КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 27 Окт 2020, 17:19

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Чл.620 ал.5 от ТЗ само за попълване масата на несъстоятел.
Ново мнениеПубликувано на: 20 Дек 2012, 15:42 
Offline
Съдия по вписванията
Съдия по вписванията

Регистриран на: 23 Дек 2010, 06:55
Мнения: 39
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № гр. Д., 20.04.2012г.

Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ , на двадесети април през две хиляди и дванадесета година в закрито съдебно заседание , в следния състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ : 1.ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

2.АЛБЕНА ПЕЕВА
секретар .........................
прокурор ...........................

като разгледа докладваното от съдията Албена Пеева ч.гр. дело №256/2012г., по описа на Д.ки окръжен съд и за да се произнесе,съобрази следното :

Производството е по реда на чл.274 във вр. с чл.577 от ГПК.

Образувано е по жалба на „***” ЕООД в несъстоятелност с ЕИК *** със съдебен адрес гр.Д., бул.”Т.М.”№*,подадена чрез пълномощник адв. Й.С. срещу ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 22 от 22.03.2012г. на съдия по вписванията И. Я. при Агенция по вписванията - Служба по вписванията при Районен съд-Д.,с което е отказано вписването на депозирана искова молба с вх. рег.№ 3575/22.03.2012г. ,с която е предявен иск за признаване за установено по отношение на страните по делото ,че договорните ипотеки обективирани в нотариални актове ,вписан в служба по вписванията гр.Д. под №* т.* дело *** вх.рег.№ */*г. и под №* т.* дело № * вх.рег.№ */*г. са нищожни, поради противоречието им със закона ,както и се иска постановяването на заличаването на ипотеките.
Въведени са оплаквания за незаконосъобразност и неправилност на отказа .
Твърди се ,че охранителното производство с предявяване на исковата молба става част от провежданото пред съда исково производство ,доколкото исковата молба е основание за редовността й,поради което и ищецът се ползва с привилегията по чл. 620 ал.5 от ТЗ да не внася предварително държавна такса. Излагат се съображения още, че по своята същност таксата за вписване е държавна и за нея също се прилагат правилата на цитираната по –горе законова разпоредба .
Иска се отмяна на определението и връщане на преписката на Агенция по вписванията- Служба по вписванията при Районен съд-Д. за извършване на вписването.
Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима .
Разгледана по същество е неоснователна.
В мотивите си за отказа съдията по вписванията е приел ,че в охранителното производство държавната такса се събира предварително и в закона не е предвидено последващото й събиране, каквото е прието с ГПК по реда на гражданското съдопроизводство.
Освен това съобразно правилата на чл.12 ал. 2 от ПВ вписването се извършва незабавно в рамките на работния ден, поради което по-късно събиране на таксата не е възможно,поради особения характер на производството.
От друга страна съдията по вписванията нямал правомощия да квалифицира исковете по представените за вписване искови молби, така че да приеме дали са относими в приложното поле на чл.620 ал.5 от ТЗ .
При така изложеното от правна страна съдът намира следното:
Според чл.620 ал.5 от ТЗ по дело, което се води за попълване масата на несъстоятелността и по отменителен иск държавна такса не се внася предварително.
Систематичното място на разпоредбата е в част ІV глава 38 е относимо за съдебното производство по несъстоятелност и предявените в рамките му искове ,какъвто процесният не е .
В чл.620 ал.4 от ТЗ е предвидено производство по събиране на държавните такси и разноски , включая до приключването му със съдебно решение. Ал.6 специално установява, че държавна такса не се събира при вписване и заличаване на възбрана свързана с решението по чл.630 от ТЗ за откриване производство по несъстоятелност като други разпоредби за недължимост на държавна такса в частта за друг вписвания на актове и документи не са визирани.
Поставена на разглеждане исковата молба, чието вписване е отказано не представлява иск, с който се цели попълване масата на несъстоятелността или отменителен. По своята същност искът е установителен и черпи правното си основание от чл.124 ГПК вр. чл. 26 и чл.167 ал.3 от ЗЗД. С оглед изложените обстоятелства е видно, че се цели след сполучливо проведени отменителни искове по отношение на недвижими имоти, да се обяви нищожност на вписани върху тях ипотеки ,които до заличаването им са противопоставими на кредиторите по несъстоятелността.

Т.е. искът не може да бъде квалифициран като такъв за попълване масата на несъстоятелността ,поради което и не попада под режима на чл. 620 ал.5 от ТЗ.

Ето защо отказът на съдията по вписванията при Служба вписвания при Районен съд гр.Д. следва да бъде потвърден като правилен и законосъобразен .

Водим от горното Д. о. с.

О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ №22 от 22.03.2012г. на съдия по вписванията И. Я. при А. по в.- Служба по вписванията при Районен съд-Д..

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок пред ВКС.ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЧЛЕНОВЕ :1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов