КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 22 Сеп 2020, 16:46

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Заличаване обща възбрана- производство несъстоятелност
Ново мнениеПубликувано на: 11 Авг 2014, 08:42 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 10:59
Мнения: 447
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 386

гр. Добрич, 30.05.2013г.ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ , на тридесети май през две хиляди и тринадесета година в закрито съдебно заседание , в следния състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА
ЧЛЕНОВЕ : 1.ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА
2.АЛБЕНА ПЕЕВА
секретар .........................
прокурор ...........................

като разгледа докладваното от съдията Албена Пеева ч.гр.д 374/2013г., по описа на Добрички окръжен съд и за да се произнесе,съобрази следното :

Производството е по реда на чл.577ал.1 от ГПК .

Образувано е по жалба на А.Д.Ж. с ЕГН ********** *** чрез пълномощник адв.Я.* ВАК срещу определение №30/19.04.2013г. на съдия по вписванията при СВ при РС гр.Добрич,с което е отказал заличаване на вписана обща възбрана в СВ гр.Добрич, вписана в АВ СВ Добрич под №***. по партидата на ЕТ „*** -А.Ж. „ рег. по ф.д. 1364/1991г.на ДОС с ЕИК ***.

Въведени са оплаквания за незаконосъобразност и неправилност на определението .

Сочи се ,че в производство по несъстоятелност му е наложена обща възбрана върху имотите като търговец.По–късно производството по несъстоятелността било прекратено и с решение №58/06.03.2012г. по т.д.№63/2012г.ДОС е вписано заличаването му като търговец. На молбата му за допълване на решението по т.д.№63/2012г.ДОС с резолюция е постановен отказа с мотива, че служебното вдигане на общата възбрана е в компетенцията на съдията по вписванията,който акт не е обжалван.

Настоява се за отмяна определението на съдията по вписванията и постановяване на вдигане на общата възбрана.

В мотивите си в обжалваното определение съдията по вписванията се основава на обстоятелството ,че в актовете по прекратяване на производството по несъстоятелноста и заличаването на търговеца не са разпореждания ,въз основа на които да бъде вдигната общата възбрана ,поради което с отсъствието на нареждане съгласно чл.31 от ПВ не са овластени да вдигнат възбраната .Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима .

Разгледана по същество е основателна .

Обстоятелствата изложени в жалбата отговарят на фактическата обстановка ,установяваща прекратяване производство по несъстоятелност ,заличаване на търговеца и постановен отказ за допълване на съдебното решение в частта за вдигане на възбраната.

От правна страна Добричкият окръжен съд намира следното :

Възбраната по своята правна същност е разпореждане на съдебния изпълнител ,с което определена недвижима вещ на длъжника се преназначава за принудително удовлетворяване на взискателя като се забранява на длъжника да се разпорежда с нея и тя се предава нему или на трето лице да я пази ,докато бъде продадена.Тя цели обезпечаване успешния изход на съдебното производство или изпълнението като запази целостта й и принадлежността към имуществото на длъжника.С налагането на възбраната тя се вписва с цел да бъде оповестено на трети лица наложената възбрана като им я противопостави.

В случая възбраната е наложена като обезпечителна тежест по повод производство по несъстоятелност ,което е прекратено , търговеца заличен и не е налице правен интерес от съществуването й.

Съгласно чл.738 от ТЗ общата възбрана се заличава служебно от момента на вписване на решението за прекратяване на производството по несъстоятелност. Това налага извода, че по силата на закона автоматично се вдига тежестта без да е необходим изричен акт за прекратяване действието на общата възбрана ,тъй като материалната предпоставка за заличаването е настъпила.В този смисъл служебното заличаване на вписването следва да се разбира ,че е относимо до съдията по вписването за техническото му оформяне като не се налага изричен акт съгласно чл.31ал.2 от Правилника за вписванията .


С оглед изложеното обжалваното определение е неправилно и следва да бъде отменено и делото върнато за извършване на заличаване вписаната обща възбрана .

Водим от горното Добричкият окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение №30/19.04.2013г. на съдия по вписванията при СВ при РС гр.Добрич .
ВРЪЩА делото на съдията по вписванията при СВ гр.Добрич за заличаване на вписана обща възбрана в АВ СВ Добрич под №***. по партидата на ЕТ „*** -А.Ж. „ рег. по ф.д. 1364/1991г.на ДОС с ЕИК ***.
Определението не подлежи на обжалване .


ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЧЛЕНОВЕ : 1. 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов