КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 03:53

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вписване на анекс към дог. за наем
Ново мнениеПубликувано на: 28 Май 2014, 10:51 
Offline
Модератор
Модератор

Регистриран на: 19 Авг 2009, 09:18
Мнения: 73
Определение от 15.05.2014 г. на ОС - Монтана по гр. д. № 71/2014 г.


Производството е по чл. 274 и сл. във връзка с чл. 577 от ГПК и чл. 32а от Правилника за вписванията / ПВ/ .

С жалба от 22.04.2014 г. търговско дружество ".-М" Е. Г. М., ЕИК Х е обжалвал отказ на съдията по вписвания при районен съд М. да впише договор за наем на недвижими имоти от 27.12.2013 г. . Твърди се от жалбоподателя, страна по договора, че отказът за вписване, поради това, че искането за вписване на договора за наем и анекса към него, следва да е направено с отделни молби, е незаконосъобразен . Излага съображения за това, че анекса допълва съдържанието на договора за наем, като индивидуализира недвижимите имоти, предмет на наемно правоотношение с идентификаторите им, съгласно одобрената за Г. М. кадастрална карта и като такъв самостоятелно не подлежи на вписване Исак се от съда да отмени обжалвания отказ на съдията по вписвания, като постанови вписване на договора.

Окръжен съд М., като взе предвид писмените доказателства по преписката, приложена в незаверени копия от службата по вписвания М. с писмо изх. № Х/23.04.2014 г., предвид твърденията в жалбата и въз основа на закона приема следното:

Жалбата е подадена в срок от легитимирано лице, молител в производството по вписване и страна по договора за наем, чието вписване е отказано, срещу подлежащ на обжалване съгласно чл. 32а от Правилника за вписванията и чл. 577 от ГПК акт, поради което и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество е основателна, като съображенията на настоящия състав на МОС са следните:

С молба от 10.04.2014 г. търговското дружество ".-М" Е. Г. М., ЕИК Х, чрез управителя си М.П. е заявило пред съдията по вписвания Г. М. за вписване договор за наем и анекс към него с предмет недвижими имоти в Г. М., надлежно индивидуализирани в молбата за вписване . Към молбата са приложени договор за наем от 27.12.2013 г. със страни молителя и Д.Ф.З. Г. С. с предмет отдаване за временно и възмездно ползване недвижим имот, описан като 42 броя офиси с обща площ 984 кв. метра, ведно с общи и сервизни помещения, находящи се на трети, пети и шести етажи в административна сграда, находяща се в Г. М., бул."Т. " №Х, както и анекс към договора за наем, сключен на 25 март 2014 г., с който страните са променили чл. 1 и чл. 2 от договора, индивидуализирайки имотите, предмет на наем с идентификатори и описание, съгласно одобрената за Г. М. през 2006 г. кадастрална карта. Договорът и анекса са с нотариално заверени подписи на страните, като са приложни три броя схеми на самостоятелен обект в сграда, издадени от служба по геодезия, картография и кадастър М. и документ за внесена държавна такса за вписване.

С определение от 10.04.2014 г. съдията по вписвания Ю.В. е отказал извършване на нотариалното действие вписване на договора с мотиви, че в службата е депозирана един брой молба за вписване на два броя подлежащи на вписване актове, съгласно чл. 4, б."е" от ПВ, а именно договор за наем и анекс към него, като за всеки акт следва да е подадена отделна молба с внесена съответна държавна такса за вписване . Посочил е също така, че недвижимите имоти, предмет на договора за наем не са индивидуализирани по одобрената за Г. М. кадастрална карта, съгласно изискванията на чл. 6, ал. 3 от ПВ.

Така постановеният отказ е незаконосъобразен .

Заявен е за вписване договор за наем на недвижим имот, сключен за срок от три години, с нотариално заверени подписи на страните, вписването на който е предвидено в чл. 112, б."е" от Закона за собствеността / ЗС/ и е вид нотариално действие съгласно чл. 569., т. 5 от ГПК . Сключеният между страните анекс към договора за наем, с който анекс се изменят част от клаузите му, няма самостоятелно съществуване, отделно от договора за наем, а заедно с него представлява единно договорно наемно правоотношение . Няма законова разпоредба, която да предвижда отделно, самостоятелно вписване на анекси към договорите за наем и след като анекса по своята правна същност не съдържа съществените елементи на договор за наем, а изменя сключения такъв и е неразделна част от него, то не подлежи на отделно вписване . Представеният за вписване акт е един – договор за наем от 27.12.2013 г., изменен с анекс от 25.03.2014 г., като съдържанието му като единно цяло е съобразено с изискванията на чл. 6, ал. 1 от ПВ, имотите, предмет на наемното правоотношение са описани съгласно одобрената за Г. М. кадастрална карта с представени схема копие на самостоятелен обект, с което са изпълнени изискванията на чл. 6, ал. 3 от ПВ. Извършен е в изискуемата за вписване форма, съгласно чл. 3, ал.1 от ПВ, поради което и следва да бъде вписан .

Предвид гореизложеното отказът за вписване на представения договор за наем и анекс, неразделна част от договора, по изложените от съдията по вписванията съображения, се явява незаконосъобразен и следва да се отмени и вместо това да се извърши вписването му.

Водим от горното и на основание чл. 278, ал. 2 от ГПК във връзка с чл. 577 от ГПК и чл. 32а и чл. 32б от ПВ, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ определението от 10.04.2014 г. на съдия по вписванията при РС М., с което е отказано вписване договор за наем на недвижим имот от 27.12.2013 г., изменен с анекс от 25.03.2014 г., като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО, ВМЕСТО КОЕТО ПОСТАНОВЯВА

ДА СЕ ВПИШЕ договор за наем на недвижим имот от 27.12.2013 г., изменен с анекс от 25.03.2014 г., заявен за вписване с молба В. рег. №Х от 10.04.2014 г. на службата по вписвания Г. М..

ОПРЕДЕЛНИЕТО е окончателно.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов