КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 09 Мар 2021, 03:25

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: преарендоване на земи, предмет на различни договори
Ново мнениеПубликувано на: 06 Юли 2017, 12:20 
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр.ЛОВЕЧ, 20.01.2016 г.


ЛОВЕШКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД граждански състав в закрито съдебно заседание на деветнадесети януари две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СЕВДА ДОЙНОВА
ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛИНКА ДИМИТРОВА
ИВАНИЧКА КОНСТАНТИНОВА

като разгледа докладваното от съдия Константинова ч.гр. дело № 19 по описа за 2016 година, за да се произнесе, съобрази:

Производството е по реда на чл.274 ал.1 т.1 във вр. с чл.577 от ГПК.

Подадена е частна жалба от С.Л.И.- Н., ЕГН **********, в качеството на нотариус с рег.№ 490 на Нотариалната камара, район на действие Районен съд Плевен, с адрес: гр.***, ул.*** против определение № 1 от 04.01.2016 г. на Съдията по вписванията при Ловешкия районен съд, с което е отказано вписване.
Жалбоподателят излага доводи за незаконосъобразност, необоснованост и немотивираност на постановения отказ.Позовава се на разпоредбата на чл.32а от Правилника за вписванията, според която може да се откаже вписване на акт на две основания- ако актът не отговаря на изискванията на закона или ако актът не подлежи на обжалване. Сочи, че в обжалваното определение не е посочено кое от двете основания е налице, за да се постанови отказ.Според жалбоподателя цитираните в определението разпоредби на чл.11,ал.1 и ал.2 от Закона за арендата в земеделието, касаят материално правните предпоставки за сключването на договора за преаренда и преценката им не е предоставена в компетентността на съдията по вписванията.В тази връзка цитира ТР № 7 от 25.04.2013 г. по тълк.д.№ 7/2012 г. на ОСГТК на ВКС. Твърди , че в представения за вписване договор за преаренда са индивидуализирани, както страните, така и имотите, т.е. представения за вписване акт има необходимото съдържание (чл.6,ал.,б.А и б.В от ПВп.).
Моли да бъде постановен съдебен акт, с който да се отмени определение № 1 от 04.01.2016 г. на Службата по вписвания гр.Ловеч и да се постанови да бъде вписан договор за преаренда № 82, т.VІ, рег.№ 4655/2015 г. на нотариус с рег.№ 490 на НК със законните затова последици.
Настоящето производство е допустимо, тъй като срокът за обжалване по чл.275, ал.1 ГПК е спазен.
За да се произнесе по основателността на частната жалба, съдът съобрази следното:
Съдията по вписвания при Ловешкия районен съд е сезиран с молба вх.№ 3/04.01.2016 г., подадена от С.Л.- нотариус с рег.№ 490 на Нотариалната камара, Район на действие- съдебен район гр.Плевен, с искане за вписване на представения акт.Към молбата е приложен договор за преаренда на земеделски земи от 09.09.2015 година с нотариална заверка на подписите,положени от К. Л. Ж., ЕГН ********** като пълномощник на преарендодателя „АГРОВЕНЧЪР” АД,ЕИК***,седалище и адрес на управление гр.***, бул.***, представлявано от Л. Г. А. и преарендатора Ц. Н. В., ЕГН **********- Акт № 82, том VІ, рег.№ 4655/2015 г.
С определение № 1 от 04.01.2016 г. Съдията по вписванията при Ловешкия районен съд е отказал вписване.Изложил е мотиви, че от съдържанието на договора е видно, че той е сключен въз основа на множество договори за аренда с различни арендодатели и през различни периоди от време.Позовавайки се на разпоредбата на чл.11, ал.2 от ЗАЗ е приел, че договорът за преаренда трябва да съответства на договора за аренда за всеки конкретен случай, тъй като при преарендоване преарендаторът не може да има повече права от арендатора, а последният не се освобождава от задълженията си към арендатора.Затова е необходимо договорът за преаренда да преповтаря правата на арендатора в полза на преарендатора.Основание за отказ е намерено и в чл.11, ал.1 от ЗАЗ, който разпорежда, че арендодателят може да преарендова част или целия обект на договора, а в конкретния случай няма данни има ли такава уговорка между страните по договора за аренда.
Тези изводи на съдията по вписване са законосъобразни.
От приложените към преписката на Службата по вписване молба с вх.№ 3 от 4.І.2016 г., подадена от Нотариус С.Л.- нотариус с рег.№ 490 на НК, Район на действие- съдебен район гр.Плевен, се установява, че съдията по вписване при РС-Ловеч е сезиран с искане за вписване на представения акт. Приложен е договор за преаренда на земеделски земи от 09.09.2015 г. с нотариално заверени подписи на страните от помощник-нотариус (макар, че като заверяващ подписите е записано името на нотариуса).
Според чл.2 от Правилника за вписване, вписване, отбелязване и заличаване се допуска само в случаите, които са предвидени изрично в законите или в този правилник.На вписване в нотариалните книги подлежат посочените в чл.112 от Закона за собствнстта и чл.4 от ПВп. актове, а договорът за преаренда подлежи на вписване в имотния регистър, съгласно чл.3,ал.3 от Закона за арендата в земеделието и чл.4, б.е) от Правилника за вписване.
По въпроса за предметния обхват на проверката на съдията по вписванията е формирана задължителна съдебна практика в т. 6 от Тълкувателно решение № 7 от 25.04.2013 г. г. по тълк.дело № 8/2012 г. на ОСГТК на ВКС и според дадените в него указания извършваната от съдията по вписвания проверка, съгласно чл.32а,ал.1 от ПВп. е относно това дали актът подлежи на вписване, съставен ли е съобразно изискването за форма и има ли предвиденото в Правилника за вписванията съдържание. Не се проверяват материално-правните предпоставки на акта, освен ако това е изрично предвидено в закона.
Настоящият въззивен състав приема, че от представеният за вписване договор за преаренда на земеделски земи не може да се направи извода, че той отговаря на изискванията на чл.11 от ЗАЗ. В чл.11, ал.1 от ЗАЗ е разписано, че арендаторът може да преарендува част или целия обект на договора, ако това е уговорено в договора, а в ал.2 е регламентирано изрично, че при преарендуване преарендаторът не може да има повече права от арендатора. Следователно, съдията по вписване е задължен да извърши проверка относно изрично изразената воля на арендодателя в договора за аренда за преарендуване на процесните земи, находящи се в землището на с.Радювене, както и наличието на представителна власт у арендатора за сключването на договора за преаренда.Още повече това е наложително, когато е очевидно, че се касае за преарендоване на земеделски имоти, предмет на различни договори за аренда. Това е така, защото в охранителното производство съдията по вписване не е само регистратор на заявените за вписване актове и обстоятелства и освен проверка за спазване на местната компетентност, следва да извърши и преценка дали заявеното обстоятелство подлежи на вписване и дали то е валидно възникнало, съгласно императивната разпоредба на чл.533 от ГПК.
Такива доказателства не са представени към молбата за вписване. А в т.1 на цитираното тълкувателно решение се приема, че в хипотезата на нередовност на молбата за вписване, съдията по вписванията е длъжен да постанови отказ, съгласно чл.32а от ПВ, без да може да дава указания за отстраняване на нередовността.
С оглед изложеното, настоящият състав счита, че Съдията по вписванията при Ловешкия районен съд е постановил един законосъобразен съдебен акт, който следва да бъде потвърден.
Воден от горните съображения, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 1 от 04.01.2016 г. на Съдията по вписванията при Ловешкия районен съд, с което е отказано вписване на договор за преаренда на земеделски земи от 9.09.2015 година по молбата с вх.рег.№ 3 от 4.І.2016 г. на нотариус С.Л., рег.№ 490 на нотариалната камара, район на действие- съдебен район гр.Плевен.
Определението не подлежи на касационно обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:


ЧЛЕНОВЕ: 1.


2.


Върнете се в началото
  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов