КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 04:08

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: нотариален акт за дарение на недвижим имот
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 11:01 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:22.10.2009г./ЧГРД №152/2009г.
Производството е по реда на чл. 577 от ГПК.
Образувано е по жалба на Л.В.А.-М. от гр.С. против Определение от 25.09.2009 год. на СВ при МРС, с което на основание чл.32а, ал.1 от Правилника за вписванията е отказал да извърши вписване на нотариален акт за дарение на недвижим имот №., т., рег.№., дело №. от 2009 год. на нотариус В.Т. с рег.№. на НК.
Жалбоподателката подържа, че определението на съдията по вписванията е незаконосъобразно, тъй като всички изисквания на чл.6 от Правилника за вписванията са спазени при описване на имота в нотариалния акт.Твърди, че имотът се намира в землището на с.Г.Д., обл.М., където няма влязла в сила кадастрална карта, поради което и сградата, предмет на дарението, не притежава идентификатор.Моли съда да отмени обжалваното определение и да разпореди на съдията по вписванията да извърши исканото вписване на нотариалния акт.
ОСМ, след като обсъди доказателствата по делото и като разгледа жалбата по реда на чл.278 от ГПК, намира за установено следното:
Жалбата е подадена от надлежна страна в законния срок и при спазване на изискванията за редовност по чл.275 от ГПК, поради което е процесуално допустима.
Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА по следните съображения:
С обжалваното определение съдията по вписванията е отказал да извърши вписване на нотариален акт за дарение на недвижим имот №., т.., рег.№., дело №. от 2009 год. на нотариус В.Т..Мотивите за отказа са, че в нотариалния акт липсват данни за идентификатора на сградата, предмет на сделката.А от приложената скица било видно, че сградата има идентификатор.Поради това не са спазени изискванията на чл.6,ал.3 от Правилника за вписванията.
Съдът намира този извод за незаконосъобразен.
Разпоредбата на чл.6 от Правилника за вписванията съдържа изчерпателна регламентация какво трябва да съдържат подлежащите на вписване актове. Извършвайки проверка на подлежащия на вписване нотариален акт за дарение МОС констатира, че описания в него имот напълно съвпада с описанието по приложената скица №. от 5.08.2009г. Имотът е описан съгласно изискванията на чл.6,ал.1,б.”в” от ПВ.
В чл.6, ал.3 от ПВ е предвидено,че когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта, описанията се извършват съобразно данните по чл. 60, т. 1 - 7 от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР). В тези случаи към акта се прилага скица-копие от кадастралната карта. В настоящия случай обаче имотът не се намира в населено място с одобрена кадастрална карта. При извършена служебна справка в Службата по кадастъра гр.М. се установи, че за района на с.Г.Д. все още няма одобрена и влязла в сила кадастрална карта, което е видно и от Сайта на Агенцията по кадастъра. Поради това и за процесното вписване не намира приложение разпоредбата на чл.6,ал.3 от Правилника за вписванията, респ. чл.60,т.1 до 7 от ЗКИР. Номерът, изписан преди описанието на сградата в приложената скица №. не представлява идентификатор по смисъла на ЗКИР, поради което изписването му в нотариалния акт не е задължително. Когато има одобрена и влязла в сила кадастрална карта, имотите, отразени в нея, изрично са отбелязани с идентификатор, изписан словесно.Както бе отбелязано, настоящият случай не е такъв.
По изложените съображения съдът намира жалбата за основателна, а атакуваното определение за незаконосъобразно. Като такова следва да бъде отменено, а делото върнато на СВ да извърши исканото вписване на приложения нотариален акт за дарение.
Мотивиран от горното, ОСМ

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯВА като незаконосъобразно Определение от 25.09.2009 год. на СВ при МРС, с което на основание чл.32а от Правилника за вписванията е отказал да извърши вписване на Нотариален акт за дарение на недвижим имот №., т.., рег.№., дело №. от 2009 год. на нотариус В.Т..
ЗАДЪЛЖАВА Съдията по вписвания при МРС да извърши вписване на описания по-горе нотариален акт .
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов