КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 01 Дек 2020, 06:52

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: поправка в данъчна оценка
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 11:09 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:28.01.2010г./ЧГРД №11/2010г.
Производството е по реда на чл.577, ал.1 ГПК, във вр. с чл.32а от Правилника за вписванията.
С определение от 23.12.2009г. Съдията по вписванията при Районен съд – Х е отказал да извърши нотариално действие вписване на Договор за доброволна делба рег.№ Х, том Х, акт Х от 23.12.2009г. на нотариус В.Т. с рег.№ Х, с мотиви, че за имот № Х по представеното удостоверение за данъчна оценка местонахождението му е в друго замлище и че от представените 12 броя удостоверения за данъчни оценки, 11 броя са с изтекъл давностен срок.
Срещу това определение, в законоустановения срок, е подадена частна жалба от А.К. от град Б., тъй като същата е недоволна от него. В жалбата се излагат доводи, че при описването на имота с № Х в удостоверението за данъчна оценка е допусната явна техническа грешка при посочването на землището, където същият се намира, като в удостоверението се съдържат достатъчно конкретни данни за имота, отговарящи за него. Във връзка с другото основание, въз основа на което е постановен отказ за вписване, а именно че удостоверенията за данъчни оценки са с изтекъл давностен срок, жалбоподателката сочи, че е видно, че същите са удължени от съответните органи, които са ги и издали, а освен това, тъй като се касае за земеделски земи, за които не се дължат местни данъци за съответната година, няма и как да възникнат данъчни задължения и за второто полугодие на годината. Моли съда да отмени определението за отказ за вписване и да задължи съдията по вписванията да извърши вписването.
Окръжният съд, като обсъди оплакванията в частната жалба, въз основа на закона и събраните доказателства, приема следното:
Частната жалба е процесуално допустима, подадена е от надлежна заинтересована страна, в законоустановения срок.
Разгледана по същество същата е ОСНОВАТЕЛНА, като съображенията за това са следните:
Със заявление от 23.12.2009г. В.Т. – нотариус рег.№ Х, е заявила пред съдията по вписванията при Районен съд – Х да бъде извършено вписване на Договор за доброволна делба рег.№ Х, том Х, акт Хот 23.12.2009г.
С обжалваното определение съдията по вписванията е отказал вписване, като е посочил два мотива. На първо място отказът се основава на това, че за имот № Х по представеното удостоверение за данъчна оценка, местонахождението му е в друго замлище. От приложеното по делото копие на Удостоверение за данъчна оценка изх.№ Х/03.04.2009г. е видно, че за недвижим имот с № Х, представляващ нива, има поправка на описанието на землището, в което същият се намира, а именно зачертано е с.Х и е написано Х, за която поправка е поставен надпис поправката е моя, подпис и печат със съдържание “Местни приходи, Община Х, Област Х”. В случая съдът счита, че се касае до допусната техническа грешка от органа, издал удостоверението, която в последствие е поправена от същият орган, което не се отразява на валидността на документа, но дори и при наличието на същата, поради посочените други индивидуализиращи белези на имота не би се създал проблем при идентификацията му. По същество и целта на удостоверението за данъчна оценка в случая, съгласно чл.264, ал1 ДОПК, е да удостовери наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота, която функция не е препятствана.
Вторият мотив, въз основа на който е постановен отказът за вписване е, че от представените 12 броя удостоверения за данъчни оценки, 11 броя са с изтекъл давностен срок. Във връзка с това, дали удостоверенията за данъчни оценки са в срока за валидността им, съдът намира, че видно от представените по делото копия от удостоверения срокът, до който е посочено, че същите важат първоначално е бил изписан до 30.06 на текущата година /2009г./, който срок в последствие е зачертан, вместо него е записана думата “края” /т.е. до края на 2009г./, поставен е подпис и печат със съдържание “Местни приходи, Община Х, Област Х”. Поради това съдът счита, че са били допуснати технически грешки от органа, издал удостоверенията, които в последствие са били поправени от същия. В покрепа на това, че са били допуснати технически грешки е и довода, че в чл.3, ал.4, изр.3 от Приложение № 2 към Закона за местните данъци и такси е посочено, че удостоверенията за данъчна оценка на незастроени земеделски земи са валидни до края на текущата година, т.е. по начало удостоверенията за данъчни оценки на този вид имоти важат до края на текущата година, в която са издадени.
По тези съображения Окръжният съд намира, че частната жалба е основателна и следва да бъде уважена, а определението на съдията по вписванията гр. Х следва да бъде отменено като незаконосъобразно и вписването да бъде извършено.
Водим от горното Окръжен съд – Монтана

ОПРЕДЕЛИ

ОТМЕНЯ като незаконосъобразно определение от 23.12.2009г. на Съдията по вписванията при Х районен съд, с което е отказал да извърши нотариално действие – вписване на Договор за доброволна делба рег.№ Х, том Х, акт Х от 23.12.2009г. на нотариус В.Т. с рег.№ Х
ПОСТАНОВЯВА ДА СЕ ВПИШЕ Договор за доброволна делба рег.№ Х, том Х, акт Х от 23.12.2009г. на нотариус В.Т. с рег.№ Х
Определението не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов