КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 17 Май 2021, 00:18

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: апорт - проверка по чл.73 ал.5 ТЗ
Ново мнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 10:53 
Offline
Site Admin
Site Admin

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:19
Мнения: 370
Определение от 4.03.2010 г. на ОС - Монтана по ч. гр. д. № 16/2010 г.


Производството е по реда на чл. 274 - 279, във връзка с чл. 577, ал. 1 от ГПК и чл. 32а от Правилника за вписванията.

Образувано е по частна жалба на "У." АД, гр. Х., представлявано от изпълнителния директор Б. С., срещу определение от 19.01.2010 година на Съдията по вписвания при Районен съд, гр. Монтана, с което, на основание чл. 32а от Правилника за вписванията, е отказал да извърши вписване по заявление вх. № 124/19.01.2010 година за направена апортна вноска в капитала на дружеството.

В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на така постановения отказ, тъй като са изпълнени особените изисквания на закона. Със същата са представени допълнителни писмени доказателства във връзка с изложените мотиви в отказа на съдията по вписване. Моли съдът да отмени атакуваното определение и задължи Съдията по вписване за извърши вписване на апорта в капитала на дружеството.

Съдът, след като обсъди доказателствата по делото и като разгледа жалбата по реда на чл. 278 от ГПК, намира за установено следното:

Жалбата е подадена от легитимирана страна в законоустановения за това срок и при спазване на изискванията за редовност по чл. 275 от ГПК, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същества, същата е неоснователна.

С обжалваното определение съдията по вписванията е отказал да извърши вписване на заявление вх. рег. № 12419.01.2010 година по описа на службата по вписванията при Районен съд, гр. Монтана на "У." АД, гр. Х. записване на апортна вноска в капитала на дружеството, след като е направил преценка, че не са представени данъчните оценки на имотите, чиито апорт се извършва, декларация по чл. 264, ал. 1 от ДОПК от "М. г." АД, гр. Х., документи за собственост на сградата "помпена станция", която не фигурира и в заключението на вещите лица, не е приложена скица на имота, както и документи за правоприемството между "М. с." АД Х и "М. Г." АД Х.

В чл. 4 от Правилника за вписванията изрично се изброени актовете, подлежащи на вписвания. В настоящия случай, се касае за вписване на апортна вноска в капитала на дружеството.

С настоящата жалба "У." АД Х е представило част от посочените от съдията по вписване документи, а именно декларация по чл. 264 от ДОПК, съдебно решение за извършена промяна в наименованието на "М. С." АД в "М. Г." АД, у-ние на Община Х, че за имотите в промишлената зона няма одобрена кадастрална карта, а така също и документ за собственост на помпена станция - нот. акт № х/х година на нотариус Б. П. Видно от същия обаче, процесната помпена станция с площ от 83,79 кв. м. е застроена в УПИ... в кв. Х по плана на гр. Х. В предмета на апортната вноска е включена помпена станция от 83,79 кв. м., находяща се обаче в УПИ.. в кв... по плана на гр. Х., което касае два различни имоти.

Нито пред съдията по вписване, нито с настоящата жалба не са представени доказателства за правото на собственост на "М. Г." АД Х върху помпена станция, находяща се в УПИ ... Ето защо, същата и не е оценена от вещите лица. В изпълнение на задълженията си по чл. 73, ал. 5 от ТЗ съдията по вписвания правилно е констатирал, че не е установено правото на собственост върху помпената станция като част от апортната вноска и законосъобразно е отказал вписването й.

При така направения разбор на доказателствата по делото, МОС намира жалбата за неоснователна, а атакуваното определение за законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

Водим от гореизложеното, МОС

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ без уважение жалбата на "У." АД, гр. Х, представлявано от изпълнителния директор Б. С., срещу определение от 19.01.2010година на Съдията по вписвания при Районен съд, гр. Монтана, с което, на основание чл. 32а от Правилника за вписванията, е отказал да извърши вписване по заявление вх. № 124/19.01.2010 година за направена апортна вноска в капитала на дружеството.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ВКС при условията на чл. 274, ал. 3 от ГПК в едноседмичен срок от съобщението му.Забележка: Потвърдено с Определение № 623 от 18.08.2010 г. на ВКС по ч. т. д. № 476/2010 г.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов