КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 13 Юни 2021, 10:47

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: чл.540 във вр.с чл.129 ГПК - указания за нередовност
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 10:58 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:03.12.2009г./ЧГРД №178/2009г.
Производството е по реда на чл.577 във вр.с чл.274 и сл.ГПК.
С определение от 20.10.2009г.на съдия по вписванията при РС М.е отказано вписване на искова молба по заявление вх.рег.№ ./20.10.2009г.по описа на служба по вписванията при МРС.
Срещу постановеното определение е подадена частна жалба от И.М.И. с искане за неговата отмяна. Излагат се подробни съображения, касаещи неправилност на обжалваното определение. МОС, като взе предвид доводите в жалбата и данните по делото, прие следното:
Като подадена в законоустановения срок от легитимирано лице, жалбата е процесуално допустима. Разгледана по същество същата е основателна по следните съображения:
За да постанови обжалвания отказ за вписване на исковата молба, съдията по вписванията е приел в мотивите на обжалваното определение, че представената за вписване искова молба не отговаря на изискванията на чл.12,ал.1 във вр.с чл.6 от ПВ, като представената скица на имота № ./1999г.е с изтекъл срок и не е представен втори препис от исковата молба. Съгласно разпоредбите на чл.12,ал.1 от Правилника за вписванията, за да се извърши вписване се представя подадената в съда искова молба, по която е събрана държавна такса за образуване на дело, както и препис или препис-извлечение от молбата.
Видно от преписката в нея са приложени освен цитираната скица и два екземпляра на скица № ./11.08.2009г.на процесния имот, поради което не е налице посоченото основание за представена скица с изтекъл срок. Не е налице и другото основание, на което се е позовал съдията по вписванията ,тъй като в преписката е приложен препис от исковата молба ,заверен по надлежния ред от МРС,от който е видно,че по тази искова молба в МРС е образувано гр.д.№ 342/2009г. Чл.12,ал.1 от Правилника за вписванията не съдържа изискване за представяне на втори препис, а оригиналът на исковата молба, върху който следва да се отбележи вписването се намира по делото в МРС и е нямало никаква пречка да бъде изискан от съдията по вписванията, а ако е счел, че е налице нередовност,то съгласно чл.540 във вр.с чл.129 ГПК съдията по вписванията е следвало да даде указания на заявителя за отстраняване на нередовностите -в случая досежно приложенията и едва тогава да постанови отказ.
Водим от горните съображения,ОСМ
О П Р Е Д Е Л И :
ОТМЕНЯ определение от 20.10.2009 г. на съдията по вписванията при МРС, с което е постановен отказ да се впише искова молба по заявление вх.рег.№./20.10.2009г.по описа на СВ при РС М.. . ВРЪЩА преписката на съдията по вписванията при МРС за изпълнение на дадените с настоящето определение указания. ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пратика ОС Монтана
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 11:05 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:09.02.2010г./ЧГРД №20/2010г.
Производството е по реда на чл.577 във вр.с чл.274 и сл.ГПК.
С определение от 27.01.2010г.на съдия по вписванията при РС Монтана е отказано вписване на искова молба по заявление вх.рег.№ 268/27.01.2010г.по описа на служба по вписванията при МРС. Срещу постановеното определение е подадена частна жалба от Г.Г. чрез пълномощника адв.Г.Ц. с искане за неговата отмяна. Излагат се подробни съображения, касаещи неправилност на обжалваното определение. МОС, като взе предвид доводите в жалбата и данните по делото, прие следното: Като подадена в законоустановения срок от легитимирано лице, жалбата е процесуално допустима. Разгледана по същество същата е основателна по следните съображения: За да постанови обжалвания отказ за вписване на исковата молба, съдията по вписванията е приел в мотивите на обжалваното определение, че към момента на представените с молбата за вписване на подлежащия на вписване акт писмени доказателства е приложен документ за внесена държавна такса за вписване от 15.01.2010г. Съгласно разпоредбите на чл.12,ал.1 от Правилника за вписванията, за да се извърши вписване на искова молба, представя се подадената в съда искова молба, по която е събрана държавна такса за образуване на дело, както и препис или препис-извлечение от молбата. Видно от преписката в нея са приложени заверен препис от исковата молба, пълномощно, молба за оттегляне на един от предявените с исковата молба искове, данъчна оценка на процесния недвижим имот и документ за внесена държавна такса за вписване на искова молба. Дължимата държавна такса е внесена по сметка на АВ и само обстоятелството, че плащането на таксата е извършено преди подаване на заявлението за вписване не е основание за отказ, поради което постановения такъв следва да бъде отменен, като незаконосъобразен.
Ако е счел, че молбата не е окомплектована с необходимите документи и е налице нередовност, то съгласно чл.540 във вр. с чл.129 ГПК съдията по вписванията е следвало да даде указания на заявителя за отстраняване на нередовностите -в случая досежно приложенията /евентуално представяне на документа за плащане на държавната такса за вписване в оригинал/ и едва тогава при неизпълнение да постанови отказ.
Предвид характера на производството разноски не следва да бъдат присъдени, поради липса на страна, която да е задължена за разноските- производството е едностранно. Водим от горните съображения,Окръжен съд Монтана
О П Р Е Д Е Л И :
ОТМЕНЯ определение от 27.01.2010 г. на съдията по вписванията при МРС, с което е постановен отказ да се впише искова молба по заявление вх.рег.№268/27.01.2010г.по описа на СВ при РС Монтана. ВРЪЩА преписката на съдията по вписванията при МРС за изпълнение на дадените с настоящето определение указания и извършване на действия по вписване на исковата молба. ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов