КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 04:01

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: решение за съдебна делба на земеделски имоти
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 10:59 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:19.11.2009г./ЧГРД №164/2009г.
Производството е по реда на чл.274-279 във връзка с чл.577,ал.1 от ГПК и чл.32а от Правилника за вписванията.
Образувано е по частна жалба на Ц.Д.И. от гр.М., О.Д.М.от гр.В. и А.Д.М. от гр.В. срещу опредеделение от 22.10.2009година на СВ при МРС, с което на основание чл.32а от Правилника за вписванията е отказал да извърши вписване по заявление вх.№./22.10.2009година на съдебно решение по гр.д.№372/2007година по описа на МРС.
Жалбоподателите подържат, че определението на СВ е незаконосъобразно и неоснователно, тъй като не съдържа мотиви. Посочването липсата на скици по отношение на имотите, предмет на делбата, чието вписване се иска не е мотивирано с конкретно нарушение на законови разпоредби. Молят съда да отмени обжалваното определение и да разпореди съдията по вписванията да извърши исканото вписване върху посочените в молбата имоти.
Съдът след като обсъди доказателствата по делото и като разгледа жалбата по реда на чл.278 от ГПК, намира за установено
следното:
Жалбата е подадена от легитимирани страни в законоустановения за това срок и при спазване на изискванията за редовност по чл.275 от ГПК, поради което е процесуално допустима.
Разгледана по същества, същата е основателна.
С обжалваното определение СВ е отказал да извърши вписване на заявление вх.рег.№./22.10.2009година по описа на СВ при МРС на нотариус А.П., след като е направил преценка, че по отношение на част от имотите находящи се в землището на с.Д.Й. липсват скиците. В определението няма изрично посочване на кои изисквания на закона не отговаря подаденото заявление.Тези изводи на съдията по вписванията са немотивирани, неоснователни и незаконосъобразни.
В чл.4 от Правилника за вписванията изрично се изброени актовете подлежащи на вписвания.В настоящия случай се касае за влязло в законна сила съдебно решение на МРС по гр.д.№372/2007година за извършена съдебна делба на земеделски имоти-чл.4, б.”з” от ПВ.
В чл.6 от ПВ изрично са изброени изискванията на които трябва да отговаря и да съдържа подлежащия на вписване акт. В ал.3 на същия текст е предвидено, че когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта, описанията се извършват съобразно данните по чл. 60, т. 1 - 7 от Закона за кадастъра и имотния регистър. В тези случаи към акта се прилага скица-копие от кадастралната карта .Атакуваното определение обаче не съдържа данни за нарушение именно на тази разпоредба.Няма данни за района на с.Д.Й. да е одобрена кадастрална карта.Освен в този случай няма законово изискване при вписването са представят и скици на имотите.
При така направения разбор на доказателствата по делото МОС намира жалбата за основателна, а атакуваното определение за незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено като делото се върне на съдията по вписванията и същият бъде задължен да извърши исканото вписване .
Водим от гореизложеното, МОС

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определението от 22.10.2009година на СВ при МРС с което на основание чл.32а от Правилника за вписванията е отказал да извърши вписване на на заявление вх.рег.№./22.10.2009година по описа на СВ при МРС на нотариус А.П. рег.№.от НК.
ЗАДЪЛЖАВА СВ при МРС да извърши вписване по заявление вх.рег.№./22.10.2009година по описа на СВ при МРС на нотариус А.П.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов