КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 04:17

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: чл.27,ал.6 от ЗСПЗЗ цели концентриране на правото на собственост
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 10:49 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:09.07.2008г./ЧГРД №103/2008г.
Производството е по чл. 577 от ГПК, образувано по частна жалба на З.Ц.Л. против определение на съдията по вписванията при БРС от 17 юни 2008г, с което е отказано вписване на договор за продажбана недвижим имот.
Жалбоподателят З.Ц.Л. твърди, че определението е незаконосъобразно, затова моли да бъде отменено. Поддържа, че представеният за вписване договор съдържа задължителните индивидуализиращи белези на страните. На второ място договорът урежда гражданско-правни отношения, за които се прилагат общите граждански закони, чиито разпоредби са спазени.
Доказателствата по делото са писмени. МОС ги обсъди във връзка с доводите на жалбоподателя и приема за установено следното:
Частната жалба е подадена в срока по чл.577 от ГПК от легитимирано да обжалва лице, поради което е процесуално допустима.
Разгледана по същество, тя е неоснователна.
Пред съдията по вписванията при Б.р.с. е бил представен за вписване договор за покупко-продажба на недвижим имот земя-частна държавна собственост по чл.27, ал.6 от ЗСПЗЗ.
За да откаже вписването, съдията по вписванията е изтъкнал, че страните по договора не са индивидуализирани чрез ЕГН и БУЛСТАТ. Този извод е неправилен, тъй като в договора такива реквизити съществуват.
Законосъобразно обаче съдията по вписванията е приел, че договорът не следва да бъде вписван, тъй като нарушава императивна разпоредба на ЗСПЗЗ. Договорът е сключен по реда на чл.27, ал.6 от ЗСПЗЗ на 4 юни 2008г. Купувач по този ред може да бъде само лице, което е придобило собствеността върху сгради и съоръжения от имуществото на организациите по § 12 от ПЗР на ЗСПЗЗ. От представения нотариален акт № …, том …, нот.д. № …/2008г, съставен на 21 януари 2008г. от нотариус О.К., е видно, че сградите в продаваемите имоти са били отчуждени от З.Л. и техен собственик вече е трето лице – Б.Д.. Следователно с прехвърляне на правото на собственост върху сградите З.Л. е изгубил правната възможност да придобие земята, върху която са построени. Разпоредбата на чл.27, ал.6 от ЗСПЗЗ цели концентриране на правото на собственост върху сградите и върху земята у едно и също лице, за да се избегне принудителното ограничаване правото на собственост върху земята чрез ограничено вещно право на строеж.
След като Л. вече не е собственик на сградите, то и договорът от 4 юни 2008 г. е сключен в нарушение на закона, поради което е нищожен на основание чл.26, ал.1 от ЗЗД.
МОС намира, че съдията по вписванията законосъобразно е отказал да извърши исканото действие, затова потвърждава определението му.
На основание горното МОС

О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА определение от 17 юни 2008г. на съдията по вписванията при Б.р.с., с което е отказал да извърши нотариално действие вписване на договор за покупко-продажба на недвижим имот земя-частна държавна собственост по чл.27, ал.6 от ЗСПЗЗ, сключен на 4 юни 2008г. между Министъра на земеделието и храните и З.Ц.Л..
Определението подлежи на обжалване пред ВКС в едноседмичен срок от съобщаването му.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ВЛЯЗЛО В СИЛА !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов