КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 04:16

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: договор за дарение и скица-проект
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 11:21 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:26.02.2010г./ЧГРД №33/2010г.
Производството е с правно основание чл.577 от ГПК във връзка с чл.32а от Правилника за вписванията.
С определение от 17.12.2009 год. съдията по вписванията при районния съд – Монтана е отказал да извърши вписване на нотариално действие – на договор за дарение на недвижим имот, оформен с нотариален акт № Х, том Х-, рег. № Х, дело № 798 от 2009 година по описа на нотариус Р.П., рег. № Х на Нотариалната камара, със страни: дарител Г.Г. от град Х и Д.В. от град Х с посочени лични и адресни данни.
Мотивите за постановения отказ са: разлика между идентификатора на дарявания имот и идентификатора на имотите по приложените скици и удостоверение за данъчна оценка.
Недоволна от така постановеното определение и отказ за вписване е останала жалбоподателката Д.В. Обжалва същите и моли окръжния съд да ги отмени и върне преписката на съдията по вписванията при МРС за извършване на исканото вписване.
Частната жалба е подробно аргументирана.
В същата се посочва, че на наследниците на П.М.-б.ж.на град Х по реда на ЗВСГЗГФ е възстановена гора от 15.00 дка в землището на село Х, община Х, област Х, в м.”Х”.
Между тримата наследници на П.М. била извършена доброволна делба на възстановения им горски имот от 15 дка, като всеки от тях е получил в дял по 5.00 дка широколистна гора в посочената местност и землище. Всеки един о горските имоти бил идентифициран, като нейният дарител Г.Г. е получил в дял 5.000 дка широколистна гора в землището на с.Х с идентификатор: Х Именно този имот бил предмет и на договора за дарение между жалбоподателката като надарена и дарителя Г.Г. Дадена била в удостоверението за данъчна оценка на имота тази общо на възстановения горски имот от 15.000 дка, при което могло да се определи тази на дарените 5.000 дка горски имот-широколистна гора.
Към частната жалба е приложена молбата на нотариуса Р.П. до съдията по вписванията при МРС ведно договора за дарение на недвижимия имот, оформен с посочения нотариален акт и приложените към тях писмени доказателства.
Окръжният съд, като обсъди поотделно и в тяхната съвкупност доказателствата по делото във връзка с оплакванията в частната жалба и въз основа на закова, намира следното:
Частната жалба е подадена от надлежна страна в срока по чл.275, ал.1 от ГПК и е процесуално допустима.
Разгледана по същество, частната жалба е основателна, по следните съображения:
От представените към молбата на нотариуса Р.П., рег. № Х по регистъра на Нотариалната камара, с район на действие – МРС, писмени доказателства, се установява, че с нот. акт № Х, том Х рег. № Х, дело № 798 от 2009 година при нотариус Р.П. е оформен договор за дарение на недвижим имот – 5.00 дка широколистна гора в землището на с. Х област Х, м. „Х”, представляваща имот с идентификатор Х по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрена със заповед № РД-18-45/17.08.2006 год. на изп.директор на Агенцията по кадастъра, със страни: дарител Г.Г. и надарена Д.В.. Към договора, оформен с посочения нотариален акт е приложен договор да доброволна делба на 15.000 дка широколистна гора в същото землище и същата местност, сключен между наследниците на П.М. -б.ж.на град Х, на които е възстановен този горски имот: Г.Г., Д.Л. и М.Г.. Договорът е оформен с нотариална заверка на подписите на съделителите и е вписан в Службата по вписванията на 17.12.2009 год. /вх.рег. № Х, акт №Х, том Х/ С този договор тримата наследници са поделили доброволно възстановения им като наследници на бившия собственик-техен баща П .М., горски имот, като всеки от тях по силата сключения договор за доброволна делба е получил в дял по 5.00 дка широколистна гора в землището на с.Х, в същата местност. Общо възстановеният горски имот на тримата наследници на бившия собственик на одържавената гора и възстановена на тях по реда на ЗВСГЗГФ от 15.000 дка, видно от скица № Х/Х год. на службата по геодезия,картография и кадастър- Х, при АК –София, е обозначен с идентификатор Х
Във връзка с извършването на доброволната делба на възстановения горски имот между наследниците-съсобственици на същия, е изготвена скица-проект № Х/Х год.на АК, служба по геодезия,картография и кадастър-град Х, и подялбата на имота на три равни дяла съобразно броя на съсобствениците-съделители и обособяването на три имота с нови идентификатори, като от имот № Х в масив 720 в землището на населеното място Х с идентификатор по ЕКНМ Х /Х/ са образувани три нови имота: № Х, Х и Х в същия масив № Х в землището на същото населено място с посочен идентификатор по ЕКНМ.
В дял на праводателя-дарител на жалбоподателката Д.В. – Г.Г., е поставен горският имот № Х в масив №Х в землището на с. Х с идентификатор по ЕКМНХ, т.е., имот с проектен идентификатор : Х от 5.000 дка по скицата-проект на АК.
Този именно недвижим горски имот е предмет и на договора за дарение, оформен с посочения по-горе нотариален акт между дарителя Г.Г. и надарената Д.В.
Налице е удостоверение за данъчната оценка на възстановения общо на наследниците на П.М.-б.ж.на град Х недвижим имот от 15.000 дка. Новообразуваният имот, предмет на договора за дарение, представлява 1/3 част от него, при което е напълно възможно определянето на данъчната оценка за новообразувания имот, предмет на сделката.
Действително, не е налице скица на новообразувания имот, предмет на договора за дарение, а само скица-проект. Няма данни за влязло в сила изменение на кадастралната карта за общия останал в наследство имот, поделен между наследниците с договора за доброволна делба, по реда на чл.54 от ЗКИР, и оттук – нанесен като самостоятелен имот с влязло в сила изменение на кадастралната карта на новообразувания имот № Х в масив № Х в землището на село Х с идентификатор по ЕКМН ХХ. Но не това е основанието за отказ от вписване на договора за дарение, поради което съдът не обсъжда този въпрос.
При този анализ на доказателствата и изложени съображения, окръжният съд намира, че отказът на съдията по вписванията при МРС на посоченото основание в мотивите на същия е незаконосъобразен, и следва да бъде отменен, като преписката бъде върната на същия за извършване на вписване на договора за дарение, оформен с посочения по-горе нотариален акт на нотариус Р.П. – град Х с район на действие – районен съд- Монтана.
Водим от горните съображения, МОС

О П Р Е Д Е Д Е Л И:
ОТМЕНЯ определението от 17.12.2009 година на съдията по вписванията при районния съд – Монтана и извършения със същото отказ за вписване на договор за дарение на недвижим имот с идентификатор Х в землището на с. Х, община Х, област Х, в м.”Х” между Г.Г. от град Х, ул. „Х”, блок Х, вход „Х”, ап.Х, ЕГН Х и Д.В. от град Х, ул. „Х” № Х, етаж Х, ап. Х, ЕГН Х, оформен с нотариален акт № Х, том Х, рег.Х, дело № 798/16.12.2009 год. на Нотариуса Р.П. с район на действие – районен съд- Монтана, с рег. № 601 по регистъра на Нотариалната камара.
ВРЪЩА преписката съдията по вписванията при районния съд – Монтана за извършване вписването на посочения договор за дарение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов