО НА НАРОДА

Добричкият окръжен съд търговско отделение в закрито заседание на седми март през две хиляди и дванадесета година в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАНЯ АНГЕЛОВА
1. ТЕМЕНУГА СТОЕВА
ЧЛЕНОВЕ : 2. ГЕОРГИ ПАВЛОВ

При секретаря като разгледа докладваното от съдия Т.Ангелова ч.гр.д.№ 153/2012 г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:
Производството е по реда на чл.577 ал.1 във вр. с чл.274 и сл. от ГПК.
Образувано е по частна жалба на „Б.б.р.”АД ЕИК ***,гр.С. чрез пълномощника старши юрисконсулт М.Б. срещу определение № 10/30.01.2012 г. на Съдията по вписванията при Районен съд гр.Добрич,с което е отказано вписването на молба на Банката за заличаване на възбрани след приключила публична продан,на осн. чл.175 от ЗЗД.Твърди се от жалбоподателя,че определението е незаконосъобразно,вещните тежести били наложени върху собствения им имот преди придобиването му,правните възможности за защита на правото на собственост били изчерпани,поради което се позовава на чл.175 от ЗЗД.Позовава се на определение № 49/01.02.2010г. по гр.д.№ 13/2010г.- ГК ІІ г.о. на ВКС.Моли обжалваното определение да бъде отменено ,като Службата по вписванията при РС-Добрич да бъде задължена да впише исканото от молителя заличаване на всички вещни тежести.
Жалбата е постъпила в законоустановения срок,срещу съдебен акт,който подлежи на обжалване съгл. чл.577 ал.1 ,вр.чл.274 ал.1т.2 от ГПК от лице,легитимирано да обжалва определението на Съдията по вписванията при РС - Добрич,поради което същата е процесуално допустима.
След преценка на представените материали и доводите на молителя ,както и обжалваното определение съдът намира следното:
Производството пред съодията по вписванията е образувано по молба на „”Б.б.р.”АД,ЕИК ***,гр.С.,представлявана от А. В. Я. и В. В. Г.,чрез пълномощника им старши юрисконсулт М.Б. за заличаване на осн. чл.175 от ЗЗД на вписани вещни тежести ,след приключила публична продан на описаните в молбата недвижими имоти,находящи се в гр.Д.Твърди се в молбата,че молителят е собственик на имотите по силата на Постановление за възлагане на недвижим имот от 18.01.2011г.,вписано в Службата по вписванията с вх.рег.№885/31.01.2011г.,акт № 69,том ІІ,имотна партида : *** и *** на ЧСИ Н.Н. с рег.№ *** на КЧСИ и район на действие Окръжен съд гр.Добрич.В молбата не са посочени какъв вид са вещните тежести ,а са цитирани справки за налагани тежести от трима ЧСИ в гр.Добрич за период от две години.Към молбата са приложени цитираното Постановление за възлагане и пълномощно на юрисконсулта,както и документ за внесена държавна такса.
В обжалваното определение,за да откаже вписването, съдията по вписванията е приел,че не е посочено конкретно за кои вещни тежести е направено искането-дали се касае за ипотеки или възбрани,посочил е ,че не са приложени искания от ЧСИ за заличаване на тежестите предвид чл.31 от Правилника за вписванията и че разпоредбата на чл.175от ЗЗД е материално правна и не урежда процесуалния ред,по който да се извърши заличаването,който е уреден в чл.31 от ПВ.
При тези данни съдът приема от правна страна следното
Действително ,както твърди жалбоподателят институтът на вписване има за цел да даде гласност на актовете,свързани с промяна на принадлежността на правото на собственост,като се дава възможност на всяко трето лице да узнае какво е вещноправното положение на конкретен недвижим имот.Съгл. чл.175 от ЗЗД с извършването на публична продан на имота всички ипотеки върху него,както и всички вещни права ,учредени след първата ипотека се погасяват,с изключенията по чл.175 ал.2 от ЗЗД.Тъй като молителят не е уточнил в молбата за какъв вид вещни тежести става въпрос,не са представени и доказателства за наличие на съгласие по чл.175 ал.2 от ЗЗД.Според броя на исканите заличавания следва да се представят и толкова броя преписи,със съответно внесена държавна такса .Видовете тежести следва да са конкретно посочени,кога и от кого ,с какъв акт са наложени.
След като е констатирал,че молбата не е конкретизирана относно кои вещни тежести се касае искането за заличаване,че не са приложени искания от ЧСИ за заличаване на наложените от тях вещни тежести предвид чл.31 ал.2 от ПВ съдията по вписванията е следвало съгл. разпоредбите на чл.540 във вр. с чл.129 от ГПК да остави молбата без движение,като даде конкретни указания на молителя за отстраняване на нередовностите в определен срок,след което да се произнесе .Съдията по вписванията не е сторил това,поради което отказът му е незаконосъобразен.Следва отказът да се отмени като преписката се върне на съдията по вписванията при РС - Добрич за предприемане на надлежни действия,съобразно мотивите на настоящото определение.
Предвид гореизложеното Окръжният съд
О П Р Е Д Е Л И :
О Т М Е Н Я определение № 10/30.01.2012г. на Съдията по вписванията при Районен съд гр.Добрич,с което е отказано вписването по молба на „Б.б.р.”АД гр.С. за заличаване на вещни тежести върху недвижими имоти след приключила публична продан .
ВРЪЩА преписката на Съдията по вписванията при Районен съд гр.Добрич за извършване на надлежните действия,съобразно дадените указания.
Определението не подлежи на обжалване.

Председател: Членове: 1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов