КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 28 Сеп 2020, 20:08

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Акт за поправка на Акт за публична държавна собственост
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 11:04 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:17.02.2010г./ЧГРД №28/2010г.
Производството е по реда на чл. 577 от ГПК.
Образувано е по жалба на Областен управител- Х против Определение №2 от 2.02.2010 год. на Съдията по вписвания при Районен съд Лом, с което на основание чл.32а, ал.1 от Правилника за вписванията е отказал да извърши вписване на Акт №3257 за поправка на Акт за публична държавна собственост №3247 от 28.04.2009 г.
Жалбоподателят поддържа, че определението на съдията по вписванията е незаконосъобразно. В настоящия случай се касае за поправка на явна фактическа грешка в раздел Х на поправения акт-предоставени права за управление.Затова именно поправеният акт е издаден на основание чл.72,ал.1 от ЗДС. Позовава се на разпоредбите на чл.72,ал.2 от ЗДС, както и на чл.27,т.12 от Наредба №2 от 2005 г. за воденето и съхраняването на имотния регистър.Моли съда да отмени обжалваното определение и да разпореди на съдията по вписванията да извърши исканото вписване на акта за държавна собственост.
Окръжен съд-Монтана, след като обсъди оплакванията в жалбата във връзка с доказателствата по делото и като разгледа жалбата по реда на чл.278 от ГПК, намира за установено следното:
Жалбата е подадена от надлежна страна в законния срок и при спазване на изискванията за редовност по чл.275 от ГПК, поради което е процесуално допустима.
Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА по следните съображения:
С обжалваното определение съдията по вписванията е отказал да извърши вписване на Акт № Хза поправка на Акт за публична държавна собственост № Х от 28.04.2009 г. Мотивите за отказа са, че поправката не е сред хипотезите на чл.72 от ЗДС, поради което с оглед тълкуването на чл.2 от ПрВп, същият не подлежи на вписване.Освен това, актът не отговаря на изискванията на чл.6 от Правилника-липсва описание на имота, за който той се отнася.Поради тези причини е постановен отказ за вписване.
Съдът намира този извод за незаконосъобразен.
Според разпоредбата на чл.2 от Правилника за вписванията, „Вписване, отбелязване и заличаване се допуска само за случаите, които са предвидени изрично в законите или в този правилник.”
Актът за поправка на Акт за държавна собственост № Х от 26.11.2009 г. е издаден на основание чл.72,ал.1 от ЗДС. В него е коригирана ЯФГ, като в раздел Х- „Предоставени права за управление” вместо записаното в предходния Акт-„Имотът се управлява от Министерството на образованието и науката”, следва да се чете: Имотът се управлява от Помощно училище „Х” гр.Х съгласно Заповед № РД Х г. на МОН. Други промени няма.Следователно поправеният акт е от кръга на двете хипотези, предвидени в разпоредбата на чл.72, ал.1 от ЗДС.
Според чл.72,ал.2 от ЗДС , промяната или поправката в АДС се вписва в службата по вписванията. Със същото съдържание е и разпоредбата на чл.104,ал.3 от ППЗДС. Освен това, чл.27,т.12 от Наредба №2 от 21.04.2005 г. разпорежда, че „В имотния регистър се вписват актовете за поправяне и допълване на вписани актове.
Действително, актът за поправка на АДС не е сред хипотезите на чл.4 от Правилника за вписванията.Но чл.2 от същия предвижда, че вписване се допуска само за случаите, които са предвидени изрично в законите или в този правилник. Несъмнено настоящият случай е предвиден изрично в ЗДС-чл.72, Правилника за неговото приложение-чл.104,ал.3 и Наредба №2/21.04.2005 г.-чл.27,т.12. Поради това следва да бъде вписан.
Другият мотив на съдията по вписванията, за да постанови отказ - че актът не отговаря на чл.6 от ПрВп., т.е. липсва описание на имота, за който той се отнася, също е неоснователен. В случая е депозиран за вписване Акт за поправка на Акт за държавна собственост, тъй като в него е допусната ЯФГ, касаеща субекта, на който е предоставено правото на управление на имота. Другите данни, отразени в първоначалния акт, нямат промяна. Поправеният акт е съобразен с императивните разпоредби на чл.72 от ЗДС, чл.104,ал.3 от ППЗДС, както и образеца, утвърден от МРРБ. Описанието на имота, както и другите реквизити, установени от разпоредбата на чл.6 от ПрВп., се съдържат в първоначалния Акт за държавна собственост, който вече е вписан.
По изложените съображения съдът намира жалбата за основателна, а атакуваното определение за незаконосъобразно. Като такова следва да бъде отменено, а делото върнато на Съдията по вписванията да извърши исканото вписване на приложения акт.
Мотивиран от горното, Окръжен съд-Монтана

О П Р Е Д Е Л И :
ОТМЕНЯВА като незаконосъобразно Определение №2 от 2.02.2010 год. на Съдията по вписвания при Районен съд Лом, с което на основание чл.32а, ал.1 от Правилника за вписванията е отказал да извърши вписване на Акт № Х за поправка на Акт за публична държавна собственост №Х от 28.04.2009 г.
ЗАДЪЛЖАВА Съдията по вписвания при Районен съд -Лом да извърши вписване на описания по-горе нотариален акт .
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалва


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов