КЛУБ НА СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА

Този форум е част от нашия стремеж за професионализъм в работата и максимална прозрачност
Дата и час: 29 Май 2020, 04:05

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: последователни вписвания съдебно решение, КНА, продажба
Ново мнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 11:03 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:06
Мнения: 398
Окръжен Съд Монтана - Актове
влезли в сила съдебни актове
--------------------------------------------------------------------------------
»ОПРЕДЕЛЕНИЕ:26.02.2010г./ЧГРД №14/2010г.
Производството е по чл. 577 от ГПК.
С определения, постановени на 30.12.2009 година, съдията по вписвания при Районен съд - Монтана е отказал да извърши вписвания на влязло в сила решение по гражданско дело № Х/1989 година на Михайловградски районен съд; нотариален акт № Х, т.Х, рег.№ Х , дело № Х/2009г. по описа на нотариус Р.П.; нотариален акт № Х, том Х, рег. № Х, дело № Х/2009 година на нотариус Р.П..
Тези откази са обжалвани от С.Г. от гр.Х с оплакване за незаконосъбразност. Жалбоподателката излага конкретни доводи и моли окръжния съд да отмени същите.
Окръжният съд, като провери правилността на атакуваните по реда на чл.577 от ГПК откази на съдията по вписванията при РС-Монтана във връзка с оплакванията в частната жалба и като събрази представените писмени доказателства, приема следното:
Частната жалба е допустима, а разгледана по същество същата е ОСНОВАТЕЛНА.
Съображенията на Окръжен съд-Монтана са следните:
С молби от 30.12.2009 г. нотариус Р.П. е поскал вписване на влязло в сила решение по гражданско дело Х/1989 година на Михайловградски районен съд; нотариален акт № Х, т.Х, рег.№ Х, дело № Х/2009г година и нотариален акт № Х, том Х, рег. № Х, дело № Х/2009 година.
Към молбите са представени : заверено копие от решението на Михайловградски районен съд, скица, данъчна оценка и декларация по чл.264 ал.1 ДОПК, доказателства за внесени държавни такси.
С обжалваните определения съдията по вписвания при Районен съд-Монтана е отказал извършване на поисканите вписвания с мотиви : по молбата за вписване на влязлото в сила решение на районния съд – поради неприлагане на скица и липса на данни за идентичност на имота, описан в решението, и приложеното удостоверение за данъчна оценка; по отношение констативен нотариален акт за собственост акт № Х/Х година съображенията на съдията по вписванията са, че не е приложен документ, удостоверяващ идентичност на имота, описан в решението на районния съд, и този, описан в нотариалния акт; по отношение нот.акт № Х/Х година - отказът е постановен поради обстоятелството, че предходните два акта не са вписани, като не е установена и идентичността на имота, предмет на покупко-продажбата.
Окръжният съд намира, че отказите на съдията по вписванията са незаконосъобразни. При представяне на акт с молба за вписване на същия в нотариалните книги съдията по вписванията може да откаже исканото вписване само при следните хипотези: 1) ако актът не подлежи на вписване; 2) ако той не е съставен съобразно изискванията за форма, предвидени в закона и Правилника за вписванията - официален документ или частен документ във формата на нотариален акт или с нотариална заверка на подписите; 3) ако актът няма необходимото съдържание - индивидуализация на страните и на имота, ако се отнася до конкретен имот; 4) ако не е представена скица - копие от кадастралната карта, когато конкретният имот се намира в район с одобрена кадастрална карта; 5) ако не е внесена необходимата такса за вписването, когато такава се дължи и 6) ако не са представени доказателства за изпълнението на изискванията на чл. 264 ДОПК ,освен при вписването и отбелязването на съдебно решение.
Безспорно е, по разбиране на този състав на Окръжен съд-Монтана, че представените актове : влязло в сила решение на районен съд, представляващо произнасяне по искова претенция с правно осонавине чл.108 от ЗС, както и констативен нотариален акт за собственост на недвижим имот и нотариален акт, материализиращ извършена покупко-продажба, са актове, подлежащи на вписване съгласно разпоредбата на 14 във вр. с чл.11 във вр с чл.4 буква „з” от ПВ /В този смисъл определеине № 7/15.01.2009 година на ВКС по частно гражданско дело № 1870/2008 година/ и чл.4 буква „а” от Правилника за вписванията. Към молбите за вписване са приложени заверен препис от влязлото в сила съдебно решение, представени са нотариалните актове, скица № Х/2009 година на Община-Х; удостоверение за данъчна оценка, декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК, както и документи за внесена държавна такса .
Следователно, налице са всички изисквания на закона, за да бъдат извършени поисканите вписвания . Съображенията на съдията по вписванията, мотивирали първите два отказа, че не е установена идентичност на имота, описан в удостоверението за данъчната оценка, скицата, съответно в нотариалния акт , не могат да бъде основания за постановения отказ . Правомощията на съдията по вписвания , посочени по-горе, не включват контрол върху съдържанието на удостоверението за данъчна оценка, скицата, още повече и предвид обстоятелството, че в процесния случай липсва задължение от страна на молителя да представи както данъчна оценка, така и скица на имота /съгласно чл.6 ал.3 от Правилника за вписване, скица за имота следва да се представи пред съдията по вписване, когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта, а в настоящия случай имотът са намира в район, за който не е одобрена кадастрална карта.
Следователно, отказите на съдията по вписванията за вписване на влязлото в сила решеине на Михайловградски районен съд и нот.акт № Х от Х година следва да бъдат отменени, като следва да се отмени и отказът за вписване на нотариален акт № Х/Х година /последният е постановен по съображения , че предходните два акта не са вписани. Следва да се разпореди вписване на посочените по-горе актове.

По изложените съображения окръжният съд

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯВА отказите на съдията по вписванията при Районен съд-Монтана, обективирани в определения, постановени на 30.12.2009 година, за извършване вписвания на влязло в сила решение по гражданско дело № Х/1989 година на Михайловградски районен съд; нотариален акт № Х, т.Х, рег.№ Х , дело № Х/09г. по описа на нотариус Р.П.; нотариален акт № Х, том Х, рег. № Х, дело №Х/2009 година на нотариус Р.П..
ДА СЕ ВПИШАТ влязлото в сила решение по гражданско дело № Х/1989 година на Михайловградски районен съд; нотариален акт № Х, т.Х, рег.№ Х , дело № Х/09г. по описа на нотариус Р.П.; нотариален акт № Х, том Х, рег. № Х, дело № Х/2009 година на нотариус Р.П..
ОПРЕДЕЛEНИЕТО е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов