КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 04:11

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: пар.1 от ПЗР на ППв
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 10:48 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:25.09.2009г./ЧГРД №140/2009г.
Производството е по чл. 32а от Правилника за вписванията.
С определение от 1.09.2009 съдията по вписвания при БРС е отказал да впише нотариално действие вписване на Акт за публична държавна собственост № 139/99г.на О.М.,представлявана от О. У. И..П..
Недоволен от така постановеното определение е останал О.у. на о.М.,който обжалва същото с оплакване за незаконосъобразност . Последният твърди,че при постановяване на атакувания отказ съдията по вписвания е тълкувал и приложил неправилно разпоредбите на ПП и ЗДС .Моли съда да отмени обжалвания отказ на съдията по вписвания , като постанови вписване на договора.
МОС , като взе предвид писмените доказателства приложени делото с оглед твърдения в жалбата и въз основа на закона приема следното:
Жалбата е подадена в срок от легитимирано лице срещу подлежащ на обжалване съгласно чл. 32а от Правилника за вписванията акт , поради което и е допустима за разглеждане.
Разгледана по същество ЖАЛБАТА е основателна, като съображенията на настоящия състав на МОС са следните:
С молба от 28.08.2009г. О.у. на о. М. е поискал да бъде вписан Акт за държавна собственост № 139/15.12.1999 г.
С атакуваното определение съдията по вписвания е отказал извършване на поисканото вписване с мотиви , че представения акт не подлежи на вписване предвид разпоредбата на пар.1 от ПЗР на ПП,като същевременно е посочил, че в случая следва да бъде съставен нов такъв.
Съдът намира този отказ за незаконосъобразен по следните съображения :
На първо място следва да се отбележи,че в случая не намира приложение въобще разпоредбата на пар.1 от ПЗР на ПП.Съдията по вписвания е пропуснал,че този параграф е приет още през 1951г. /когато е приет и самия правилник/, а не през 2001г. А след като това е така, то изводът,че представеният за вписване акт е съставен преди влизане в сила на правилника, а най-меко казано абсурден. Разпоредбата на чл.4, б.а ПП е категорична –вписват се задължително и актовете за държавна собственост. Нещо повече, съгласно разпоредбата на чл.70 вторият екземпляр от актовете за публична и частна държавна собственост се представя в службата по вписванията .
Съгласно разпоредбата на чл. 32а от Правилника за вписванията /издаден на основание чл. 116 от ЗС и уреждащ процедурата по вписване на съответните актове/, съдията по вписванията се произнася с определение за отказ, когато представеният за вписване акт не отговаря на изискванията на закона или не е акт, подлежащ на вписване. В случая представения Акт за държавна собственост е акт,подлежащ на вписване и отговаря на изискванията на ЗДС/ в тази насока следва да се отбележи,че дадените в определението предписания за издаване на нов Акт за държавна собственост на са незаконосъобразни предвид цитираната, но явно несъотносима правна норма/ . А щом това е така, то са налице всички изисквания на закона, за да бъде извършено поисканото вписване
Предвид гореизложеното следва да се приеме, че поисканото с молбата действие следва да бъде извършено . Ето защо отказът на съдията по вписванията да впише договор за аренда следва да се отмени като незаконосъобразен и вместо това да се разпореди вписването му.
Водим от гореизложените съображения съдът
О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определението от 1.09.2009 на съдията по вписвания при БРС , с което е отказано да се впише Акт за публична държавна собственост № 139/99г.на О.М.,представлявана от О.у. И..П. като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО, ВМЕСТО КОЕТО ПОСТАНОВЯВА :

ДА СЕ ВПИШЕ Акт за публична държавна собственост № 139/99г.на О.М..
ОПРЕДЕЛEНИЕТО е окончателно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов