КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 04:14

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: апорт на вещно право върху имот СИО
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 10:45 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:27.04.2009г./Ч.ГР.Д. №63/2009г.
Производството е по чл. 577 от ГПК и чл. 32а от Правилника за вписванията.
С определение от 8.04.2009 съдията по вписвания при Районен съд … е отказал да впише непарична вноска,която има за предмет вещно право върху недвижими вещи .
Недоволен от така постановеното определение е останал жалбоподателя - ЕАД „ …” със седалище гр… ,който чрез своя представител обжалва същото с оплакване за незаконосъобразност . Последният твърди,че представеният устав е съобразен напълно с изискванията на закона,включително и с разпоредбите на чл.72 ТЗ-посочени са името на вносителя,пълно описание на непаричната вноска, паричната й оценка и основанието на правата относно недвижимите имоти . Поддържа също така,че са приложени всички изискващи се от закона обстоятелства досежно собствеността на апортираните имоти .Предвид гореизложеното моли съда да отмени обжалвания отказ на съдията по вписвания , като постанови вписване на устава.
Окръжен съд … , като взе предвид писмените доказателства приложени делото с оглед твърдения в жалбата и въз основа на закона приема следното:
Жалбата е подадена в срок от легитимирано лице срещу подлежащ на обжалване съгласно чл. 32а от Правилника за вписванията, поради което и е допустима за разглеждане.
Разгледана по същество ЖАЛБАТА е основателна, като съображенията на настоящия състав на МОС са следните:
Молителят- ЕАД „ …” със седалище гр…. е представил за вписване в Служба по вписванията-гр…. Устав дружеството с искане за вписване на непарична вноска с предмет вещно право върху недвижими имоти.
За да постанови атакуваното определение съдията по вписванията е приел,че в представения Устав като вносител не фигурира името на … /съпруга на вносителя и едноличен собственис на дружеството …/ въпреки изричните доказателства ,че имотите са СИО.
Съдът намира този отказ за незаконосъобразен по следните съображения :
Безспорно е,че съгласно разпоредбата на чл.73,ал.5 от ТЗ поисканото от страна на молителя действие/вписване на непарична вноска/ подлежи на вписване ,тъй като същата има за предмет вещно право върху недвижими имоти.
Съгласно цитираната по-горе норма съдията по вписванията е задължен да провери както наличието на посочените в закона доказателства/ нотариално извлечение от устава и съгласие на вносителя/, така и правата на вносителя .
Видно от материалите по делото, ЕАД „ …” е представил пред съдията по вписванията всички необходими документи ,включително и нотариалните актове ,удостоверяващи правото на собственост върху недвижимите имоти, декларации и заявления.
Безспорно е ,че процесните имоти са придобити през време на брака и са в режим на съпружеска имуществена общност.
Съгласно разпоредбата на чл.72,ал.1 ТЗ в случай на непарична вноска от страна на акционер , уставът трябва да съдържа името на вносителя, пълно описание на непаричната вноска, паричната й оценка и основанието на правата му.
Видно от представения устав, едноличен собственик на АД е … / като акционер не е посочена неговата съпруга/,поради което и само той може да бъде вписан като вносител. Както бе изложено по-горе,безспорно е, че недвижимите имоти са съсобствени, но това обстоятелство не е пречка същите да бъдат апортирани в имуществото на дружеството . Достатъчно е при тяхното апортиране да бъдат спазени разпоредбите на Семейния кодекс за разпоредителни действия на съпрузите, а в настоящата хипотеза това е направено, дори е налице декларация –съгласие от страна на …/л.24/.Предвид гореизложеното следва да се приеме, че поисканото с молбата действие следва да бъде извършено,тъй като са спазени всички изисквания на чл.72 от ТЗ . Ето защо отказът на съдията по вписванията да впише непаличната вноска следва да се отмени като незаконосъобразен и вместо това да се разпореди вписването му.
Водим от горното и на основание чл. 577 от ГПК във връзка с чл. 32б от ПВ, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определението от 8.04.2009 на съдията по вписвания при Районен съд …, с което е отказано да се впише непарична вноска с предмет вещно право върху недвижими вещи като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО, ВМЕСТО КОЕТО ПОСТАНОВЯВА :

ДА СЕ ВПИШЕ УСТАВА на „ …” ЕАД ,ЕИК … със седалище гр….,район „…”,ул.”…„ № …,ет….,представлявано от изпълнителния директор … .

ОПРЕДЕЛEНИЕТО е окончателно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов